Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

TA ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ

   Του Νίκου Δρόσου
Όσο μάταιο είναι γι' αυτόν που πνίγεται να πιαστεί από τα μαλλιά του για να σωθεί, άλλο τόσο είναι για την ελληνική Πολιτεία να φορολογήσει βαρύτερα όσους ήδη φορολογεί και να μην επιχειρήσει να πιάσει όσους φοροδιαφεύγουν.
Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ τον χρόνο, ξεπερνώντας ακόμη και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί είτε για την οικονομία συνολικά είτε για τα έσοδα του προϋπολογισμού;
Οι άνθρωποι που σηκώνουν χρόνια τώρα στις πλάτες τους το πραγματικό βάρος του προϋπολογισμού, ήτοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι συνεισφέρουν το 74% του φόρου φυσικών προσώπων, πόσο νομίζετε ότι μπορούν να αντέξουν;
Όταν μια μέση οικογένεια είναι αναγκασμένη να θυσιάζει περίπου το ήμισυ του μηνιαίου εισοδήματός της σε έξοδα στέγασης (δάνειο ή νοίκι) και διαβίωσης, θα έρθει το κράτος να της πάρει το υπόλοιπο ήμισυ;
Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές, της τάξης του 45% - 50% που προβλέπει για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, αποτελούν την εύκολη λύση για την κυβέρνηση.
Πρόκειται να βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον όσους αδυνατούν να φοροδιαφύγουν, ήτοι τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, και θα αφήσουν ανέπαφους όσους φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας εισοδήματα.
Γι' αυτούς, οι οποίοι φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή εικόνα των δημοσίων εσόδων της χώρας, τι θα κάνει η Πολιτεία;
Φίλτατοι κυβερνήτες, την αλήθεια μας την είπε πέρυσι τον Νοέμβριο ο ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο το 10% των Ελλήνων φορολογουμένων "κουβαλάει στην πλάτη του" το υπόλοιπο 90% και συνολικά μία στις δύο ελληνικές οικογένειες δεν πληρώνει καθόλου φόρους…



Αν η κατάσταση αυτή δεν ανατραπεί, τότε όσο και να ξεζουμίσουμε αυτό το 10% των Ελλήνων φορολογουμένων τα πράγματα δεν θα φτιάξουν.



Εάν η κυβέρνηση κατόρθωνε να "συλλάβει" μόνον τα 2/3 της σημερινής φοροδιαφυγής, ήτοι 20 δισ. ευρώ, αφενός θα εξάλειφε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας -και τις όποιες κοινοτικές προεκτάσεις του- και αφετέρου θα εκτόνωνε τις πιέσεις επί των ελληνικών ομολόγων.



Πρέπει όμως να ασχοληθεί πραγματικά με το ζήτημα αυτό, αντί να καταφεύγει στις εύκολες λύσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου