Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ


ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
Κατασχέσεις καταθέσεων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου επιστρατεύει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιάσει τον στόχο για είσπραξη 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μετά την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να εισπραχθούν τα 519 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων... οφειλών από 26.165 φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 5 δισ. ευρώ, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι καταθέσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του έναντι όσων συνειδητά χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και δεν το κάνουν με τη θέλησή τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με την παρέμβαση των δικαστικών τμημάτων των εφοριών.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως σήμερα τα συγκεκριμένα τμήματα είναι «διαλυμένα», όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που αναγνωρίζει πως η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως από τη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις 8-10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα, και εξ αυτών στόχος είναι να εισπραχθούν φέτος 2 δισ. ευρώ.
Έρχονται «ράμπο»
Για να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα το ταχύτερο δυνατό, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει νέο σώμα «ράμπο» με ειδική αποστολή την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Δημιουργείται ένα σώμα, που θα πάει σε μεγάλες εφορίες και θα προχωρήσει στην είσπραξη αυτών των ποσών. Στόχος μας είναι στο τρέχον έτος να εισπράξουμε αντί για 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, 2 δισ. ευρώ», είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος προσθέτοντας πως ήδη έχουν εισπραχθεί 200 εκατ. ευρώ.
Στο νέο σώμα θα μετέχουν εφοριακοί και δικαστικοί υπάλληλοι που θα αναλαμβάνουν τα περαιτέρω μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων για την τακτοποίηση της οφειλής, και αφού ο οφειλέτης δεν έχει ανταποκριθεί εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Τότε θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με καταθέσεις και ακίνητα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κατασχέσεων. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους οφειλέτες τις έχουν μεταφέρει σε τράπεζες του εξωτερικού.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών του οφειλέτη εφόσον το χρέος του δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ. Το πρόβλημα του υπουργείου Οικονομικών όμως δεν είναι τα μικροποσά αλλά τα μεγάλα «ψάρια», καθώς εκτιμώνται σε περισσότερους από 10.000 οι οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν περισσότερα από 100.000

1 σχόλιο:

  1. Να ακουσουμε ποιες κατασχεσεις γινοντε
    Επιτελους αρχιστε δε παει η κοροιδια τους
    Οχι χρωστανε με περιουσιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή