Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

HAIRCUT KAI ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ..

Οι καταθέσεις αποτελούν το πλέον ευαίσθητο περιουσιακό στοιχείο των ελλήνων πολιτών.


Αποκτήθηκαν με κόπο και θυσίες και προφανώς κάθε αναφορά στις καταθέσεις προκαλεί το ενδιαφέρον.

Θα μπορούσαμε αναφερόμενοι στις καταθέσεις στις τράπεζες οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα 202,4 δις ευρώ και θα υποχωρήσουν και άλλο στα 190 με 185 δις ευρώ έως το τέλος του 2011 να χρησιμοποιήσουμε μια σχεδόν τρομολαγνική επιχειρηματολογία να επιχειρηματολογήσουμε για τους κινδύνους να χαθούν καταθέσεις και άλλα τινά.


Τα μόνα ασφαλή στοιχεία καθώς όλα τα άλλα είναι υποθέσεις εργασίας προέρχονται από χώρες που χρεοκόπησαν.

Αναζητώντας στοιχεία για την συμπεριφορά των τραπεζών και των καταθετών στην Αργεντινή, Ρωσία, Εκουαδόρ και Ουρουγουάη προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα.

1)Καταθέσεις δεν χάθηκαν επί της ουσίας. Στην μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που χάθηκαν και καταθέσεις ήταν στην Αλβανία με τις πυραμίδες που είχαν δημιουργηθεί.

2)Κατά την διαδικασία της ανακοίνωσης της χρεοκοπίας του haircut και άλλα που σημειώθηκαν σε διάφορες χώρες είναι γεγονός ότι οι τράπεζες έθεσαν όριο ανάληψης και υπερανάληψης μετρητών για την αποφυγή κατάρρευσης των τραπεζών.

3)Η Αργεντινή εξέδωσε δημοτικά ομόλογα προσπαθώντας να συνδέσει μέρος των καταθέσεων αλλά επί της ουσίας καταθέσεις δεν χάθηκαν.

4)Στο Εκουαδόρ όπου το τραπεζικό σύστημα μάλλον τείνει να χαρακτηριστεί τριτοκοσμικό καταθέσεις δεν χάθηκαν.

5)Ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες που χρεοκόπησαν ήταν η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και η τάση αναλήψεων των καταθέσεων από τους καταθετικούς λογαριασμούς.

6)Ειδικά στην Ρωσία μετά την χρεοκοπία υπήρξε επαναπατρισμός κεφαλαίων και σε μικρότερο βαθμό στην Αργεντινή.

Η Ουρουγουάη επέδειξε μια καλή σχετικά συμπεριφορά όσον αφορά τις καταθέσεις.

Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους ποια μπορεί να είναι τα συμπεράσματα για τους έλληνες καταθέτες;

Οι καταθέσεις ως ποσό αναγνωρισμένο από το τραπεζικό σύστημα δεν χάνεται και ούτε θα χαθεί.

Στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας μέσω haircut προφανώς και θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και ίσως οι τράπεζες θέσουν όρια υπερανάληψης αλλά οι καταθέσεις δεν θα χαθούν.

Ο πανικός δεν ήταν και δεν θα είναι σωστός σύμβουλος και σύμμαχος των καταθετών.

Για τα θέματα επαναπατρισμού ίσως χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε μια διαδικασία εισροής κεφαλαίων να λάβει τα χαρακτηριστικά τάσης.

Θέμα επαναπατρισμού δεν υφίσταται για την Ελλάδα.

Σταθεροποίηση της καταθετικής βάσης των τραπεζών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει στο τέλος του 2012.

Το γενικό συμπέρασμα εύκολη η καταστροφολογία για τις καταθέσεις αλλά επί της ουσίας μετά από χρεοκοπία δεν χάθηκαν καταθέσεις.

Ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα ναι είναι γεγονός και θα εμφανισθούν και στην Ελλάδα αν υπάρξει haircut αλλά καταθέσεις δεν χάθηκαν.www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου