Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΦΟΒΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ



Προειδοποιήσεις Τσίπρα για «γουναράδικα και τσελεμεντέδες». Φόβοι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή του κόμματος με βάση την θεωρία των άκρων.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Με διπλή γραμμή εξακολουθεί να εμφανίζεται η Αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή και την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Επισήμως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αντέδρασαν με ψυχραιμία στις εξελίξεις ακόμη και στην απελευθέρωση των τριών κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής κινούμενοι πάνω στην βασική γραμμή όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου πως «η αποφυλάκιση δεν σημαίνει και αθώωση των κατηγορουμένων».
Ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν αρκετά στελέχη που υψώνουν τους τόνους  με δηλώσεις όπως  «αν έπρεπε να αποφυλακιστούν προς τι το επικοινωνιακό σόου  με τις χειροπέδες;» Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλά «για πλεόνασμα επικοινωνιακής διαχείρισης της κυβέρνησης» ενώ μέσω του γραφείου τύπου επεσήμανε πως «η απόφαση της δικαιοσύνης για την μη προφυλάκιση στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης γεννά εύλογα ερωτήματα, ενώ εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση για την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της υπόθεσης". Οι αντιδράσεις αυτές δημιουργούν προβληματισμό σε άλλα στελέχη που φοβούνται μην εμφανιστεί το κόμμα σε μια κομβική πολιτικά φάση, να συντάσσεται έστω και εμμέσως με επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το πολιτικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Στην πραγματικότητα η κριτική αυτή υποκρύπτει τους φόβους στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πιέσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα  αξιοποιώντας στο έπακρο τη θεωρία των «δύο άκρων».
 Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ήδη τους βουλευτές του σε αυστηρούς τόνους να μην δώσουν καμία αφορμή ενώ συνομιλώντας με στελέχη του κόμματος τους επεσήμανε χαρακτηριστικά «Δεν είναι ώρα ούτε για γουναράδικα, ούτε για τον Τσελεμεντέ του αναρχικού, γιατί μας περιμένουν στη γωνία».
Συνεργάτες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ  εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα επέμενε με τους κ. Λαζαρίδη και Βορίδη εάν δεν είχε επιλέξει  να χρησιμοποιήσει αυτό το «όπλο» και υπενθυμίζουν πρόσφατες δηλώσεις γαλάζιων στελεχών  πως «δεν υπάρχει καλή βία και κακή βία, ούτε κακά μαχαίρια και καλές μολότοφ». Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Αμερική για την αντιμετώπιση του άλλου άκρου  όσο και η σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ δια στόματος του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Τάκη Ρήγα οποίος θύμισε στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα «τις τραμπούκικες συμπεριφορές που υπήρξαν πριν τις εκλογές με τις «κρεμάλες» στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ουδέποτε καταδικάστηκαν επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξαν το δρόμο στην πολιτική βία» βάζοντας σε σκέψεις την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου που φοβάται έντονα μια επανάληψη του 2008 όταν Κυβέρνηση και ΚΚΕ χρέωσαν τα επεισόδια  που έκαψαν την Αθήνα τότε στον Συνασπισμό και δημοσκοπικά «ξεφούσκωσε» από το 18% στο 5%.
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως συνυπάρχουν οι γκρίνιες και  δυσαρέσκεια για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης που επιτείνονται από την δημοσκοπική καχεξία καθώς κορυφαία  στελέχη όπως οι Κώστας  Σκανδαλίδης, Τόνια Αντωνίου και Θάνος Μωραίτης διαβλέπουν πως το κόμμα «μην έχοντας διακριτές θέσεις δεν θα πιστωθεί τίποτε από τη διαδικασία με τη Χρυσή Αυγή». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να ισορροπήσει το κλίμα τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ολοκληρωμένη δικαστική κρίση» ωστόσο ήταν εμφανής η ενόχληση του για την μεγάλη απόκλιση στις αποφάσεις των δικαστικών παρά την προσπάθεια να μεταδώσει μήνυμα ψυχραιμίας προς όλες τις πλευρές.
ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Σταθερή είναι και η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται δικαιωμένος για τις πρωτοβουλίες Ρουπακιώτη για το αντιρατσιστικό νόμο ενώ για τη μη προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής τόνισε προς τα μέλη της Κ.Ε. πως «η εφαρμογή του νόμου  είναι εκείνη η οποία πρέπει να δώσει απάντηση στις όποιες ενέργειες χαρακτηρίζονται εγκληματικές. Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων δηλαδή η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων εάν είχε θεωρηθεί ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ή αν κάποιος είναι ύποπτος φυγής». Στη Αγ Κωνσταντίνου εκτιμούν πως οι εξελίξεις και οι συμπεριφορές των υπόδικων βουλευτών  θα ενισχύσουν την εικόνα του κόμματος που ζητούσε πρωτοβουλίες κατά της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό  η Δημοκρατική Αριστερά διοργανώνει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ανοικτή εκδήλωση για την Δημοκρατία και τη Χρυσή Αυγή  με τίτλο «Η Δημοκρατία δεν απειλείται» όπου θα μιλήσουν οι  Νίκος Αλιβιζάτος  καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της ΕΕΔΑ, ο Αντώνης Ρουπακιώτης ,   τ. υπουργός Δικαιοσύνης ο Γιώργος Σιακαντάρης,  επιστημονικός διευθυντής ΙΣΤΑΜΕ και ο Γιώργος Σωτηρέλλης Γιώργος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Την ίδια ώρα ο Περισσός παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή παίρνοντας όμως σαφείς αποστάσεις από τυην όλη υπόθεση. Σε σχόλιο  του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται πως « Η απόφαση για τους τρεις βουλευτές της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής δημιουργεί ερωτηματικά. Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργατών αυτού του ναζιστικού μορφώματος. Κανένας εφησυχασμός. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο δικαστικό-νομικό ζήτημα. Ο ίδιος ο λαός να πρωτοστατήσει για την απομόνωσή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου