Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

Συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικας για ενεργειακά θέματα είχε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές, την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά και την επιλογή του μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.


Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προαναγγείλει νέο «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση και οριστική εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αν δεν ληφθούν μέτρα θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ εφέτος και σε 1,3 δισ. το 2014.

Στις επιλογές για το μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η οποία συνδυάζει και την επίτευξη του στόχου για πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των θεμάτων και αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Σημειώνεται ότι στις μνημονιακές υποχρεώσεις περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού από τον προσεχή Ιούνιο για όλους τους καταναλωτές, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες, ενώ είναι πιθανή η περαιτέρω αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ από τον Μάιο, προκειμένου να αντανακλούν το κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου