Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΡΕΤΙΡΕ ΓΙΑ ΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ




Καμιά περικοπή παρά τις  δικαστικές καταδίκες για τους πρώην βουλευτές
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
 Σοκ και δέος προκαλεί το γεγονός πως την ώρα που η κοινή γνώμη παρακολουθεί οργισμένη τις διαδοχικές αποκαλύψεις των δικαστικών  αρχών οι οποίες ξετυλίγουν το μίτο για τις πολυπλόκαμες  προμήθειες( μίζες)  εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα εξοπλιστικά προγράμματα ή τα απίστευτα  «φαγοπότια» στους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, δύο από τους πρωταγωνιστές  των εξωφρενικών αυτών υποθέσεων που έχουν ήδη καταδικασθεί, εξακολουθούν να εισπράττουν κανονικά τις πλουσιοπάροχες αποδοχές τους από συντάξεις του δημοσίου ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για τον Ακη Τσοχατζόπουλο πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και παλιό βουλευτή Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στους λογαριασμούς των οποίων μπαίνουν κάθε μήνα τρείς συντάξεις χιλιάδων ευρώ.

Παρά τις βαριές καταδίκες του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου σε 20ετή κάθειρξη και 5ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για  «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και κατ´ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» και του πρώην δημάρχου  σε ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου οι αποφάσεις δεν θεωρούνται ότι έχουν τελεσιδικήσει καθώς έχουν ασκηθεί εφέσεις και κατά συνέπεια καμία περικοπή -όπως προβλέπει  σχετικός νόμος- δεν έχει γίνει στις συντάξεις τους παρότι έχουν καταδικαστεί εδώ και πολλούς μήνες.
 Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα Παραπολιτικά ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης οποίος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών εισπράττει τρείς συντάξεις και συνολικά ποσό που ξεπερνά τα 3250 ευρώ καθαρά μηνιαίως ή 6384,35 μικτά. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους εισπράττει την βουλευτική σύνταξη ύψους 3.779,20 ευρώ μικτά από τα οποία αφαιρούνται οι τρείς διαδοχικές  περικοπές που έγιναν λόγω μνημονίου ύψους 455,09, 265,74 και 498,52 ευρώ αντίστοιχα. Επίσης παρακρατούνται 334,09 ευρώ για φόρο, 163,04 ευρώ για περίθαλψη 42,55 για έκτακτη εισφορά και 565,77 ευρώ για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αποδίδοντας του το ποσό των 1751,10 ευρώ. Ακόμη στα χρήματα αυτά προστίθεται η επικουρική σύνταξη, 35 ευρώ επίδομα γάμου και επίδομα εξομάλυνσης 262 ευρώ.
Από το ΕΤΑΑ και ειδικότερα το παλιό ταμείο των γιατρών ο κ. Παπαγεωργόπουλος εισπράττει μια ακόμη κύρια  σύνταξη ύψους 2343,15 ευρώ μικτά που αφαιρώντας εισφορές, φόρους και παρακρατήσεις φτάνουν τα 1143,31 ευρώ. Συνολικά οι καθαρές αποδοχές του άλλοτε πρωταθλητή Ευρώπης στα 100 μέτρα  ξεπερνούν τα 3250 ευρώ μηνιαίως.
Σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο με αυτές τις μικτές αποδοχές ο άλλοτε πρωταθλητής του στίβου όπως επίσης και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας καθίστανται και «πρωταθλητές των πρωταθλητών» στους συνταξιούχους σύμφωνα με το ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας καθώς το μήνα Νοέμβριο μόλις 419 πρόσωπα  ξεπερνούν τις 3500 ευρώ μικτά από συνολικά 2.037.074 συνταξιούχους ενώ επίσης μόλις 304.825 ασφαλισμένοι απολαμβάνουν τρείς και πλέον συντάξεις από το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα.  
Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΚΗΣ
 Εντυπωσιακές είναι και οι συνολικές αποδοχές από συντάξεις του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και κορυφαίο πολιτικό στέλεχος εισπράττει σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο ως πρώην βουλευτής καθώς θήτευσε στο κοινοβούλιο επί 23 χρόνια από το 1974 έως και το 2007. Η βασική του σύνταξη παραμένει στα 3.779,2 ευρώ μικτά στα οποία προστίθεται επίδομα εξομάλυνσης 262 ευρώ. Μετά τις περικοπές 1221,83 ευρώ που έκανε η βουλή αλλά και τις κρατήσεις για φόρο 314,51 ευρώ περίθαλψη 161,64 Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων 565,77 και έκτακτη εισφορά 41,83 ευρώ του αποδίδονται 1735,32 ευρώ καθαρά τους τρείς τελευταίους μήνες του 2013 καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κάποια νεώτερη ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές ή το υπουργείο Οικονομικών.
Μαζί με την επικουρική το άλλοτε πανίσχυρο  κυβερνητικό στέλεχος  προσεγγίζει τα 4.323,81 ευρώ μικτές αποδοχές. Όμως δεν είναι τα μοναδικά ποσά που προστίθενται κάθε μήνα στον λογαριασμό του.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος λαμβάνει ακόμη μία σύνταξη από το ΕΤΑΑ –όπως και ο κ. Παπαγεωργόπουλος – ειδικότερα από το παλιό ΤΣΜΕΔΕ ως μηχανικός καθώς εκτός από τις εισφορές που πλήρωσε περίπου για μια εικοσαετία  στην Ελλάδα είχε ασφαλιστεί και στον αντίστοιχο γερμανικό ασφαλιστικό φορέα για μια 15ετία. Οι μικτές αποδοχές ξεπερνούν τις 2700 ευρώ ενώ μετά την  αφαίρεση των κρατήσεων αγγίζει τα 1400 ευρώ καθαρά.
Συνολικά από όλες τις συντάξεις κάθε μήνα προστίθενται στο λογαριασμό του ποσό που ξεπερνά τα 3150 ευρώ καθαρά. Ένα ποσό που μπορεί να μην έχουν σχέση με  τα μεγαλεία του παρελθόντος με τις εξωφρενικές δαπάνες για τις αγορές του σπιτιού ή τους γάμους και την διαμονή στο πολυτελές Four Seasons του Παρισιού αλλά σίγουρα αποτελεί μια υψηλότατη μηνιαία αποζημίωση  από το Ελληνικό κράτος και το υπουργείο Οικονομικών που έχει αποψιλώσει  με την υπερφορολόγηση τις αποδοχές  κάθε εργαζόμενου και συνταξιούχου  τις οποίες έχει ψαλιδίσει σε σημαντικό βαθμό όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Το φαινόμενο των υψηλών συντάξεων σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για πράξεις που ζημίωσαν σημαντικά  το δημόσιο έχει αρχίσει να  απασχολεί το πολιτικό προσωπικό καθώς θεωρούν πως τέτοια παραδείγματα δίνουν λαβές για δριμεία κριτική που επιτείνει την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος. Ετσι πρόσωπα όπως  οι Γιάννης Μιχελάκης , Μανούσος Βολουδάκης,  Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ και Γιάννης Δημαράς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες προτείνουν τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο ανάμεσα σε άλλες προτάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.                      
  
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου