Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

OI ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Με σημαντικές διαφοροποιήσεις  που κυοφορούν εξελίξεις εμφανίζεται  το πολιτικό σκηνικό που αναδύεται μετά  το  έγκλημα κατά του 34χρονου Παύλου Φύσσα  στο Κερατσίνι αλλά και τις καθημερινές  συνεχόμενες αποκαλύψεις που ακολούθησαν  τις προηγούμενες ημέρες για την δράση και την οργάνωση των μελών της Χρυσής Αυγής όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση  της  εταιρείας Alco για τα Παραπολιτικά.
Στο ερώτημα συμφωνείτε ή διαφωνείτε  με τη στάση της Χρυσής Αυγής για τους μετανάστες η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 74% απαντά κάθετα ότι διαφωνεί. Aντίθετα το 15% αντιδρά θετικά στις επιλογές του κόμματος ενώ ένα κρίσιμο ποσοστό της τάξης του 11%  των ψηφοφόρων δεν δίνει  καμία απάντηση, ούτε θέλει να εκφράσει  θέση.
Σχετικά με την δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι και αν έχει σχέση ή όχι  η Χρυσή Αυγή,  το 68% των ερωτηθέντων  απαντά πως έχει, ενώ διαφωνεί  μόλις το 10% που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν έχει στοιχειοθετηθεί μέχρι τώρα.  Ακρως εντυπωσιακό είναι όμως το τρίτο δημοσκοπικό στοιχείο καθώς το 22% των πολιτών αρνείται να δώσει ξεκάθαρη απάντηση δημιουργώντας την εντύπωση πως στην παρούσα συγκυρία  απλά δεν ήθελαν να συμπαραταχθούν με το πολιτικό σχηματισμό του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Εξίσου  ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν είναι φασιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή όπως την καταγγέλουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου . Το 77% των πολιτών  απαντά ναι ενώ αντίθετη άποψη  έχει το 10% όσων μετείχαν στην έρευνα. Επίσης  το 13%  των ερωτηθέντων αρνείται να πάρει συγκεκριμένη θέση.
Στο ερώτημα αν θα πρέπει ή όχι να αντιμετωπισθεί  ο πολιτικός σχηματισμός της  Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση ,το 60% των πολιτών απαντά ναι , το 19% όχι, ενώ  (δεν ξέρω, δεν απαντώ) το 21%  των συμμετεχόντων δείχνοντας  ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν έχει πεισθεί ακόμη  από το μπαράζ των καταγγελιών που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. 
Μια έκπληξη επιφυλάσσουν  οι πολίτες στην ερώτηση εάν η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο ένα άκρο του κομματικού συστήματος τότε ποιο κόμμα πιστεύεται ότι βρίσκεται στο άλλο άκρο;  Οι ερωτηθέντες τοποθετούν  το ΚΚΕ  στην πρώτη θέση με 21% ενώ ακολουθεί  ο ΣΥΡΙΖΑ με 15%.   Άλλο κόμμα  χωρίς να καθορίζουν ποιο είναι αυτό, ψηφίζει το 24% ενώ δεν έδωσε απάντηση  ένα ποσοστό της τάξης του 40%. Δημοσκοπικά αποτελέσματα που μάλλον αμφισβητούν  τη θεωρία των  δύο άκρων που ανέπτυξε  ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Οι τελευταίες εξελίξεις αλλάζουν δραματικά πολλά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν και τις τελικές επιλογές των ψηφοφόρων και διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής που φαίνεται να αποσταθεροποιείται μετά το μπαράζ αποκαλύψεων που ακολούθησε  το τραγικό περιστατικό στο Κερατσίνι. Ετσι η συσπείρωση της από το θηριώδες 89%  τον  περασμένο Ιούνιο,- ποσοστό που συναντάται  στα κόμματα μόνο την περίοδο των εκλογών- στις 20-23 Σεπτεμβρίου πέφτει στο 72% για να ανέβει μία μονάδα στο 73% τις επόμενες ημέρες. Επίσης οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή μοιράζονται κατά 7,5% στη Νέα Δημοκρατία 9,9% στην αποχή ,8,2% δεν απαντούν  ή δεν θέλουν να πάρπυν θέση ενώ και  ένα κρίσιμο ποσοστό  1,3% κατευθύνεται προς το κόμμα των  Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η αποκλιμάκωση της εκλογικής επιρροής του λαικού συνδέσμου Χρυσή Αυγή  όπως αυτή καταγράφεται στον διαχρονικό πίνακα που δείχνει την πορεία της πρόθεσης ψήφου για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ετσι από το 10,8% της δημοσκόπησης του περασμένου Ιουνίου που ήταν και η ιστορική δημοσκοπική κορυφή η επιρροή του κόμματος  μειώνεται στο 6,8% στις 20-23 Σεπτεμβρίου και στο 6,7% στις 25-26 του ίδιου μήνα. Η απώλεια των τεσσάρων  ποσοστιαίων μονάδων «επιστρέφει» την Χρυσή Αυγή στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η πυκνότητα των πολιτικών  γεγονότων δεν βοηθά στην εξέλιξη του φαινομένου  αποκλιμάκωσης της εκλογικής επιρροής καθώς χρειάζεται   αρκετός χρόνος  μέχρις ότου τα νέα δεδομένα να  «φτάσουν» στην βάση του κομματικού σχηματισμού ή να επηρεάσουν συνολικότερα και τα υπόλοιπα κόμματα του πολιτικού συστήματος.                                    

  Πολιτικά χαρακτηριστικά
ΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΧΩΡΑ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία για την διακυβέρνηση της χώρας.  Οι πολίτες που απαντούν στην έρευνα εκτιμούν πως η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση σε ποσοστό 77% ενώ μόλις το 14% την θεωρεί σωστή. Το δεν ξέρω δεν απαντώ, επιλέγει το 9% των πολιτών.
Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είστε από την πορεία της κυβέρνησης  καθόλου απαντά το 62% των ερωτηθέντων, λίγο το 22% ,αρκετά το 12% ,πολύ το 3% ενώ δεν απαντά το 1%.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρά το δυσμενές αποτέλεσμα για την κυβέρνηση συνεργασίας, η αντιπολίτευση δεν εισπράττει την απογοήτευση  των πολιτών καθώς και η ίδια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αφού η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμφανίζεται  ικανοποιημένη από τις επιλογές της. Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι από την αξιωματική αντιπολίτευση το 55% των πολιτών απαντά καθόλου ,το 30% λίγο, το 11% αρκετά 1 % πολύ και 3% δεν έδωσε απάντηση.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου