Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟIΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΩΣ ΥΠΟΒΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ;


Κραυγή αγωνίας από το χώρο του φαρμάκου για τον επιχειρηματικό πόλεμο με τη συμμετοχή τρόικας, υπουργείου υγείας, και φαρμακοβιομηχάνων.
ΤΟΥ  ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
 Την ώρα που το σύστημα υγείας της χώρας έχει μπει στην «εντατική» λόγω των συνεχόμενων περικοπών και οι πολίτες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στην προμήθεια των φαρμάκων τους,  ισχυροί παίκτες της αγοράς συνεχίζουν να «φλερτάρουν» με αξιωματούχους της  τρόικας  παίζοντας επικίνδυνα επιχειρηματικά παιγνίδια που έχουν οσμή σκανδάλου με απώτερο στόχο, τον πλήρη έλεγχο της αγοράς   που οδηγεί  σε πολλαπλά νέα λουκέτα στο χώρο των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Όπως αποκαλύπτουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αίσθηση και οργισμένες καταγγελίες έχει προκαλέσει  στο χώρο της εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου το γεγονός πως  λίγες ημέρες  μετά την επίσκεψη του Ελληνικού συνδέσμου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων  στις 6 Φεβρουαρίου 2013, στον Giuseppe Carone αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόικας  όπου παρουσίασε τις προτάσεις του, κάποιες από αυτές  υιοθετήθηκαν από το υπουργείο υγείας. Παράλληλα εκκρεμεί η πρόταση  μείωσης κατά 40% στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων ( από 25 % σε 15%)  και η οριστική απαγόρευση της εξαγωγής φαρμάκων. Πέρσι ο κ. Carone είχε εισηγηθεί να νομιμοποιηθεί το φακελάκι στους γιατρούς  ,την μεταφορά όλων των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, την αναδιάθρωση του ΕΣΥ αλλά και την συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την δραστική ουσία.  
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής  υποβαθμίζει την συνάντηση μιλώντας  για τακτικές επαναλαμβανόμενες ενημερωτικές συναντήσεις  με την τρόικα προσθέτοντας όμως πως «πρέπει όλοι να συνεισφέρουν για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σχετική πρόβλεψη έχει ήδη υπογραφεί στο μνημόνιο για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%». Αντίθετη είναι η άποψη του εκπροσώπου των επιχειρηματιών στις φαρμακαποθήκες  Θανάση Σκυλακάκη «Εάν μειωθεί το κέρδος των φαρμακοποιών θα είναι καταστροφή τότε θα καταλάβει ο πολίτης τι σημαίνει έλλειψη φαρμάκου».    
Την ίδια ώρα πάντως οι κυβερνητικές  αποφάσεις  προκαλούν  το εύλογο ερώτημα εάν οι προτάσεις της Τρόικας, που μετατρέπονται αργότερα  σε νόμους του κράτους, είναι σχέδια ξένων τεχνοκρατών ή μέτρα που προτείνουν διάφορες συντεχνιακές ομάδες ή κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ποιους στόχους πραγματικά εξυπηρετούν. Λάβρος για την κατάσταση αυτή εμφανίζεται  ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος: « Σαφέστατα κάποιοι λειτουργούν ως υποβολείς της τρόικας και κάποιοι ως εντολείς της τρόικας .Πολλές φορές μπορεί να είναι το ίδιο άτομο. Ξέρω τι λέω. Πληροφορούν λάθος στην τρόικα. Η αίσθηση μου είναι ότι η βιομηχανία είναι σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας». 
   ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βιομήχανοι ζήτησαν  από την Τρόικα να περιοριστεί το κούρεμα των οφειλών του Δημοσίου για το 2011 έναντι των βιομηχανιών στο 2 %, όταν την ίδια χρονιά στα Ελληνικά φαρμακεία επιβλήθηκε κούρεμα 3,5% στις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα  10% και στους προμηθευτές κούρεμα 20%. Τελικά τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε κούρεμα 2% για τις βιομηχανίες φαρμάκων.
Μόνιμο αίτημα των Βιομηχανιών ήταν η απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων από τις Ελληνικές  φαρμακαποθήκες, προκειμένου να μην έχουν ανταγωνισμό οι ξένες πολυεθνικές. Η λύση που βρέθηκε από  το κυβερνητικό επιτελείο για να παρακάμψει το πρόβλημα ήταν να χαρακτηρίσει την απαγόρευση ως «προσωρινή». Πάνω σε αυτή την «πατέντα»  εξέδωσε έως σήμερα τέσσερις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων επικαλούμενη την προστασία της υγείας των Ελλήνων ασθενών από την έλλειψη φαρμάκων. Η κίνηση αυτή κρίνοντας από τις εικόνες που μεταδίδονται καθημερινά στην τηλεόραση και την κατάσταση σε πολλά φαρμακεία  θα θεωρούνταν  επιβεβλημένη από πολλούς. Ωστόσο ανάμεσα στα φάρμακα που απαγορεύεται η εξαγωγή τους  περιλαμβάνεται και το φάρμακο για την Ελονοσία. Μια ασθένεια που τα κρούσματα στην χώρα την τελευταία δεκαετία δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες καθιστώντας την ουσιαστικά άγνωστη ασθένεια. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Τρόικας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, τονίζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ   ότι θα ήταν αδύνατον να προτείνουν ή να ζητήσουν την παραβίαση των συνθηκών της Ρώμης και της Λισαβόνας επιβάλλοντας στην Ελλάδα νόθευση του ανταγωνισμού  και απαγόρευση εξαγωγών οποιουδήποτε προϊόντος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνο Φρουζή  η πρόταση έγινε μόνο για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη επειδή λόγω λαθών «σε κάποια από αυτά  η τιμή είναι χαμηλότερη κατά 10-30% από όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα να επανεξάγονται από την αλυσίδα εφοδιασμού και όχι τις φαρμακοβιομηχανίες». Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας σε όμιλο φαρμακαποθηκών  Θανάσης Σκυλακάκης δηλώνει πως «η ολική απαγόρευση  των εξαγωγών είναι παράνομη τακτική και αίτημα όμως που παραβιάζει τις αποφάσεις  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για τον ελεύθερο ανταγωνισμό».    

  
 ---ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ---
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ
Ποιές αιτίες όμως δημιουργούν τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά που προκαλούν την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών;
Σύμφωνα  με τα επίσημα στοιχεία,το 2009 οι πωλήσεις των  βιομηχανιών προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες ήταν 465.000.000 συσκευασίες εκ των οποίων οι 95.000.000 συσκευασίες ήταν ελληνικά γενόσημα.
Αντίστοιχα, το 2012, οι πωλήσεις των βιομηχανιών έπεσαν στις 395.000.000 συσκευασίες όταν τα ελληνικά γενόσημα αυξήθηκαν στις 110.000.000 συσκευασίες. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες  αυτό σημαίνει ότι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες διακριτικά και προοδευτικά απέσυραν από την  αγορά 85.000.000 κουτιά φαρμάκων. Δηλαδή μειώθηκε ο όγκος διάθεσης φαρμάκων στην Ελληνική αγορά κατά 24%. Η στάση αυτή υπαγορεύεται από  την προσπάθεια  των βιομηχανιών να μειώσουν την οικονομική τους έκθεση στον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ οι βιομηχανίες «δεν γίνεται να παραδίδουν φάρμακα που αντιστοιχούν δύο φορές στον πληθυσμό της χώρας και να μην υπάρχει επάρκεια» ενώ αρνείται πως στόχος είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός της ρευστότητας των φαρμακαποθηκών ,« δεν θέλουμε να πνίξουμε τους πελάτες μας θα ήταν ανόητο αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις και εμείς να εξάγουμε. Δεν γνωρίζω για το φάρμακο της Ελονοσίας» δηλώνει ο κ. Φρουζής στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Αντίθετη είναι η άποψη των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών σύμφωνα με τον κ. Θ Σκυλακάκη « Οι ελλείψεις υπάρχουν γιατί οι εταιρείες εφοδιάζουν μόνο για τη μισή Ελλάδα και θυμίζει τον «πόλεμο» για τις τιμές μεταξύ υπουργείου- φαρμακοβιομηχανιών» αλλά και την επιστολή του ΣΦΕΕ  που έκλεινε «Εάν αυτό δεν γίνει κ. Υπουργέ, που το απευχόμαστε, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, η πλειοψηφία των οποίων θα αφορούν
σοβαρές ασθένειες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία των Ελλήνων ασθενών».
ΘΕΜΑ 2
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ

Ολες αυτές οι κινήσεις  στον πολύπαθο χώρο της Υγείας μυρίζουν   έναν αμείλικτο πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων μεταξύ Φαρμακευτικών βιομηχανιών και φαρμακείων και φαρμακαποθηκών  που κορυφώνεται όσο βαθαίνει η κρίση με στόχο τη διαρκώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη.
 Από τους  ισολογισμούς του 2010 που δημοσιεύτηκαν, προκύπτει ένας  αποκαλυπτικός πίνακας για τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και κερδών των ξένων Πολυεθνικών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις Ελληνικές φαρμακαποθήκες που πλέον βρίσκονται σε ανοικτή διαμάχη για την  απαγόρευση των εξαγωγών.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι την πρώτη χρονιά του Μνημονίου το 2010, οι 12 μεγαλύτερες πολυεθνικές βιομηχανίες εμφάνισαν ζημιές 145.εκατ ευρώ, όταν ο τζίρος τους ήταν σχεδόν 3 δις ευρώ. Δηλαδή, με τζίρο 3 δις ευρώ οι εταιρείες δεν είχαν έσοδα  και δεν φορολογήθηκαν καθώς παρουσίασαν ζημιές.
Αντίθετα, οι 12 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες ( οι 2 ήδη έβαλαν λουκέτο), με πολύ μικρότερα οικονομικά μεγέθη όπως διαπιστώνει κανείς στον πίνακα, εμφάνισαν  κέρδη 15 εκατ. ευρώ με τζίρο 1,4 δις περίπου, δηλαδή τον μισό τζίρο σε σχέση με τις πολυεθνικές.
Από τα  100 ευρώ που κοστίζει ένα τα 66 ευρώ πηγαίνουν στην βιομηχανία, στις ελληνικές φαρμακαποθήκες  4,67 ευρώ, στα φαρμακεία 24 ευρώ και το υπόλοιπο στο ΦΠΑ.
Συμπέρασμα: οι 9 από τις 12 μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμάκου, το 2010  με τζίρο 3 δις ευρώ κατέγραψαν  σημαντικές ζημιές, καθώς το 66% του συνολικού κόστους φαρμάκου δεν κάλυψε τα έξοδά τους. Αντίθετα τα  φαρμακεία με το 24% από το κόστος του φαρμάκου, εξακολουθούν να εμφανίζουν κέρδη , και  αποδίδουν φόρους στο κράτος.
Η πρόταση μείωσης του ποσοστού κέρδους  των φαρμακείων  από το 24% στο 15%, θεωρείται δεδομένο από τους γνωρίζοντες  ότι θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας σε εκατοντάδες επαγγελματίες στο χώρο της διακίνησης του φαρμάκου, την στιγμή που ήδη υπάρχει  τεράστιο  πρόβλημα ρευστότητας που επιτείνεται από την  οικονομική κρίση της χώρας αλλά και την κρατική τακτική της μη έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Κωνσταντίνος Λουράντος   δηλώνει έκπληκτος από την είσοδο των βιομηχάνων στα ζητήματα των φαρμακοποιών και τονίζει «Να κοιτάξουν τα του οίκου τους που είναι σε δραματική κατάσταση. Οι ελλείψεις στην αγορά οφείλονται στις τεράστιες ελλείψεις εφοδιασμού της αγοράς. Τόσα χρόνια το φάρμακο είχε μια τιμή. Με τις περικοπές έπεσε στο 50%.  Αρα ή τόσα χρόνια κερδοσκοπούσαν ή τώρα δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν φάρμακα. Θα κλείσουν όλα τα φαρμακεία εάν μειωθεί και άλλο το κέρδος των φαρμακοποιών. Στη Φολέγανδρο η φαρμακοποιός  σταμάτησε να  δίνει πίστωση στους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνουν οι άνθρωποι μετρητοίς. Όσο αντέξουν μετά θα μείνει το νησί χωρίς φαρμακείο. Τώρα θα πληρωθούμε από τον ΕΟΠΠΥΥ για τον Οκτώβριο».
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Πως συνδέονται όμως όλα τα κομμάτια αυτού του πολύπλοκου παζλ; Στα φαρμακεία πανελλαδικά γίνονται περίπου 40.000 παραδόσεις από τις φαρμακαποθήκες καθημερινά, με πίστωση 2 ή 3 μηνών. Τα κεφάλαια που απαιτούνται  προκύπτουν από τραπεζικό δανεισμό και από ίδια κεφάλαια  που κυρίως προέρχονται από εισπράξεις από τις εξαγωγές φαρμάκων που στην πλειοψηφία τους προπληρώνονται στις φαρμακαποθήκες.  Με δεδομένη τις κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών  οι εξαγωγές αποτελούν πλέον τη μόνη πηγή ρευστότητας για τις φαρμακαποθήκες. Συνεπώς προκαλώντας ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις στα φαρμακεία  και εξαντλώντας την δυνατότητα πίστωσης και ρευστότητας από τις ελληνικές φαρμακαποθήκες με την απαγόρευση των εξαγωγών,  η αγορά οδηγείται σε απόλυτη εξάρτηση από τις Βιομηχανίες του φαρμάκου.
Έχοντας ίσως προβλέψει την εξέλιξη αυτή, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και ο ΕΟΦ, στις 23 Ιανουαρίου 2013 αποφάσισαν  για την Βιομηχανία την απελευθέρωση των εκπτώσεων στα φαρμακεία υψηλού κόστους και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και την επαναφορά της «δυνητικής» έκπτωσης του 5% στα συνταγογραφούμενα.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις φαρμακοβιομηχανίες και τις ξένες πολυεθνικές να μπορέσουν να «αγκαλιάσουν» το φαρμακείο και να το σώσουν από την οικονομική καταστροφή, υπό  όρους βέβαια, ενώ κάποιοι άλλοι κλάδοι όπως οι Ελληνικές ιδιωτικές φαρμακαποθήκες που παρέχουν 3.000 θέσεις εργασίας θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό. Αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται ο κ. Λουράντος τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν με κέρδος 3-6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου