Μείωση δόσεων μέχρι και 50% προτείνουν, συντονισμένα οι ελληνικές τράπεζες σε όσες επιχειρήσεις και ιδιώτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το πιστωτικό σύστημα
Για το σκοπό αυτό τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προτείνουν διάφορα προγράμματα αναχρηματοδοτήσεων, τα κυριότερα των οποίων περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας του δανείου, καθώς και την αναστολή καταβολής τόκων για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο οι τράπεζες διευκρινίζουν ότι τα προγράμματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν προβλέπουν την μείωση του επιτοκίου ή την διαγραφή των τόκων υπερημερίας του δανειολήπτη. Και αυτό γιατί οι τράπεζες εκτιμούν ότι το υψηλός κόστος που καταβάλουν για άντληση καταθέσεων, λόγω και των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, θα οδηγήσει στο επόμενο 7μηνο σε αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Για τα δάνεια των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων οι ρυθμίσεις εστιάζονται στην κεφαλαιοποίηση τόκων ή στην καταβολή τοκοφόρων μόνο περιόδων χωρίς χρεολύσια για διάστημα 1 - 2 ετών.
Σε ότι αφορά στον τομέα των ιδιωτών, κυρίαρχη πολιτική που υιοθετείται από πλευράς τραπεζών στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η επιμήκυνση του χρόνου του δανείου με μόνη προϋπόθεση το υπόχρεο άτομο να είναι σε παραγωγική ηλικία - αποκλείονται δηλ. οι συνταξιούχοι - H επιμήκυνση του χρόνου είναι ανάλογα με την περίπτωση και η οποία μπορεί να υπερβεί και τα επτά έτη.
Στο σκέλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων τα βασικά μέσα των τραπεζών για να μην οδηγηθούν οι δανειολήπτες σε αδυναμία είναι η κεφαλαιοποίηση τόκων, η παροχή περιόδου χάρητος για την μη καταβολή τόκων και κεφαλαίου τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.
Για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις, είναι η έκδοση ομολογιακών δανείων στα οποία "πακετάρονται" υφιστάμενα δάνεια αφενός με νέα περίοδο η οποία είναι μεγαλύτερη του υφιστάμενου δανείου και αφετέρου με περίοδο χάρητος 1-2 ετών για την καταβολή μόνο τόκων.
Σκάνε ρυθμισμένα δάνεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντονισμένη στρατηγική αναχρηματοδοτήσεων που υιοθετεί το τραπεζικό σύστημα έρχεται σε μια περίοδο όπου η πιστωτική ασφυξία που απειλεί το τελευταίο διάστημα την εγχώρια οικονομία, κλιμακώνει συνεχώς την πίεση της και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των αναχρηματοδοτήσεων. Δανείων δηλ. πάσης φύσεως, τα οποία ρυθμίστηκαν με διάφορους τρόπους πριν από λίγους μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι τράπεζες, το 10% των αναχρηματοδοτήσεων από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εμφανίζει ήδη πρόβλημα στην εξυπηρέτησή τους, ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται το 50% των καταναλωτικών δανείων και 20%-25% των στεγαστικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου