Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Εντολή διακοπής ρεύματος έχει εκδοθεί για κάθε έναν στους οκτώ πελάτες της ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Συγκεκριμένα μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας 900 χιλιάδες εντολές διακοπής, εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί οι 200 χιλιάδες. Από τους πελάτες στους οποίους κόπηκε το ρεύμα, μόνο οι μισοί πλήρωσαν τους λογαριασμούς και επανασυνδέθηκαν, καθώς περίπου 100 χιλιάδες συνδέσεις παραμένουν ανενεργές. Συνολικά οι εγκατεστημένοι μετρητές της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια.


Τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος επιβεβαιώνουν την τάση καθώς τον Οκτώβριο η μείωση της κατανάλωσης στο δίκτυο διανομής (χαμηλή και μέση τάση) πλησιάζει το 3% (σε επίπεδο 10μηνου η μείωση είναι 1,1%) ενώ το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται το Νοέμβριο όταν και η μείωση φτάνει το 5,19% όταν σε επίπεδο ενδεκαμήνου η μείωση ήταν 1,44%.

Ποιοι είναι λοιπόν οι πελάτες της ΔΕΗ που δυσκολεύονται ή επιλέγουν να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος;

Εκτός από τις περιπτώσεις των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες πελατών που προτιμούν να κόψουν τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξοικονομήσουν ευρώ. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτες ακινήτων που παραμένουν ξενοίκιαστα, επιλέγουν να σταματήσουν να πληρώνουν ακόμη και το πάγιο τη ΔΕΗ, ώστε να μειώσουν ένα έξοδο. Μεγάλος αριθμός των συνδέσεων που κόπηκαν αφορούν επίσης και το κοινόχρηστο ρεύμα πολυκατοικιών, καθώς εκτός από το ρεύμα αρκετά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των κοινοχρήστων.

Όπως δείχνει η γεωγραφική κατανομή των απλήρωτων λογαριασμών, οι συνδέσεις που κόπηκαν αφορούν ως επί το πλείστον σε κύριες κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και σε μικρότερο βαθμό σε εξοχικές κατοικίες. 

Επισήμως η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι η η αύξηση των ληξιπρόθεσμων στη χαμηλή και μέση τάση στο δεκάμηνο του έτους φτάνει στα 104 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές στο πρώτο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 6%  των εισπρακτέων λογαριασμων


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου