Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Νέες αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου και τα χρέη που άφησε στο ΠΑΣΟΚ αφήνει η ηγεσία του Κινήματος, μία μέρα μετά την προσωπική σύγκρουση του πρώην πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε ενημερωτικό σημείωμα, που εξέδωσε η Ιπποκράτους το μεσημέρι της Τετάρτης αναφέρεται ότι "η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση  για το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος. Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν, θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ». «Φωτογραφίζοντας» δε τον κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «είναι κατανοητή η ευαισθησία  όλων των δημοσίων προσώπων, ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η ευαισθησία της βάσης του Κινήματος και όλης της ελληνικής κοινωνίας προς την οποία πρέπει να ανταποκρίνεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ». Η Ιπποκράτους δεσμεύεται μάλιστα να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων με βάση τη διεθνή εμπειρία και με πλήρεις εγγυήσεις διαφάνειας.


Οι διαφορές πάντως ανάμεσα στον νυν και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της μαύρης τρύπας των 115 εκατ. ευρώ, που άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο ταμείο του κόμματος μοιάζουν αγεφύρωτες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να συζητήσει το θέμα στα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, με βάση το πόρισμα των ελεγκτικών εταιριών, που ερευνούν όλα τα στοιχεία της περιόδου 2004-2011, κάτι που εξοργίζει την πλευρά Παπανδρέου και αναμένεται να προκαλέσει ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί μία τέτοια συζήτηση περίπου ως οργανωμένη και σκόπιμη προσπάθεια ηθικής και πολιτικής απαξίωσής του, δεν θέλει να τη νομιμοποιήσει και το πιθανότερο είναι, όχι μόνο να απέχει ο ίδιος, αλλά και να υπάρξει μαζική και δυναμική αντίδραση προς την ηγεσία από τα πιστά σε αυτόν στελέχη.

Τυχόν συντονισμένη κίνηση κατά των προσπαθειών της ηγεσίας να χυθεί άπλετο φως στο θέμα των οικονομικών και να αναληφθούν οι ευθύνες από τους αρμόδιους, που διαχειρίστηκαν τεράστια ποσά, θα αντιμετωπιστεί όμως από τον κ. Βενιζέλο με τη μέγιστη αυστηρότητα, διαβεβαιώνουν συνεργάτες του προέδρου. Υπό αυτή την έννοια δεν αποκλείεται να υπάρξουν είτε αποχωρήσεις αντιφρονούντων στελεχών, που βλέπουν ότι δεν είναι δυνατή η συνύπαρξη, είτε διαγραφές από την ηγεσία, με την κατηγορία της υπονόμευσης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος στο ΠΑΣΟΚ είναι και το γεγονός στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου εκφράστηκε η άποψη – ακόμη και ως εισήγηση στον πρόεδρο – να διαγραφεί ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή τα όσα καταλογίζει στην ηγεσία με την ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης. Ο κ. Παπανδρέου καταλόγιζε στην ηγεσία «ανήθικες πρακτικές», που στοχεύουν στην «ηθική απαξίωσή του» και έκανε λόγο για «απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές, που στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της Προεδρίας του». Ανέφερε δε ότι με το κλίμα αυτό διαλύεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ προειδοποιούσε ακόμη και με προσφυγή στη… δικαιοσύνη!

Η Ιπποκράτους απάντησε με αιχμηρό τρόπο, ενώ οι σκέψεις για διαγραφή δεν προχώρησαν, καθώς θεωρήθηκε πρόωρη μία τέτοια ρήξη, η αποτροπή της οποίας όμως φαντάζει όλο και πιο δύσκολη όσο περνούν οι μέρες και αναμένεται η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων και η σχετική συζήτηση στην κεντρική επιτροπή του Κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου