Tου Πασχου Mανδραβελη
Σύμφωνοι! Να μην περικοπούν οι μισθοί και τα επιδόματα των μόνιμων αξιωματικών και στρατιωτών της χώρας, όπως δήλωσε προ ημερών ο υφυπουργός Αμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης. Με τα στρατόπεδα, όμως, που είναι κάτι αντίστοιχο των ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την επικράτεια, τι γίνεται; Σε ποιο σημείο βρίσκεται το συμμάζεμα; Οι άχρηστες μονάδες που μόνο σκοπό έχουν την απασχόληση αξιωματικών και την ενίσχυση των εισοδημάτων περιφερειακών πόλεων πότε θα κλείσουν;
Πεντακόσια εκατομμύρια (μόνο) είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών για τον δύσκολο προϋπολογισμό του 2011. Είναι μόλις το 8% των περικοπών ύψους 6,1 δισ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το 0,2% του συνολικού προϋπολογισμού. Ελάχιστα πράγματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της πλεονασματικής Γερμανίας συζητά να περικόψει το προσωπικό του κατά 50%, να κλείσει αρκετές στρατιωτικές βάσεις και να μειώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας από 250.000 σε 180.000.
Αυτός είναι ο μήνας των δύσκολων αποφάσεων για την κυβέρνηση. Ή θα σοβαρευτεί στις δαπάνες ή θα χρεοκοπήσει η χώρα. Τα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι αυξήσεις φόρων είναι καλοδεχούμενα, αλλά με δεδομένη την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού πρέπει να θεωρούνται από τώρα ως μπόνους στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και όχι ως δεδομένα.
Οπως απέδειξε και η μέχρι τώρα εφαρμογή του Μνημονίου το μόνο σίγουρο που έχουμε είναι η περικοπή των δαπανών. Σ’ αυτή πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση, κι αν πετύχει και στα έσοδα, τότε η ζωή μας (αλλά και η ζωή της) θα γίνει απείρως καλύτερη το 2012. Υπάρχουν νοσοκομεία που πρέπει να συγχωνευτούν, οργανισμοί να καταργηθούν, στρατόπεδα να κλείσουν, αεροδρόμια να ιδιωτικοποιηθούν κ.λπ. Σ’ αυτά πρέπει να έχουν το μυαλό τους οι υπουργοί και όχι στο πώς θα γλιτώσουν το μεγαλύτερο δυνατόν κομμάτι από το βιλαέτι τους.
Για όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση και όχι κόνξες «ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την άμυνα, την οικονομία, την υγεία κ.λπ.» Ολα είναι σημαντικά, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ιεραρχηθούν τα σημαντικότερα. Και το σημαντικότερο όλων είναι η διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου