Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗΝ «ΕΝΤΑΤΙΚΗ» Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ



Με «μπαλώματα» επικουρικών γιατρών προσπαθούν να κρατήσουν τα νοσοκομεία
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Σε δραματική κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η δημόσια υγεία της χώρας, ειδικά στα νησιά, εξαιτίας των χιλιάδων κενών ιατρικών θέσεων. Κενά, που σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ) δεν μπορούν να καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς καθώς φθάνουν τις 6.500. Η αδυναμία του κράτους να καλύψει οργανικές θέσεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων από τη μια, και η άρνηση πολλών επικουρικών -συμβασιούχων- γιατρών να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας της περιφέρειας από τη άλλη, έχουν δημιουργήσει ένα 'εκρηκτικό κοκτέιλ' στα νοσοκομεία των νησιών.

Την ίδια στιγμή αρκετοί είναι οι δήμοι που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, με πρωτοπόρο αυτόν της Τήνου που δημιούργησε την πρώτη δημοτική μονάδα επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών.

"Έχουμε ανάγκη από μόνιμο προσωπικό. Δεν θέλουμε μπαλώματα, όχι ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι επικουρικοί γιατροί αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα στη δημόσια υγεία" λέει ο κ. Σωτήρης Δρούλιας, γενικός ιατρός στο νοσοκομείο Ικαρίας. Όπως υποστηρίζει, οι βασικές ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο του νησιού εστιάζονται στις μονήρεις ειδικότητες καθώς διαθέτει από ένα μονάχα καρδιολόγο, παιδίατρο, αναισθησιολόγο, ΩΡΛ, γυναικολόγο και οδοντίατρο. "Δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα του νοσοκομείου που να λειτουργεί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Δεν τηρούνται οι κυκλικά εναλλασσόμενες βάρδιες και όλοι οι γιατροί είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα αν συμβεί το οτιδήποτε, κάτι που απαγορεύεται. Περιμένουμε τέσσερις επικουρικούς γιατρούς τις επόμενες μέρες. Φυσικά και θα μας βοηθήσουν αλλά θα λύσουν προσωρινά το πρόβλημα αφού θα φύγουν πάλι μετά από 12 μήνες" τονίζει ο κ. Δρούλιας.

Στην κατακρεούργηση των μισθών των επικουρικών γιατρών εστιάζει το πρόβλημα ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ που όπως επισημαίνει, τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου έχουν προσληφθεί ως μόνιμο προσωπικό μόλις 80 γιατροί. "Δεν εμφανίζεται μεγάλη διαθεσιμότητα για την κάλυψη επικουρικών θέσεων. Και να θέλει ένας γιατρός να μετακομίσει σε κάποιο νησί, με 1000 ευρώ το μήνα δεν μπορεί να ζήσει. Θα πρέπει να πάρει την οικογένειά του, την οικοσκευή του και φυσικά όλα αυτά για 12 το πολύ μήνες αφού μετά η σύμβασή του θα λήξει. Στο τέλος θα αναγκαστεί να βάλει και από την τσέπη του" λέει ο κ. Βαρνάβας και ζητά να δοθούν οικονομικά και θεσμικά κίνητρα ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία.

"Διορίστηκα το 2009. Τότε ήμασταν τρεις γιατροί, μετά γίναμε δύο, τώρα είμαι ένας" λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΚΑ ο κ. Δημήτρης Σταυρόπουλος, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο της Λήνου. Σήμερα το νοσοκομείο του νησιού διαθέτει 27 ειδικούς γιατρούς ενώ οι ανάγκες σε οργανικές θέσεις είναι γύρω στις 40. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για τους 20.000 κατοίκους του νησιού υπάρχει μόνο ένας παθολόγος. Κενά που και στην περίπτωση της Λήμνου θα καλυφθούν, αφενός μεν αν προκυρηχθούν οι αντίστοιχες θέσεις, αφετέρου δε εάν υπάρξει ενδιαφέρον από επικουρικούς γιατρούς.

Ίδια είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Νάξου. Μονήρεις ειδικότητες, συνεχείς εφημερίες, γιατροί σε ετοιμότητα από τα σπίτια τους και δεκάδες ελλείψεις σε ένα κατά τα άλλα υπερσύγχρονο νοσοκομείο. "Το νοσοκομείο ιδρύθηκε το 2001. Μέχρι τότε ήταν Κέντρο Υγείας. Έφτιαξαν ένα νοσοκομείο με πανάκριβο εξοπλισμό αλλά με το προσωπικό που είχε το Κέντρο Υγείας. Έχουμε 15 ειδικούς γιατρούς για 25.000 κατοίκους. Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικο. Οι επικουρικοί γιατροί έρχονται κυρίως λόγω της ανεργίας και για να αυξήσουν τα μόρια τους. Δεν επενδύουν γιατί ξέρουν ότι μετά από λίγους μήνες θα φύγουν" λέει η κ.Μαρίνα Φραγκίσκου, εργαζόμενη στο νοσοκομείο.

Πέρα όμως από τις ελλείψεις σε γιατρούς, οι κάτοικοι των νησιών γίνονται συχνά έρμαια... του καιρού, των μποφόρ αλλά και των απεργιών των εργαζομένων στα πλοία. Σε αυτά τα προβλήματα και στην ανασφάλεια που δημιουργούν στους κατοίκους ειδικά σε αιφνίδια περιστατικά υγείας βάζουν τέλος αρκετοί νησιωτικοί δήμοι εγκαινιάζοντας δημοτικά ΕΚΑΒ. 


Η Τήνος είναι ο πρώτος δήμος που εφαρμόζει από τον Ιανουάριο το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα. Πρόκειται για μια δημοτική μονάδα επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών, που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα λάβει, ετησίως, το ποσό των 40.000 ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες του νησιού. " Η αναγκαιότητα ξεκίνησε λόγω των προβλημάτων που είχαμε στις αεροδιακομιδές ασθενών καθώς η Τήνος δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Το ΕΚΑΒ σηκώνει ελικόπτερο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Γι΄αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε δημοτικό ΕΚΑΒ. Εξυπακούεται ότι ο εθνικός αερομεταφορέας για το αντικείμενο παραμένει το ΕΚΑΒ και η υπηρεσία μας χρησιμοποιείται σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησής του να ανταποκριθεί" λέει ο δήμαρχος Τήνου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς.



Το υγειονομικό ελικόπτερο, το οποίο διαθέτει όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και συνοδεύεται από γιατρό και ασθενή, ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους ασθενούς και μετά από συνεννόηση του θεράποντος ιατρού και του κέντρου επιχειρήσεων της εταιρείας. " Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία δύο αεροδιακομιδές ασθενών στην Αθήνα. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία γιατί νιώθει ασφαλής στον τόπο του" τονίζει ο κ. Κροντηράς.




ΣΠΑΣΙΜΟ
 ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΚΑΒ

Άλλοι έξι νησιωτικοί δήμοι, σύμφωνα με πληροφορίες των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να λειτουργήσουν δημοτικό ΕΚΑΒ. Στη Σίφνο έχει εγκριθεί η μελέτη από το δημοτικό συμβούλιο και στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία. Έτοιμη είναι και η μελέτη για την υπηρεσία άμεσης ιατρικής βοήθειας και στον Δήμο της Άνδρου και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η δημοπρασία, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Δήμοι της Καρπάθου, της Κάσου, της Σερίφου και της Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου