Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Επιστολή προς την ισπανική προεδρεία με αντικείμενο την παράνομη μετανάστευση απέστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης μαζί με το Γάλλο ομόλογό του Ερίκ Μπεσόν ενόψει της άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 21-22/1 για θέματα μετανάστευσης.
Η πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που έχει αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την παράνομη μετανάστευση και προκειμένου η Ελλάδα να δημιουργήσει τις βέλτιστες συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου του FRONTEX και η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών, καθώς επίσης και η οικοδόμηση ενός ισχυρού μεσογειακού μετώπου προκειμένου να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση και εφαρμογή των υποχρεώσεών της προς την Ε.Ε. (πάταξη των παράνομων μεταναστευτικών δικτύων, συνεργασία στη φύλαξη των συνόρων της και επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών).



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:



Κύριε Πρόεδρε,
Οι πρόσφατες τραγικές συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης στα ανοικτά των ελληνικών ακτών για ακόμη μια φορά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης και της 30ης Οκτωβρίου 2009, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων κάλεσαν για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Frontex και ζήτησαν από την Επιτροπή να παρουσιάσει προτάσεις για αυτό το σκοπό στις αρχές του 2010. Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να βασιστούν κυρίως στα παρακάτω στοιχεία:
• Την αυξημένη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ του Frontex και των χωρών προέλευσης / διέλευσης
• Την εξέταση της πιθανότητας τακτικής ναύλωσης κοινών πτήσεων επιστροφής με χρηματοδότηση από τον Frontex.
Επιθυμούμε η ανεπίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών για θέματα μετανάστευσης, που θα λάβει χώρα στο Τολέδο στις 21 Ιανουαρίου, να καταλήξει στην παραγωγή ενός ακριβούς οδικού χάρτη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη βάση των προτάσεων που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Υπό το φως των μεταναστευτικών διαδρομών που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από παράνομα μεταναστευτικά δίκτυα, ζητούμε να συνεχίσει να δίνεται προτεραιότητα στην κατάσταση της Μεσογείου και παράλληλα να μην αγνοούνται τα Ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδική προσοχή θα έπρεπε να δοθεί στις προοπτικές συνεργασίας με τρίτες χώρες διέλευσης, ιδίως τη Λιβύη και την Τουρκία.
Θεωρούμε ουσιώδες ο ευρωπαϊκός οδικός χάρτης να λάβει σοβαρά υπόψη του τη χρησιμότητα της κατάστασης στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που αποτελούμε σήμερα το σημαντικότερο σημείο διέλευσης παράνομης μετανάστευσης στη ζώνη Σένγκεν. Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστούν από κοινού με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο στη βάση συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να πατάξουν τα δίκτυα αυτά, καθώς και να αυξήσουν τη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.
Δεδομένου ότι η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης και η δράση υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών είναι δύο συμπληρωματικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, θα σας είμαστε ευγνώμονες αν θα περιλαμβάνατε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης δι-υπουργικής μας συνάντησης.

Με εκτίμηση,
Eric Besson Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου