Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ 14Ο ΜΙΣΘΟ...


ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Σε δύο 24ωρα τα πάντα θα έχουν λήξει. Τα σενάρια για τον 14ο μισθό και τους επιπλέον φόρους θα έχουν καταστεί αποφάσεις. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σήμερα το απόγευμα και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τα στελέχη του να στηρίξουν χωρίς δεύτερη... σκέψη το πρόσθετο πακέτο μέτρων που απαιτείται για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε μια σαφή πρόγευση του διαγγέλματος που θα ακολουθήσει. Ζήτησε από τους πολίτες θάρρος και αποφασιστικότητα και δήλωσε έτοιμος να δώσει την απάντηση στην κρίση που βιώνουμε.
«Συγκινούμαι ειλικρινά όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στον δρόμο και μου λένε για την πατρίδα, και τον μισθό μου να θυσιάσω»! Για πολλούς η λέξη «μισθός» ήταν το «κρυφό» μήνυμα προς την κοινωνία για την επικείμενη περικοπή, αναστολή καταβολής ή ακόμη και κατάργηση του 14ου μισθού.
Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι μόνιμα, τουλάχιστον μέχρι η χώρα μας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις «απαιτήσεις» των Βρυξελλών στο τετ α τετ που είχε με τον Ο. Ρεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, του τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αστοχίες της, θα πρέπει όμως και η ΕΕ να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της».
Χαρακτηριστικό των καταιγιστικών εξελίξεων που έπονται είναι ότι, μόλις αποχαιρέτησε τον Φινλανδό επίτροπο, ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Θ. Πάγκαλου, του Χ. Παμπούκη και του Γ. Παπακωνσταντίνου. Παρόντες ήταν και οι συνεργάτες του Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Η. Πολεμαρχάκης και Γ. Ελενόπουλος. Αντικείμενο της συζήτησης δεν ήταν, πλέον, το τι αλλά το πότε και το πώς.
Προς τους πολίτες
Συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια
Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο, να βουλιάξουμε οριστικά, θα αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, γιατί απειλεί να μας αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Το πραγματικό θέμα, όμως, είναι ότι το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Το ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι απλά να βρει δανεικά».
Παθογένειες
«Μικρή σημασία θα έχει να περιορίσουμε το έλλειμμα και να μειώσουμε το χρέος, αν παράλληλα δεν αντιμετωπίσουμε όλα τα δομικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τις παθογένειες που μας βύθισαν στην κρίση: «Eνα από τα αίτια είναι η διαφθορά, η εκτεταμένη ανομία και η ατιμωρησία, με αποτέλεσμα να λυγίσει το κράτος κάτω από το βάρος της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης πόρων και της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού».
«Ζητάμε σήμερα από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες να συστρατευτούν στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Παρά το κόστος, παρά την επιβάρυνση που θα βιώσει ο κάθε πολίτης, όλοι λένε ναι», υπογράμμισε, «όλοι οι Ελληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας».
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
Ταραχή και εναλλακτικές εισηγήσεις
Η προοπτική κατάργησης του 14ου μισθού τρομάζει τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν ότι το πλήγμα στο προφίλ του Γ. Παπανδρέου και του Κινήματος θα είναι ανεπανόρθωτο. Εναλλακτικά εισηγούνται μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ και πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων πέραν του ενός έτους. Οι πληροφορίες, όμως, δείχνουν ότι οι εξελίξεις τούς έχουν ξεπεράσει, αφού το πακέτο των μέτρων ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» από την προηγούμενη εβδομάδα.
Μ. Σουλτς
Μέτρα και αλληλεγγύη από ΕΕ
Αποκαλυπτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει ήταν και η δήλωση του προέδρου της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής ομάδας, Μ. Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό: «Εξέφρασα την άποψή μου ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικά και δύσκολα. Αν η κυβέρνηση είναι τώρα διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να πάρει πρόσθετα μέτρα, τότε έχω την εντύπωση, την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ιδίως η Ευρωζώνη, θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, με τρόπο συγκεκριμένο».
Για το ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος, τα σενάρια διίστανται. Η Ευρώπη ελπίζει πως τα μέτρα της κυβέρνησης και η πολιτική της στήριξη θα αποδειχθούν ικανές πολιτικές για να μειωθεί το κόστος του δανεισμού.
Το θέμα των οικονομικών εξελίξεων κυριάρχησε και στη συνάντηση του Θ. Πάγκαλου, με τον Ο. Ρεν. «Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, δεν έχουν νόημα τα μέτρα όταν οι αγορές έχουν άλλους στόχους», επεσήμανε στον συνομιλητή του ο Θ. Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου