Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

SINN: ΑΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


«Η πραγματική λύση για την Ελλάδα θα ήταν να φύγει από το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, καθώς συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατο για τη χώρα να μειώσει τις δαπάνες, τις τιμές και τους μισθούς έτσι ώστε να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της».
Σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στους επόμενους 6-12 μήνες, εκτιμά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί στην ελβετική εφημερίδα Tribune de Geneve, ώστε να αποφευχθεί ένα σοβαρότερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, αφού το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος μεταθέτει απλώς το πρόβλημα. Εάν δεν γίνει μεθοδευμένα η χρεοκοπία, η απειλή μετάδοσης της κρίσης είναι ορατή.
Υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη αποτελούν το δεύτερο στάδιο της κρίσης, που ξεκίνησε από τις μεγάλες πανίσχυρες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες βοηθήθηκαν από τις κυβερνήσεις. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ευρώ να κατρακυλήσει ώστε να γίνει ανταγωνιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου