Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Καταρρέουν τα σπίτια όπου έζησαν ο Κωστής Παλαμάς και ο Μενέλαος Λουντέμης



ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στην.. τύχη τους φαίνεται πως έχουν αφεθεί τα σπίτια όπου έζησαν μερικά χρόνια από την ζωή τους o εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, στην Πλάκα και την Πάτρα αλλά και ο κορυφαίος λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης στον Εξαπλάτανο Πέλλας. Τα κτίρια ενώ έχουν κριθεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, στην σημερινή τους μορφή έχουν καταστεί επικίνδυνα για τους περαστικούς καθώς μέρα με την ημέρα τμήματά τους καταρρέουν.

Μεσότιτλος 1: Επιτροπή διάσωσης
Στο σπίτι του Κωστή Παλαμά στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, σήμερα υπάρχει μόνο μια σκουριασμένη πινακίδα που μαρτυρά ότι εκεί έζησε και πέθανε ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής. Στο σπίτι αυτό, ο Κωστής Παλαμάς έζησε για χρόνια, όταν μετακόμισε από την Πάτρα. Εκεί έγραψε μερικά από τα σπουδαία ποιήματα και λογοτεχνήματά του και άφησε την τελευταία του πνοή, άρρωστος, τον Φεβρουάριο του 1943. Μάλιστα, είχε δημιουργηθεί μία ομάδα νέων μεταξύ αυτών και πολλοί αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ένα blog προκειμένου να συντονίσουν τυχόν κινήσεις τους για την διάσωση του κτιρίου, το οποίο ωστόσο έχει να “ενημερωθεί” από τον Δεκέμβριο του 2009. H κα Άννα Σιγανίδου από τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, μίλησε στα Παραπολιτικά: «Σε ό,τι αφορά το σπίτι του Παλαμά στην Πλάκα, είχαμε κάνει πριν μερικούς μήνες μία μελέτη, η οποία εγκρίθηκε. Το σπίτι είναι ιδιοκτησία ιδιώτη, οπότε υποθέτω ότι θα κάνει κάτι. Πρέπει να συνεννοηθούν με την ιδιοκτήτρια. Θα κάνει η ίδια την αποκατάσταση, γιατί η ίδια εμφανιζόταν εδώ ως ενδιαφερόμενη. Από το υπουργείο δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση, θα αναλάβει όλα τα έξοδα εκείνη». 
Την ίδια ώρα, για το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Παλαμάς στην Πάτρα, η Προϊσταμένη Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, κα Κοτσοβίλη δήλωσε ότι «είχαμε εγκρίνει μία μελέτη το 2004 και έχουμε στείλει μία μελέτη εξαγοράς. Έκτοτε το μόνο που κινείται είναι ό,τι  έκανε ο δήμος Πατρέων με τον Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών» (σ.σ. ο συγκεκριμένος Σύλλογος πρότεινε στον δήμο τη σύσταση μίας επιτροπής η οποία θα εκτιμήσει την αξία του σπιτιού και στη συνέχεια θα δωρίσει στις κληρονόμους ένα οικόπεδο ή κτίριο ίσης αξίας προκειμένου να αποκτήσει το σπίτι και να το μετατρέψει σε μουσείο).
Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας και τα Παραπολιτικά επικοινώνησαν με τα μέλη της, τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Βαφέα και τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Θεόδωρο Μαλλιά. «Στην πρώτη μας σύσκεψη, έγινε ο σχεδιασμός των κινήσεών μας», αναφέρει ο κ. Βαφέας και εξηγεί ότι «αρχικά θα στείλουμε ένα συμφωνητικό τοπογραφικό έγγραφο προκειμένου να έρθει ορκωτός λογιστής από την Αθήνα για να εκτιμήσει την αξία του κτιρίου και στη συνέχεια σε επίπεδο οικοπέδου θα γίνει μια προεργασία που να πλησιάζει σε αξία εκείνη του σπιτιού. Θα σταλεί και από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Κωστόπουλο, επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού μήπως υπάρχει νεότερο οικονομικό ενδιαφέρον, αλλά και από εμένα προς ιδιώτες που έχουν δείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα σε συγκεκριμένο λογαριασμό». Ο κ. Μαλλιάς, σε αποκλειστικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «ο Σύλλογος ετοιμάζει ένα άλμπουμ-λεύκωμα με ανάγλυφα εκθέματα από μουσεία όλου του κόσμου. Το λεύκωμα αυτό θα έχει τίτλο “Αθάνατο Πνεύμα – Ολυμπισμός – Ολυμπιακός Ύμνος – Κωστής Παλαμάς” και θα πουληθεί σε όλα τα Πανεπιστήμια, προκειμένου νασυγκεντρώσουμε χρήματα και να ενισχύσουμε την προσπάθεια αναπαλαίωσης του κτιρίου». Ωστόσο, όπως ανέφερε με πικρία ο κ. Μαλλιάς ενώ μεγάλα μουσεία όπως του Βατικανού και όλης της Ελλάδας εξήραν την προσπάθειά του και προθυμοποιήθηκαν να του δώσουν δωρεάν τα ψηφιακά αρχεία των εκθεμάτων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας μας του ζητάει οικονομικό αντάλλαγμα!
Μεσότιτλος 2: Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα;
«Το θέμα με το σπίτι του Μ. Λουντέμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει στα Παραπολιτικά ο κ. Φώτης Αραμπατζής, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλάτανου. «Τον περασμένο Αύγουστο είχε γίνει μία συνάντηση με τους 2 κληρονόμους – Γρηγόρη και Νίκο Τσίτσο- τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη στο δημαρχείο Αλμωπίας και είχε ζητηθεί να γίνει ανταλλαγή του σπιτιού με ένα οικόπεδο ίσης αξίας, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Η τελευταία εημέρωση που έχω είναι ότι πριν από 1 μήνα ο δήμαρχος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το ΑΠΕ ότι εκπρόσωπος της οικογένειας είπε ότι παραχωρεί το σπίτι χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ο κ. Πασόης έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο και ερευνά το θέμα». «Το σπίτι είναι πλέον έτοιμο να καταρρεύσει. Το καλοκαίρι πήγα εγώ ο ίδιος και αφαίρεσα δυο ξύλα που ήταν έτοιμα να πέσουν. Δηλαδή πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει κάτι;», αναφέρει ο κ. Αραμπατζής και εξηγεί πως κάθε Τρίτη πραγματοποιείται λαϊκή αγορά στον δρόμο μπροστά από το σπίτι πράγμα που επιφέρει κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των περαστικών. «Το σπίτι έχει κριθεί διατηρητέο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο σαν Σύλλογος το παλεύουμε και ενοχλούμε συνέχεια τους αρμόδιους», καταλήγει.
«Σπάσιμο»
Ιστορική κληρονομιά που καταρρέει...
Ιστορικές κατοικίες στις οποίες έζησαν προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, «θύματα» της οικονομικής κρίσης και των... κληρονόμων. Αποτέλεσμα, να μετατρέπονται είτε σε χώρους στέγασης λαθρομεταναστών και ναρκομανών, είτε σε ανθυγιεινές εστίες σκουπιδιών. Όπως και το σπίτι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου. Σήμερα οι μισογκρεμισμένοι του τοίχοι, αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς. Παράλληλα, στην οδό Πατησίων 61, το μέχρι πρόσφατα κατειλημμένο νεοκλασικό που έζησε ένα κομμάτι της ζωής της η Μαρία Κάλλας, έχει αφεθεί και αυτό στην εγκατάλειψη. Εχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1989, είναι ιδιοκτησίας του ΝΑΤ, από το 1950 ωστόσο, λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν προχώρησε ποτέ η μελέτη ανακατασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου