Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΡΙΒΕΑ- ΒΑΤΣΙΚΑ



Στον χρονικά μακρύ δρόμο πολλών άλλων υποθέσεων έκδοσης κατηγορουμένων από τη Βρετανία φαίνεται πως οδεύει και η υπόθεση Γριβέα-Βάτσικα.

Στη διάρκειας περίπου 20 λεπτών δεύτερη εμφάνισή τους στο Ειρηνοδικείο του Γουέστμινστερ το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου άκουσαν τον δικαστή να διατάσσει την επανεμφάνισή τους το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου – στην πρώτη από τις αναμενόμενες πολλές αναβολές εξέτασης του αιτήματος έκδοσης των ελληνικών αρχών.

Ενδεικτικό των προθέσεων της υπεράσπισης του ζεύγους είναι ότι αρχικά κατατέθηκε αίτημα προς την έδρα η επόμενη ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης να είναι η 14η Απριλίου. Όπως είπε ο δικηγόρος τους Μπεν Μπράντον, με την πλούσια πείρα σε σημαντικές υποθέσεις έκδοσης κατηγορουμένων, η υπόθεση Γριβέα-Βάτσικα «βρίσκεται στην πιο περίπλοκη κλίμακα των υποθέσεων έκδοσης».


Εξηγώντας ακροθιγώς το σκεπτικό της ενώπιον της έδρας, η υπεράσπιση ανέφερε πως εγείρονται θεμελιώδη ζητήματα που ενδεχομένως να καθιστούν αδύνατη την έκδοση του ζεύγους στην Ελλάδα, τουλάχιστον από το συγκεκριμένο δικαστήριο. Πιο συγκεκριμένα, σε μια ένδειξη της επιχειρηματολογίας κατά το επόμενο διάστημα ο κ. Μπράντον ανέφερε πως πριν από την οποιαδήποτε αξιολόγηση του αιτήματος έκδοσης των ελληνικών αρχών, όπως αυτό αναλύεται στο μακροσκελές ένταλμα σύλληψης, θα πρέπει να εξεταστεί σε ποιο βαθμό προκύπτουν αμφιβολίες για τη σωστή νομική αντιμετώπιση των Γριβέα-Βάτσικα στην Ελλάδα.

Ο Βρετανός δικηγόρος είπε ότι ίσως υφίσταται κίνδυνος μη δίκαιης διενέργειας δίκης στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για υπόθεση «υψηλού προφίλ» η οποία έχει λάβει κατά βάση αρνητική δημοσιότητα για τους πελάτες του. Επικαλέστηκε επίσης το ενδεχόμενο κινδύνου παραβίασης του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει «το βασανισμό, την απάνθρωπη ή μειωτική μεταχείριση».

Όπως εξήγησε στα Παραπολιτικά ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Λονδίνου στη συγκεκριμένη υπόθεση Πίτερ Κόλντγουελ (επίσης με μεγάλη πείρα σε υποθέσεις έκδοσης), σε περίπτωση που η υπεράσπιση υποστηρίξει στη συνέχεια της διαδικασίας ότι έχει βάσιμες ανησυχίες περί πιθανής παραβίασης του Άρθρου 3, τότε στην ουσία αμφισβητείται η δικαιοδοσία του Ειρηνοδικείου και η υπόθεση πιθανότατα θα χρειαστεί να αναχθεί σε ανώτερο δικαστήριο. Ανάλογο επιχείρημα, που συνιστά τακτική τόσο καθυστέρησης όσο και ουσίας σε περίπτωση που το δικαστήριο πειστεί, ακολουθείται αρκετά συχνά σε υψηλού προφίλ υποθέσεις έκδοσης.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για περιθώριο δύο μηνών έως τη νέα εμφάνιση του ζεύγους στο δικαστήριο, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως είναι πιθανό η υπόθεση να διαρκέσει μήνες. «Εάν μιλούμε για συνολικά 5-10 ημέρες εξέτασης της υπόθεσης από το δικαστήριο σε βάθος χρόνου, τότε θα μας βρει προχωρημένο καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ειρηνοδίκης, προσθέτοντας ότι «η κατάληξη της υπόθεσης δεν είναι ξεκάθαρη».

Η έδρα απέρριψε επίσης το αίτημα της υπεράσπισης να συζητηθούν χωριστά ζητήματα που αφορούν τη μεταχείριση του ζεύγους στην Αθήνα και τα επιχειρήματα που θα άπτονται του κατηγορητηρίου, κατά πόσο δηλαδή δικαιολογείται το αίτημα έκδοσης. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή από την υπεράσπιση, αν και με το σχόλιο ότι «πλέον υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα».

Πάντως το περιβάλλον του ζευγαριού στο Λονδίνο διατείνεται ότι επιθυμούν τελικά να βρεθούν στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη. Παρόλα αυτά κρίνουν σκόπιμο να συνεχίσουν τη διαδικασία στα βρετανικά δικαστήρια. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι υπάρχουν οικογενειακά και επαγγελματικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Θεωρείται πάντως ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς την πιθανή μελλοντική οικειοθελή έλευση του ζεύγους στην Ελλάδα.

Η παράταση της διαδικασίας έχει επίσης ως στόχο να μπορέσει το ζευγάρι να ενεργήσει ανάλογα με την πρόοδο των υποθέσεων των κύριων κατηγορουμένων. Υπενθυμίζεται ότι οι Γριβέας-Βάτσικα κατηγορούνται για συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα χρήματος, κάτι που σημαίνει ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποδειχθεί η διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται ως συνεργοί.

Στο διάστημα έως την 24η Φεβρουαρίου η υπεράσπιση θα πρέπει να έχει καταλήξει μαζί με την ενάγουσα αρχή σε μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης της διαδικασίας, το οποίο θα υπόκειται βέβαια στην έγκριση του δικαστηρίου.

Η ζωή υπό περιορισμό

Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα έφτασαν στο δικαστήριο αρκετή ώρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή τους ενώπιον της έδρας, δείχνοντας αρκετά ψύχραιμοι, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην αίθουσα, πίσω από το γυάλινο διαχωριστικό στο οποίο τοποθετούνται οι κατηγορούμενοι στα βρετανικά δικαστήρια.

Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που μεσολάβησαν από την προκαθορισμένη παράδοσή τους σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου ήταν υποχρεωμένοι να ζουν υπό τους περιοριστικούς όρους που συνόδευσαν την καταβολή εγγύησης και απελευθέρωσή τους.

Πέρα από την εκπλήρωση αυτών των όρων (παράδοση διαβατηρίων, παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους τρεις φορές την εβδομάδα, ανοιχτά και φορτισμένα κινητά τηλέφωνα για να απαντούν σε κλήσεις των αρχών ανά πάσα στιγμή) συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται όπως προηγουμένως. Ο μόνος όρος που πραγματικά τους περιορίζει είναι η αδυναμία πραγματοποίησης ταξιδιών στο εξωτερικό, που ήταν αρκετά συχνά λόγω της φύσης της δουλειάς τους.

Από το σπίτι τους στο Κίνγκστον-απόν-Τεμς πηγαίνουν κανονικά στο γραφείο τους στο Μπρέντφορντ, από όπου διοικούν τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και παροχής επικοινωνιακών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι η κύρια εταιρεία E.I. Congresses and Communications UK Ltd έχει αποκτήσει από το 2011 και το παράλληλο εταιρικό σχήμα E.I. Conferences Ltd, χώρια από τη δραστηριοποίηση στον τομέα των συνεδρίων παιδιατρικής μέσω του Ινστιτούτου Αριστείας στην Παιδιατρική.

Το ζευγάρι εξακολουθεί και μετά τη δεύτερη εμφάνιση στο δικαστήριο να είναι ελεύθερο υπό περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, επικαλούμενος την πιθανότατα πολύμηνη διάρκεια της διαδικασίας, ο δικαστής μείωσε τον αριθμό των ημερών που το ζευγάρι πρέπει να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον από τρεις σε δύο, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Εξερχόμενος του ειρηνοδικείου ο κ. Γρίβας περιορίστηκε να πει πως «η διαδικασία συνεχίζεται».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου