Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ...ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι και συνταξιούχοι αυτοί που αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.  Την πραγματικότητα αυτή αποκαλύπτουν τα στοιχεία διασταυρώσεων που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ας δούμε, όμως τι έχουν δείξει αυτές οι διασταυρώσεις. Περίπου το 10% των συνταξιούχων συγκεκριμένων ταμείων, όπως είναι το ΤΣΑΥ και το ΤΣΜΕΔΕ δεν δηλώνουν στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα. Πώς γίνεται αυτό; Χιλιάδες συνταξιούχοι των παραπάνω ταμείων είναι διπλοσυνταξιούχοι, δηλαδή λαμβάνουν και σύνταξη από ένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο. Στη φορολογική τους δήλωση, ωστόσο, δήλωναν μόνο τη μια σύνταξη προκειμένου να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος.


Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων, κάθε ασφαλιστικό ταμείο παρακρατά φόρο εισοδήματος για το ύψος της σύνταξης που καταβάλλει στο φορολογούμενο. Ωστόσο, επειδή κάθε ταμείο κάνει αυτόνομα την παρακράτηση φόρου εισοδήματος, για τον διπλοσυνταξιούχο προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματός κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης (ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου).

Αρκετοί συνταξιούχοι θέλοντας να αποφύγουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου και με δεδομένο ότι μέχρι πρόσφατα ο κίνδυνος εντοπισμού τους ήταν περιορισμένος, δεν δήλωναν τη μία σύνταξη. Ωστόσο, με τις διασταυρώσεις που εντείνονται συνεχώς είναι πλέον δεδομένος ο εντοπισμός όσων δεν δηλώνουν το σύνολο του εισοδήματός τους από συντάξεις. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να προχωρήσει από το 2014 στην προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι που θα επιθυμούν να αλλάξουν τα ποσά εισοδήματος που θα εμφανίζονται στη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να προσκομίσουν και σχετικά δικαιολογητικά στην εφορία. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί ότι δηλώνεται το σύνολο των πραγματικών εισοδημάτων των συνταξιούχων. Μάλιστα, το μέτρο της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων είναι μεταξύ αυτών που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 ως αυτά που θα στηρίζουν το σκέλος των εσόδων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου