Από την αρχή τo πρόβλημα του εγχειρήματος της εσωτερικής υποτίμησης ήταν πως δεν υπήρχε συντεταγμένος τρόπος περικοπής των εισοδημάτων ώστε σε δεύτερο επίπεδο να μειωθεί ζήτηση και κατανάλωση και να ακολουθήσουν οι τιμές αξιών και προιόντων με στόχο την ανάταξη της ανταγωνιστικότητας.
Οι μέχρι τώρα περικοπές μισθών και επιδομάτων αλλά και οι αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό ήταν τα προκαταρκτικά ώστε οι πολίτες και οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν σταδιακά την αλλαγή φάσης και να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.
Επίσης η επιλογή των περικοπών στο δημόσιο εξυπηρετούσε και τις ιδιομορφίες της Ελληνικής οικονομίας που ως κρατικοδίαιτη χρειαζόταν την κατάλληλη προεργασία.
8 μήνες μετά την έναρξη των πειραμάτων και καθώς έχει προηγηθεί επικοινωνιακός βομβαρδισμός για την αναγκαιότητα των θυσιών φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο της εγχείρησης.
Είναι το σημείο που πέρσι προσπάθησε να φέρει η τρόικα νωρίς με την κατάργηση των δώρων. Η περσινή απόπειρα απέτυχε για ψυχολογικούς κυρίως λόγους.
Τώρα με την κατάλληλη προετοιμασία όλα είναι έτοιμα για την περικοπή των μισθών κατά 8% στον στενό δημόσιο τομέα 30% στον ευρύτεροι δημόσιο τομέα και 15 εως 25% στον ιδιωτικό.
Η επόμενη μέρα θα σημάνει είτε κοινωνική έκρηξη με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά είτε κάθετη πτώση αξιών με τα ακίνητα να επιστρέφουν όπως και οι μισθοί σε μια άλλη μακρινή εποχή...
Οταν θα περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα 18 εως 45 μηνών που η αγορά θα ισορροπήσει με νέους κανόνες, μισθούς και αξίες και αφού θα έχει επέλθει μια σημαντική οικονομική ανακατανομή (με χιλιάδες χρεοκοπημένες οικογένειες) στην Ελληνική κοινωνία τότε η οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται με αργούς ρυθμούς....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου