Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ GREXIT

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδα από την Ευρωζώνη λόγω χρεοκοπίας έχει μειωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ η προοπτική να επιστρέψει κάποια χώρα της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα είναι ακόμα πιο αδύναμη, αναφέρει η Standard & Poor΄s σε ανάλυση της για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. 

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι η προοπτική μιας τρίτης πτώχευσης της Ελλάδας (B-/Stable/B) δεν είναι επικείμενη.
"Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά το 160% παραμένοντας βαρύς", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Moritz Kraemer και προσθέτει: 



"Ωστόσο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνη θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Περιμένουμε ότι αυτός ο ανασχεδιασμός του χρέους θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα (EFSF και διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης) κάτι που δεν εμπίπτει στον ορισμό για χρεοκοπία της Standard & Poor΄s.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Kraemer σημειώνει ότι η S&P δεν θα μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "D" σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο κίνδυνος μιας κρατικής χρεοκοπίας από την Κύπρο "είναι σημαντικός και αυξάνεται".

"Βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Κύπρου ξανά το 2013, εάν για παράδειγμα η επίσημη οικονομική βοήθεια από τον ESM ή/και από το ΔΝΤ δεν φθάσει, αφήνοντας τις κυπριακές αρχές με λίγες επιλογές εκτός από την αναδιάρθρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων", τονίζει ο Kraemer.

"Θα μπορούσαμε επίσης να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση εάν πιστεύουμε ότι οι αρχές δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τους όρους που θα συνδεθούν με ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας ", προσθέτει.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην ευρωζώνη θα εξετάσουν την ανάληψη δράσης και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια επίδειξη ισχύος που για παράδειγμα θα μπορούσε να αντιστρέψει την πρόσφατη σταθεροποίηση των καταθέσεων σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Αν και η δομή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είναι διαφορετική από πολλές απόψεις σε σχέση με αυτή της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών κρατών, το ρίσκο μετάδοσης παραμένει, κατά την άποψη της S&P.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου