Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Στάση αναμονής τηρούν χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες σχεδιάζοντας περικοπές  μισθών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου  που θα προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων που  επιτάσσει το μνημόνιο  έναντι των κλαδικών.
 Ενδεικτικό κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι  ενώ από την
αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο  που υπογράφηκε το αναθεωρημένο μνημόνιο είχαμε 198 επιχειρησιακές συμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν έχει υπογραφεί ούτε μια επιχειρησιακή σύμβαση.


Μπορεί η ΓΣΕΒΕΕ και οι έμποροι να συντάσσονται με τη ΓΣΕΕ ( αφήνοντας εκτεθειμένο το ΣΕΒ ) και επισήμως να αντιδρούν στη γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων  με το επιχείρημα πως θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό , όμως στην αγορά εργασίας επικρατεί αναβρασμός και οι επιχειρηματίες περιμένουν να εκμεταλλευτούν το μέτρο για να " ψαλιδίσουν" το εργατικό κόστος …

Τα  σενάρια της Λούκας


Πάντως η Υπουργός Εργασίας έχει έτοιμα  εναλλακτικά σενάρια για τις συμβάσεις και τη διαιτησία  τα οποία έχει ήδη  θέσει υπόψη των κοινωνικών εταίρων σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανατροπές που έφερε το μνημόνιο Νο 3 και να περισώσει σ' ένα βαθμό τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα .

-Το πρώτο προβλέπει  υπερίσχυση των επιχειρησιακών  συμβάσεων με περικοπές αμοιβών  15%έως 20% και  διάρκεια εφαρμογή 1+1 έτος . Το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει στο άμεσο μέλλον διάταξη που θα μονιμοποιεί την προσθήκη για ενίσχυση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ώστε να παρεμβαίνει  η πολιτεία πριν φτάσουν στο λουκέτο. Το σχέδιο θα έχει τον τίτλο " επιχειρηματικός οδικός χάρτης " και θα  προβλέπει παρεμβάσεις όποτε υπάρχει ανάγκη , ανεξάρτητα από την κρίση ( μπορεί η επιχείρηση να αντιμετωπίζει διαρθρωτικό πρόβλημα).

-       Το δεύτερο σενάριο προβλέπει υπογραφή σύμβασης ειδικών συνθηκών με χαμηλότερες αμοιβές  την οποία έχουν συμφωνήσει από κοινού για δικούς τους λόγους - όχι απαραίτητα εξαιτίας της απειλής λουκέτου- εργοδότης και σωματείο. Για τη νομιμοποιητική βάση της σύμβασης - ότι δεν αποτελεί προϊόν εκβιασμού του εργοδότη -πρέπει να γνωμοδοτήσει το ανώτατο συμβούλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας .

Πάντως το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στην περίπτωση  που απολυθεί ο εργαζόμενος , η  αποζημίωση του θα υπολογιστεί με βάση τον πρότερο μισθό του  και όχι τον " ψαλιδισμένο" που  εισπράττει βάσει της σύμβασης ειδικών συνθηκών .

Επίσης , αποκτούν το δικαίωμα σύστασης σωματείου ( μετά από  πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ) επιχειρήσεις που απασχολούν και κάτω από 20 άτομα  ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν με την εργοδοσία  για την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης και να μην βρεθούν στο έλεος των ατομικών συμβάσεων  με απεχθέστερους όρους .

Πρακτικά ,οι εργαζόμενοι που θα έχουν τις βαρύτερες απώλειες με την εφαρμογή του μέτρου , θα είναι οι ναυτικοί πράκτορες  ( πρώτος μισθός 1260 ευρώ) , εργαζόμενοι στον τουρισμό ( μισθός 903 ευρώ) τραπεζοϋπάλληλοι , οι εμποροϋπάλληλοι και κλάδοι επιστημόνων που υπογράφουν γενναιόδωρες κλαδικές συμβάσεις . 


ΑΠΟ TO PROTO THEMA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου