Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες, σύμφωνα με το Μνημόνιο», ξεκαθάρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τη Βουλής επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους κατέχουν λογαριασμούς άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο «κουρέματος» των αποταμιεύσεών τους.

Ο κ. Προβόπουλος επιβεβαίωσε ότι με το ναυάγιο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank οι δύο τράπεζες οδεύουν προς κρατικοποίηση αφού -όπως είπε ο κ. Προβόπουλος- «ΕΤΕ και Eurobank γνωστοποίησαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατόπιν αυτού, προκειμένου να τηρηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει – σε όποιο βαθμό απαιτηθεί – τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».

Στη συνέχεια, κατά τον κ. Προβόπουλο «το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προεξόφλησε ότι σε μερικούς μήνες ο ελληνικός τραπεζικός χάρτης θα είναι τελείως διαφορετικό. Κατά τον κ. Προβόπουλο «το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο αριθμό τραπεζών».
Πέρα από τις τέσσερις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ προανήγγειλε την εξυγίανση των υπολοίπων 10 μη συστημικών και 13 συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.  «Οι μη συστημικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013», είπε ο κ. Προβόπουλος διαβεβαιώνοντας ότι οι καταθέσεις δεν διατρέχουν κίνδυνο αφού θα μεταφερθούν σε «καλές» τράπεζες.
Προβόπουλος: Ατυχές το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς να κατονομάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε σε «κάποια ατυχή σχόλια για την μη παροχή έκτακτης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance – ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος στις Κυπριακές τράπεζες», φωτογραφίζοντας την πρόταση οπου είχε κάνει προ δεκαπενθημέρου ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταφερθούν δύο δισ. ευρώ από τον ελληνικό ELA για τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών.

«Η έκτακτη χρηματοδότηση παρέχεται, σύμφωνα με πάγια πρακτική του Ευρωσυστήματος, από την κεντρική τράπεζα κάθε χώρας σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη χώρα αυτή», απάντησε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σε λιγότερο από τρία χρόνια «διέρρευσε» το 1/3 του συνόλου των καταθέσεων
«Το τραπεζικό σύστημα δεν κατέστη πηγή των προβλημάτων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε κάποιες άλλες χώρες. Οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν δυστυχώς τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης», επισήμανε ο κ. Προβόπουλος και αποκάλυψε ότι «η αβεβαιότητα οδήγησε επίσης σε μεγάλες εκροές καταθέσεων (περίπου το 1/3 της αρχικής καταθετικής βάσης διέρρευσε σε λιγότερο από τρία χρόνια)».

Μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε σε γεγονότα της περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας και εξομολογήθηκε ότι «με εκατοντάδες χρηματαποστολές καθημερινά μεριμνούσαμε να μη λείψει ρευστότητα από τα τραπεζικά υποκαταστήματα» για να υπερτονίσει τη συμβολή της Κεντρικής Τράπεζας στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Κατά τον κ. Προβόπουλο, αυτό δείχνει «πώς η Τράπεζα της Ελλάδος προστάτευσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από γεγονότα αντίστοιχα με αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου