« Η πατρίδα
μας οδηγεί στην εξαθλίωση και τον θάνατο». Οργή των συλλόγων επαναπατρισθέντων
για την απόφαση-σκούπα του υπουργείου εργασίας
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ
ΚΗΠΟΥΡΟΥ
Τους γονείς
μας τους σκότωσαν με τα όπλα, η Ελλάδα θέλει να μας «σκοτώσει» με την πείνα.
Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δεν έπρεπε να γυρίσουμε πίσω, λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ.
Γιώργος Πανίδης, ένας από τους 35.000 περίπου παλιννοστούντες ομογενείς και
Βορειοηπειρώτες που χάνουν τη σύνταξή τους καθώς δεν πληρούν τα νέα,
αυστηρότερα κριτήρια που θέτει ο πρόσφατος νόμος. Τα πρώτα ειδοποιητήρια
διακοπής της σύνταξης έχουν φτάσει ήδη στους ομογενείς συνταξιούχους, ενώ, την
ίδια στιγμή, κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν πως το θέμα θα επανεξετασθεί.
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζεται, μεταξύ άλλων, πως η μηνιαία σύνταξη των ανασφάλιστων ομογενών καταβάλλεται μόνο εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού. Με τη ρύθμιση αυτή όμως 15.000 υπερήλικες παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και 17.000 Βορειοηπειρώτες χάνουν τη σύνταξή τους καθώς, λόγω των ιστορικά διαμορφωμένων συνθηκών, δεν πληρούν το κριτήριο της 20ετούς διαμονής στην Ελλάδα. Επιπλέον, κάποιοι από τους ομογενείς λαμβάνουν μια μικρή σύνταξη από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται τη σύνταξη των 340 ευρώ του ΟΓΑ.
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζεται, μεταξύ άλλων, πως η μηνιαία σύνταξη των ανασφάλιστων ομογενών καταβάλλεται μόνο εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού. Με τη ρύθμιση αυτή όμως 15.000 υπερήλικες παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και 17.000 Βορειοηπειρώτες χάνουν τη σύνταξή τους καθώς, λόγω των ιστορικά διαμορφωμένων συνθηκών, δεν πληρούν το κριτήριο της 20ετούς διαμονής στην Ελλάδα. Επιπλέον, κάποιοι από τους ομογενείς λαμβάνουν μια μικρή σύνταξη από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται τη σύνταξη των 340 ευρώ του ΟΓΑ.
Ο κ. Πανίδης, πρόσφυγας από το Σοχούμι της Αμπχαζίας, έφτασε στην Ελλάδα το 1994. Εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη και εργάστηκε σκληρά πάνω από μια δεκαετία. Σήμερα, το ελληνικό κράτος του κόβει ακόμη και την πενιχρή σύνταξη των 345 ευρώ, καθώς δεν έχει συμπληρώσει τα είκοσι χρόνια διαμονής στην Ελλάδα που απαιτεί ο νέος νόμος. "Τον Ιούνιο έφτασε το ειδοποιητήριο διακοπής της σύνταξης και έλεγε ότι διακόπτεται η σύνταξή μου από τον Ιανουάριο του 2013. Κανείς δεν νοιάζεται για το πως θα τα βγάλουμε πέρα. Ο γιος μου φεύγει στην Γερμανία γιατί είναι άνεργος εδώ και ένα χρόνο. Εγώ είμαι 75 ετών, πως θα ζήσω, δεν θα τα καταφέρω, θα πεθάνω από την πείνα " λέει ο κ. Πανίδης. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο 80χρονος κ. Βλαδίμηρος Ακριτίδης. Ήρθε στην Ελλάδα το 1999 από την Αρμενία και δούλεψε ως εργάτης για 10 χρόνια. Όπως εξομολογείται στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, νιώθει αδικημένος και βαθιά προδομένος. "Εγώ γύρισα στην πατρίδα μου, και το τονίζω στην πατρίδα μου. Μόνο που η πατρίδα μου με έχει ξεχάσει. Η μόνη σύνταξη που έπαιρνα ήταν 335 ευρώ και μου τα κόψανε και αυτά. Η σύζυγός μου έχει πεθάνει και τα παιδιά μου είναι στο εξωτερικό. Δεν θέλω να πεθάνω από την φτώχεια και την πείνα" τονίζει.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος(ΠΟΕ) χαρακτηρίζει την νομοθετική ρύθμιση ως απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια που οδηγεί τους ομογενείς στην εξόντωση και την εξαθλίωση και ζητά την επανεξέταση των κριτηρίων ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση παροχής σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης από τον ΟΓΑ στους υπερήλικες παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ."Εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτή την ενέργεια του κράτους. Δεν γίνεται να βάζουν ένα κριτήριο και να κόβουν τις συντάξεις από τους ανθρώπους. Κανείς δεν έχει συμπληρώσει τα 20 χρόνια που θέτει ο νόμος. Να κόψουν χρήματα από αλλού και όχι τα 300 ευρώ από τους υπερήλικες" λέει ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της ΠΟΕ. Για νέα «γενοκτονία» κάνει λόγο ο κ. Αρθούρος Καραγκιοζίδης, εκπρόσωπος των παλιννοστούντων στον Έβρο. " Όσο βαρύς και αν είναι ο όρος, δυστυχώς πρόκειται για αυτό ακριβώς. Οι άνθρωποι αυτοί τίθενται εκτός κοινωνίας και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εξαθλίωση, πείνα και θάνατο. Άλλο μια μείωση, μια περικοπή των συντάξεων, που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και άλλο η οριστική διακοπή", εξηγεί.
ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
Εκτός από τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής, ο νόμος στερεί τη σύνταξη και σε 17.000 Βορειοηπειρώτες. Ένας από αυτούς είναι και ο 79χρονος Γιώργος Χαρίσης, που ύστερα από τη διακοπή της σύνταξής του στην Ελλάδα, προσπαθεί να ζήσει με 70 ευρώ που παίρνει από το αλβανικό κράτος. "Μόνο από το χωριό μου στην Αλβανία, 18 άτομα φυλακίστηκαν γιατί έλεγαν ότι είναι Έλληνες. Σήμερα το ελληνικό κράτος μας φέρεται με βαρβαρότητα. Η μάνα-Ελλάδα μας φέρεται σαν μητριά. Είμαστε σε άθλια κατάσταση, δεν μπορούμε να πάμε στο γιατρό, δεν έχουμε λεφτά ούτε να φάμε" τονίζει. Για προδοσία και χτύπημα κάτω από τη μέση κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών 'Ο ΠΥΡΡΟΣ' . " Για εμάς είναι μια ακόμη χαμένη πατρίδα. Χτυπάνε τους ανθρώπους αυτούς γιατί είναι εύκολος στόχος καθότι δεν μπορούν να αντισταθούν. Αν δεν είναι αυτό προδοσία, τότε τι είναι;" διερωτάται ο κ. Οδυσσέας Μπόρος, πρόεδρος του Συνδέσμου. Ωστόσο, δεν λείπουν και τα 'μαύρα πρόβατα', συνταξιουχοί δηλαδή Αλβανικής καταγωγής που εντάχθηκαν με πλαστά έγγραφα στον προγενέστερο νόμο και λάμβαναν σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται. " Αν ήταν μαϊμού 500-1000 συντάξεις, δεν μπορείς να κόψεις τη σύνταξη σε 17.000 ανθρώπους και να τους βάλεις όλους στο ίδιο σακί" καταλήγει ο τελευταίος.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για το εάν θα επανεξεταστούν τα επίμαχα κριτήρια του Ν.4093/2012 επεσήμαναν:" Κοιτάμε ξανά το πλαίσιο γιατί η αλήθεια είναι ότι εξαιρέθηκαν πολλοί. Το υπουργείο θα επανεξετάσει τα δύο βασικά κριτήρια, το πρώτο που αφορά την 20ετή διαμονή στην Ελλάδα και το δεύτερο που είναι ο συμψηφισμός με τυχόν συντάξεις που λαμβάνουν οι ομογενείς από άλλες χώρες". Μέχρι τότε, όμως, χιλιάδες παλιννοστούντες θα υφίστανται μια ακόμη 'μνημονιακή γενοκτονία'...
Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπτωση Α (αδικημένοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε Ελλάδα το 1990. Από τότε είναι μόνιμα στην Ελλάδα με άδεια αλλοδαπού. Δυστυχώς όμως, έπαιρνε άδεια αλλοδαπού για 6 μήνες και μετά κατέθετε αίτηση και περίμενε 3 με 8 μήνες για να του εγκρίνουν άλλους 6 μήνες, και πάει λέγοντας. Άρα, νόμιμα ήταν σποραδικά στην Ελλάδα, μιας και κατά την διάρκεια αναμονής για έγκριση άδειας αλλοδαπού θεωρείται πως βρισκόταν παράνομα στην χώρα. Δεν υπάρχει κανένας που να είχε άδεια αλλοδαπού για 20 συνεχόμενα χρόνια, και το ξέρουν πολύ καλά αυτοί που εσκεμμένα έφτιαξαν έτσι τον καινούριο νόμο, επιδιώκοντας να διώξουν από το ΟΓΑ όλους που ήταν με άδειες αλλοδαπών.
Περίπτωση Β (πονηροί): Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Ρουμανία και, με το που τελείωσε της σπουδές του, πήγε στην Γερμανία. Το 1992 ήρθε Ελλάδα. Επειδή στη Ρουμανία φαίνεται σαν Ρουμάνος υπήκοος με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, δεν έχει και δεν δικαιούται σύνταξη ή βοήθημα από το Ρουμανικό το κράτος. Βάση αυτών των στοιχείων, θα συνεχίζει να παίρνει ΟΓΑ παρόλο που παίρνει και σύνταξη από την Γερμανία (που δεν μπορεί να το ανακαλύψει κανείς, μιας και ζητάνε χαρτιά μόνο από την χώρα καταγωγής σου και όχι από όλες τις χώρες του κόσμου).
Περίπτωση Γ (διωγμένοι): Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα από Τασκέντη (πρώην Σοβιετική Ένωση). Εκεί, όπως και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, αν δεν έχουν κανονική σύνταξη, δικαιούνται μια κατώτατη σύνταξη (κάτι σαν ΟΓΑ). Σύμφωνα με το καινούριο νόμο του ΟΓΑ, έστω και αν δεν παίρνει τίποτα από εκεί, μόνο και μόνο επειδή δικαιούται να πάρει, δεν μπορεί να παίρνει και στην Ελλάδα από το ΟΓΑ. Άρα, όλοι που ήρθαν από το Ανατολικό Μπλόκ δεν θα παίρνουν πλέων ΟΓΑ, μιας και σε όλες αυτές τις χώρες δικαιούνται μια κατώτατη σύνταξη (ανεξαρτήτως αν την παίρνουν ή όχι).
Περίπτωση Δ (βολεμένοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε Ελλάδα και έφυγε μετανάστης στην Αυστραλία. Επέστρεψε πριν 15 χρόνια και από τότε παίρνει ΟΓΑ. Παρόλο που δεν βρίσκονταν τα τελευταία 20 χρόνια στο σύνολό τους στην Ελλάδα, και παρόλο που παίρνει μια σεβαστή σύνταξη στην Αυστραλία, δεν τον ελέγχει κανείς από τον ΟΓΑ, και θα συνεχίζει νομιμότατα να παίρνει και το ΟΓΑ.
Περίπτωση Ε (προνομιούχοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε Ελλάδα και δούλεψε όλη την ζωή του στην Ελλάδα χωρίς να κολλήσει ούτε ένα ένσημο. Προτιμούσε να τα παίρνει σε χρήμα. Δεν τον ένοιαζε για το αύριο. Πέντε χρόνια πριν, μοίρασε όλη την περιουσία του στα παιδιά. Τώρα παίρνει ΟΓΑ και πενεύεται για το κατόρθωμά του σε όλους.
Άρα, αυτοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα είναι δύο φορές ευνοημένοι, ενώ αυτοί που γεννήθηκαν στο εξωτερικό θα χάσου το ΟΓΑ με την απλή λογική ότι μπορούν να πάνε και να ζήσουνε τα γεράματα τους στην χώρα προέλευσής τους, μιας και τους διώχνουν και λόγω της άδειας αλλοδαπού που το κράτος την έδινε διακοπτόμενα και σποραδικά, και από το ότι στις χώρες προέλευσής τους έχουν όλοι δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης (κάτι σαν το ΟΓΑ).
Το μόνο σωστό κριτήριο είναι να συνεχίζουν να παίρνουν ΟΓΑ μόνο όσοι δεν είχαν προσωπική περιουσία τα τελευταία 20 χρόνια. Όλοι οι άλλοι νόμοι είναι φτιαγμένοι να διατηρούν τους διτικοπερπατημένους βολευτές με τρείς παχουλές-παχουλές συντάξεις και να μην επιτρέψουν στους ανατολικοπροερχόμενους να παίρνουν δυο συντάξεις πείνας.
Εδώ και τώρα, καμία διάκριση. Η θα συνεχίζουν να παίρνουν ΟΓΑ όλοι όπως έπαιρναν τόσα χρόνια, ή να κοπεί για όλους.