Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΚΟΒΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ

 12,5 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ  ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ. 

 


ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ-ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ
Σε μια περίοδο που το μέσο νοικοκυριό έχει «πνιγεί» από τις αλλεπάλληλες  φοροεπιδρομές και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που μηχανεύεται το πολιτικό σύστημα για να διατηρήσει  ζωντανή τη Λερναία Υδρα του πελατειακού κράτους, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η κρατική μηχανή εξακολουθεί να ξοδεύει 850.000 ευρώ την ημέρα για τηλέφωνα όπως σπαταλούσε  ανέμελα και πριν την κρίση.
Παρά την πολυδιαφημισμένο νοικοκύρεμα  το κόστος εξυπηρέτησης των  τηλεπικοινωνιακών αναγκών  παραμένει στο σκανδαλώδες ποσό των 310 εκατ ευρώ ετησίως. Παράλληλα κορυφώνεται το «πάρτι» εκατομμυρίων με τα κινητά τηλέφωνα καθώς κανένα υπουργείο ή υπηρεσία δεν έχει σαφή εικόνα του αριθμού των τηλεφωνικών συνδέσεων, το μηνιαίο κόστος, το ύψος της προβλεπόμενης δαπάνης αλλά και σαφή αιτιολόγηση για την διάθεση  των συσκευών. Χαρακτηριστικό  είναι πως κινητό τηλέφωνο δημοσία δαπάνη δικαιούνται υπουργοί, υφυπουργοί, γ.γ. υπουργείων, προιστάμενοι τμημάτων, υπεύθυνοι ασφαλείας , διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη ΔΣ οργανισμών, τα γραφεία τύπου αλλά και χιλιάδες συνεργάτες ή υπάλληλοι που θεωρητικά κατέχουν θέση ευθύνης σε κάποιο από τους πολλούς οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 Τα Παραπολιτικά αποκαλύπτουν  πως ακόμη και σήμερα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού οι παραγγελίες για νέες γραμμές κινητής τηλεφωνίας συνεχίζονται ανερυθρίαστα όταν για 400 εκατ ευρώ έγιναν επώδυνες περικοπές στις συντάξεις. Η όλη κατάσταση προκαλεί πανικό στη εκάστοτε ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης που μέσα σε λίγους μήνες έχει εκδώσει τρείς εγκυκλίους για να περιορισθεί το κόστος και να γίνεται λελογισμένη χρήση για τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών. Παρά την έρευνα Ραγκούση ο αριθμός των συνδέσεων και το ύψος του κόστους παρέμεινε στο σκοτάδι. Απάντηση που δεν κατάφερε να δώσει πριν λίγους μήνες ούτε  ο νυν υπουργός  Αντώνης Μανιτάκης στον βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη. Τότε είχε δηλώσει  άγνοια για το συνολικό αριθμό των κινητών. Παράλληλα είχε αποκαλυφθεί πως τα περισσότερα κινητά τα διέθετε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης καθώς ο αριθμός τους έφτανε τα 1000 με ετήσιο κόστος 476.814 ευρώ. Ακολουθούσε το Υπουργείο Εξωτερικών με 105.895 ευρώ  ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έφτανε τις  685 συνδέσεις κινητών για την πολιτική ηγεσία, τις γενικές διευθύνσεις και το ΣΔΟΕ με  κόστος 99.985 ευρώ. Επίσης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε 95 υπηρεσιακά κινητά για τον Υπουργό, τον Υφυπουργό, επιτελικά γραφεία, συμβούλους, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.


ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ !!

Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αποκαλύπτουν πως μόλις τον Οκτώβριο του 2012 το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε με απευθείας ανάθεση, την ανανέωση 50 συνδέσεων κινητών σαν να μην υπάρχουν σταθερά τηλέφωνα.
 Επίσης  στην ΚΕΔΕ τον Απρίλιο του 2013 προκήρυξαν πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια 52 συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας αξίας 71.340 ευρώ το χρόνο. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ενέκριναν τον Φεβρουάριο 10 νέες συνδέσεις για την υπηρεσία Ασύλου.
Εντυπωσιακή είναι η κατάσταση και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου κάθε αλλαγή υπουργού επιφέρει νέες συνδέσεις. Μόλις τον Ιούλιο του 2011 επί Δ. Ρέππα εγκρίθηκε η προμήθεια 6 κινητών για τον υπουργό, την ασφάλεια και τους συνεργάτες, για να επανέλθει το υπουργείο επί Αντώνη Μανιτάκη τον  Ιουλίο του 2012 με 5 νέες συνδέσεις. Ευτυχώς ενδιάμεσα ο υπηρεσιακός Παύλος Αποστολίδης περιορίσθηκε μόνο σε μία τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μη έχοντας βάση δεδομένων για να καταγράφει και να ελέγχει το κόστος επιχείρησε  άτυπα να αποτανθεί στην αγορά για να αποκομίσει στοιχεία. Από μερικά μόνο  (και όχι εξακριβωμένα) στοιχεία  μίας εταιρίας προκύπτει ότι το κόστος  μόνο για τους χρήστες  της συγκεκριμένης εταιρίας , είναι πάνω από 120 εκ ευρώ ετησίως! 
Απίστευτα νούμερα που καταγράφονται καθημερινά όμως στους λογαριασμούς χιλιάδων οργανισμών για τα κινητά : Το Μάρτιο  Δημοτική επιχείρηση στην Κω  ξόδεψε 1400,36 ευρώ. Άλλη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης στην Κόρινθο  524,45 ευρώ. Το ειδικό ταμείο οργανώσεως συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών χρέωσε το δημόσιο με 4183 ευρώ για το 2012. Επίσης  η ΑΕΜΥ ΑΕ για λογαριασμό αξιωματούχου για ένα μόνο μήνα 520,79 ευρώ. Παρόμοιους λογαριασμούς εμφάνισαν ακόμη η Ιστιοπλοική ομοσπονδία  ή η Ανώνυμη εταιρεία Ραδιοφώνου Αμαλιάδας αλλά και εκατοντάδες άλλοι οργανισμοί. Η πιο χαρακτηριστική  δαπάνη πάντως ήταν στον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής εκπαίδευσης όπου ο διευθύνων σύμβουλος ενέκρινε δαπάνη 19,90 ευρώ για την αγορά θήκης στο κινητό του τηλέφωνο!
Ετσι, τα συναρμόδια υπουργεία διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών θα φέρουν  τις επόμενες μέρες τροπολογία με την οποία μπαίνει φρένο στην αλόγιστη χρήση των κινητών. Ηδη προετοιμάζεται επιτροπή  διαπραγμάτευσης  με τις τηλεφωνικές  εταιρείες για το κόστος και τα χρέη, ενώ μέσω του συστήματος ΤΗΛΕΔ δημιουργείται αρχείο για όλα τα δημόσια τηλέφωνα σταθερά και κινητά. Την όλη υπόθεση που ξεπερνά κάθε φαντασία περιγράφει σε επίκαιρη ερώτηση  ο Γεράσιμος Γιακουμάτος οποίος δηλώνει πως « εάν τα υπουργεία είχαν την ευαισθησία, από το 2005 θα είχαν μπει στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 και θα υπήρχε ετήσιο κέρδος 160 εκατ ευρώ όταν κόπηκαν οι μισθοί των ένστολων για 180 εκατ ευρώ. Πρέπει να ντρέπονται».

  Το  Δημόσιο χάνει 12,5 εκ ευρώ τον μήνα.
Το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» αποτελεί το ενοποιημένο συγκρότημα υποδομών και υπηρεσιών που θα καλύψει όλες τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του Δημοσίου σε 34.000 κτίρια -από 4500 σήμερα με το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι»- με υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα το Δημόσιο πληρώνει 310 εκ. ευρώ τον χρόνο ενώ το αντίστοιχο κόστος του νέου συστήματος είναι μόλις 150 εκ. ευρώ. Και αυτό γιατί το Δημόσιο θα συγκεντρώσει τα έξοδα και θα επιτύχει πολύ καλύτερες τιμές. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι οι εισαγγελικές αρχές, που είναι ταγμένες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, δεν έχουν κάνει τίποτα μπροστά σε μια τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ποτέ δεν εγκάλεσαν τους δημόσιους λειτουργούς που δεν πραγματοποιούν Δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάθεση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τους, ούτε ποτέ ασχολήθηκαν με το ποιος καρπώνεται τα 150 εκ. ευρώ που πληρώνει «καπέλο» ο Έλληνας φορολογούμενος όσο δεν προχωρά το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ». Το υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης , πάντως δια του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη έχει προχωρήσει στην μελέτη του έργου και περιμένει την έγκριση για το προκηρύξει. Ωστόσο, η γραφειοκρατία εμποδίζει την εφαρμογή του, και εκτιμάται ότι το έργο προυπολογισμού 630 εκ ευρώ -τα 172,3 με κοινοτική χρηματοδότηση- παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί μετ επαίνων από την Τρόικα, θα λειτουργήσει το συντομότερο σε ένα χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι ότι η ανάθεση των υποέργων του συστήματος με διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες θα εκσυγχρονίσει και  το καθεστώς ασάφειας που διέπει εδώ και  δεκαετίες τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. Οι προμήθειες αυτές  κατά συντριπτικό ποσοστό γίνονται από τον ΟΤΕ χωρίς να έχει μεσολαβήσει διαγωνισμός.


       

    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου