Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ερείπιο νεόδμητο σχολείο




Εντονες αντιδράσεις μαθητών και καθηγητών για τα ατέλειωτα προβλήματα

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Οι πόρτες είναι χαλασμένες και σέρνονται στο έδαφος. Οι κλειδαριές δεν δουλεύουν. Τα μεγάφωνα ανακοινώσεων κρέμονται από τα ταβάνια. Από τις τουαλέτες αναδύεται δυσοσμία, η οποία εξαπλώνεται σε όλο το ισόγειο και κάνει την ατμόσφαιρα ανυπόφορη. Στην αίθουσα πληροφορικής η ψευδοροφή έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα στην θέση του άλλοτε φρεσκοβαμμένου ταβανιού τώρα να βρίσκονται σίδερα και κομμάτια γυψοσανίδων.
Αυτά και άλλα πολλά πρόκειται να συναντήσει κάποιος ο οποίος θα θελήσει να επισκεφθεί το 2ο Λύκειο Καλυβιών - Λαγονησίου. Αυτό που προκαλεί σοκ όμως, δεν είναι τόσο η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχολείο, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για νέο ίδρυμα το οποίο παραδόθηκε προς χρήση στις 20 Οκτωβρίου 2013. Δηλαδή πριν από περίπου 25 ημέρες!
Παρόλο που το κτίριο είναι νεόδμητο, με το που πάτησαν το πόδι τους οι μαθητές και άρχισαν να το χρησιμοποιούν, άρχισε να καταρρέει σαν «χάρτινος πύργος».

Στα κάγκελα οι γονείς
Όπως είναι λογικό οι γονείς βρίσκονται στα κάγκελα και ζητούν την άμεση επέμβαση του δημάρχου προκειμένου οι βλάβες να αποκατασταθούν ώστε το σχολείο να είναι ασφαλές για τους μαθητές.
«Όταν αντικρίσαμε το σχολείο πέσαμε από τα σύννεφα. Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού που έγινε στις 23 Οκτωβρίου 2013, αναφέραμε ότι το νέο κτήριο του σχολείου μας παρουσιάζει κατασκευαστικές ατέλειες, κακοτεχνίες και παραλείψεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν είτε προβλήματα λειτουργίας, είτε προβλήματα συντήρησης, είτε προβλήματα ασφαλείας, είτε σοβαρά ατυχήματα» σημειώνουν μιλώντας στα «Παραπολιτικά».
Η έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Λύκειο αποτυπώνεται πλήρως στις φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα.
Από τις φωτογραφίες ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η κατασκευή έχει γίνει με ευτελή υλικά και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα όσα προβλέπονται από την μελέτη της τεχνικής περιγραφής του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων.
Η στεγανοποίηση της δεξαμενής νερού είναι ατελής καθώς έχει εφαρμοστεί κατά τόπους απαλειφόμενο ασφαλτικό και δεν έχει καλυφθεί το σύνολο της. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μελλοντική διαρροή νερού στους χώρους του υπογείου.
Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η ξύλινη στέγη, η οποία δεν παρέχει προστασία από υγρασία και νερά βροχής καθώς δεν έχει τοποθετηθεί μεμβράνη στεγάνωσης.
Επιπλέον, οι πόρτες είναι πρεσαριστές, ευτελούς κατασκευής με κάποιες από αυτές να σέρνονται, ενώ σε άλλες να μην λειτουργούν οι κλειδαριές. Ενδεικτική είναι η αναφορά ενός γονέα στην εφημερίδα ότι «την πρώτη ημέρα λειτουργίας μια μαθήτρια κλειδώθηκε στην τουαλέτα και δεν μπορούσε να βγει έξω»!
Χαλασμένες σωληνώσεις
Σοβαρά προβλήματα όμως παρουσιάζουν και οι σωληνώσεις του κτηρίου. Όπως επισημαίνουν οι γονείς των μαθητών, λόγω της κακής κατασκευής, οι τουαλέτες αρρένων που βρίσκονται στο ισόγειο, αναδίδουν δυσοσμία η οποία εξαπλώνεται σε όλο το χώρο.
Όσον αφορά δε στα φρεάτια που υπάρχουν έξω από τις τουαλέτες, αυτά είναι καλυμμένα με σχάρες γαλβανιζέ. Τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις υπέδειξαν στον εργολάβο τα φρεάτια να είναι ανοιγόμενα με μηχανισμό ασφαλείας, έτσι ώστε να μην αφαιρούνται αλλά να είναι επισκέψιμα μόνο από προσωπικό συντήρησης για να καθαρίζονται.
«Αντί αυτού οι σχάρες ηλεκτροκολλήθηκαν μόνιμα και έτσι τα φρεάτια πλέον δεν είναι επισκέψιμα. Με αδύνατη την πρόσβαση και τον καθαρισμό μπορεί να φράξουν και να πλημμυρήσει το λεβητοστάσιο» υπογραμμίζουν μέλη του συλλόγου στα «Π».
Κατέρρευσε η οροφή
Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ψευδοροφές που «δεσπόζουν» πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, οι οποίες κρίνονται -τουλάχιστον- ως ακατάλληλες και επικίνδυνες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από θαύμα δεν τραυματίστηκε κάποιος ανήλικος όταν ένα μέρος της οροφής της αίθουσας πληροφορικής κατέρρευσε και έπεσε πάνω στα θρανία.
«Έπεσε ένα μεγάλο μέρος της οροφής στην αίθουσα πληροφορικής αλλά ευτυχώς ήταν κλειστή όταν συνέβη το περιστατικό. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις τουαλέτες. Όλο το σχολείο μυρίζει σαν βόθρος. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι κουνιούνται πολύ και τα κάγκελα της περίφραξης γιατί δεν είναι καλά στερεωμένα» αναφέρει ένας από τους μαθητές στην εφημερίδα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Βασίλης Γλύνης επισημαίνει ότι «το ευτύχημα είναι ότι η αίθουσα ήταν κλειστή και δεν υπήρχαν μαθητές ή διδάσκοντες, αλλιώς υπήρχε η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού. Διαπιστώσαμε ότι οι ψευδοροφές στις αίθουσες έχουν αναρτηθεί με απλό σύρμα περίδεσης με μόλις 12-15 σύρματα να συγκρατούν την οροφή κάθε αίθουσας. Τα σύρματα στερεώνονται στην ξύλινη στέγη με καρφιά και στο χωροδικτύωμα της οροφής με ατελή περίδεση. Ανατρέξαμε στην μελέτη που έχει κάνει ο ΟΣΚ και είδαμε ότι όλη η κατασκευή του σχολείο δεν συνάδει με αυτά που προβλέπονται από τον οργανισμό. Πρόκειται για πολύ πρόχειρη δουλειά. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο, μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα προβλήματα θα αποκατασταθούν».
Τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από την κατασκευή του εν λόγω ιδρύματος αλλά και την -ανύπαρκτη όπως αποδείχθηκε- επιτήρηση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σαρωνικού είναι προφανή.
Πώς είναι δυνατόν ένα σχολείο το οποίο παραδόθηκε μόλις πριν από μερικές βδομάδες να παρουσιάζει τέτοια εικόνα; Ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο γιατί το παρέδωσε, την στιγμή που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν έτοιμο προς χρήση; Πως γίνεται η τεχνική υπηρεσία του Δήμου να δίνει το πράσινο φως στην εγκατάσταση μαθητών και καθηγητών;
Από την μεριά του ο δήμαρχος, κ. Πέτρος Φιλίππου, κάνει λόγο για μικρά προβλήματα τα οποία μεγαλοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση για άλλες σκοπιμότητες.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.462.605,04?, ένα σχολείο κόσμημα για τον δήμο μας, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε 18 μήνες. Το σχολείο κατασκευάστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Σαρωνικού, πρώην ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού Ακτημόνων Αγροτών Καλυβίων, το οποίο είχε παραχωρήσει στον δήμο η Περιφέρεια Αττικής. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και το ΕΣΠΑ.
Με την κατασκευή του 2ου Λυκείου, δόθηκε οριστικά λύση στο πρόβλημα της στέγασης των μαθητών των τριών τάξεων του λυκείου της περιοχής του Λαγονησίου.
Μικρά προβλήματα που ανέκυψαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του σχολείου, τα οποία μεγαλοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση για άλλες σκοπιμότητες (παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του), αντιμετωπίζονται επιτυχώς από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σαρωνικού και το σχολείο πλέον λειτουργεί ομαλά. Απάντηση σε όλους αυτούς δίνουν οι ίδιοι οι μαθητές που απολαμβάνουν το νέο τους σχολείο» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου