Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ




ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

 Μαύρα, σαπισμένα και αποφλοιωμένα τμήματα κορμών και κλαδιών. Νεκρά 'κουφάρια' πεσμένα στο έδαφος. Τα πεύκα του νοτίου Υμηττού πεθαίνουν κατά δεκάδες από μία νέα και μυστηριώδη επιδημία. Από το Μαυροβούνι μέχρι τα όρια του βουνού με τον οικιστικό ιστό της Βάρης και της Βούλας, τα δέντρα εμφανίζουν εικόνες σήψης και αποσύνθεσης ενώ πολλά πέφτουν και στο έδαφος καθώς οι ρίζες και η βάση του κορμού τους εξασθενούν και αποσυντίθενται ταχύτατα."Πρόσφατα διαπιστώσαμε μια ταχύτατη ξήρανση μεγάλου αριθμού πεύκων (pinus halepensis) σε διαφορετικά σημεία του βουνού. Τα πεύκα αρχικά εμφανίζουν ξήρανση των πευκοβελόνων τους, στις άκρες των κλαδιών και στη κορυφή τους, και πολύ σύντομα ξεραίνονται χάνοντας, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, όλη την κόμη τους και σε μόλις 1-2 μήνες επιδεικνύουν εικόνα προχωρημένης σήψης" εξηγεί ο κ. Σπύρος Κίνιας, μέλος της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.



Το φαινόμενο ξεκινά με αποχρωματισμό των πευκοβελόνων, οι οποίες αποκτούν σταδιακά καφέ-κόκκινο χρώμα και πολύ γρήγορα ξεραίνονται. Σε πολλά σημεία του βουνού, ειδικά όπου η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή, ο 'θάνατος' των πεύκων αγγίζει το 40%. Δέντρα όλων των ηλικιών από τα γηραιότερα μέχρι τα δενδρύλλια των πρόσφατων αναδασώσεων μοιάζουν με... μούμιες, αφήνοντας στο τελικό στάδιο της αποσύνθεσής τους, ένα μαύρο-μπλε υγρό."Πρόκειται μάλλον για έναν ιδιαίτερα επιθετικό μύκητα ή νηματώδη μικροοργανισμό. Και λέω μάλλον γιατί δεν υπάρχει ακόμη ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πόρισμα. Εμείς έχουμε στείλει δείγματα και φωτογραφίες σε ειδικά ινστιτούτα και περιμένουμε τις απαντήσεις τους για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, Υπάρχουν κάποια πρώτα αποτελέσματα από εργαστηριακές εξετάσεις, τα οποία όμως δεν έχουν ρίξει φως στα αίτια του φαινομένου. " επισημαίνει ο κ. Κίνιας.


Πέρα όμως από την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί η νέα ασθένεια, έχει μετατρέψει το βουνό και σε μια απέραντη πυριτιδαποθήκη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα προσβεβλημένα δέντρα, μόλις στεγνώσουν το καλοκαίρι, θα αποτελούν το τέλειο προσάναμμα για πυρκαγιές."Τα ξερά και σαπισμένα δέντρα θα πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς η παρουσίας τους μέσα στο βουνό εντείνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πεύκα αυτά αποτελούν μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε ένα ήδη εύφλεκτο οικοσύστημα" τονίζει ο κ. Κίνιας.





Την ίδια ώρα το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineous) συνεχίζει να αποτελειώνει τους φοίνικες. Στην Ελλάδα επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2005 στην Χερσόνησο του  Ηρακλείου Κρήτης λόγω των εισαγωγών προσβεβλημένων φοινικοειδών και εν συνεχεία, εξαπλώθηκε στην Αττική, τα Δωδεκάνησα, την Αργολίδα, την Ηλεία και την Πρέβεζα.



Σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι φοίνικες παραμένει αποκαρδιωτική. Ο φωτογραφικός φακός των 'Παραπολιτικών' απαθανάτισε κατεστραμμένους φοίνικες στον Πειραιά, το Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα και το Καβούρι. Τα σημάδια από το πέρασμα του φονικού σκαθαριού, που κατατρώει το εσωτερικό μέρος των δέντρων, είναι αν μη τι άλλο, εμφανή. Φοίνικες κομμένοι, ξεραμένοι, 'γονατισμένοι' στο έδαφος μοιάζουν να εκλιπαρούν για βοήθεια άλλοτε μεγαλοπρεπή δέντρα που στόλιζαν τις νησίδες δρόμων και τους κήπους κατοικιών δεν θυμίζουν σε τίποτα την παλιά τους αίγλη.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέχρι τώρα πορεία της εξάπλωσης του φαινομένου δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Τα έκτακτα μέτρα εκρίζωσης, όπου εφαρμόστηκαν, ήταν αποσπασματικά, καθυστερημένα και δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φυτοϋγειονομικές επεμβάσεις με αφαίρεση του σκαθαριού, χρήση σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών, κοπή των φύλλων και ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι μερικά από τα μέτρα αντιμετώπισης που προβλέπει η υπ' αριθ. 467/2010 απόφαση της Ε.Ε, ενώ ο τρόπος χειρισμού της κάθε κατάστασης αποφασίζεται από τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου