Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ;

Παρα το γεγονός οτι σε τέτοιους καιρούς αβεβαιότητας τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, οι πιθανότητες είναι οτι τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες θα «συνετιστούν» και θα βρούν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την ευρωπαική δημοσιονομική κρίση. Σταδιακά, οι ακραίες θέσεις της κυρίας Μέρκελ περιορίζονται και αναμένεται οτι εντός των επόμενων μηνών η Γερμανία θα βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά στην έκδοση του ευρωομολόγου, αλλά και στην χρηματοδότηση με κάθε τρόπο των περιφερειακών χωρών που πλήττονται. Και αυτό θα συμβεί διότι πρώτον οι χώρες που δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα τους δεν είναι πλέον μόνο οι περιφερειακές και δεύτερον διότι το ντόμινο της κρίσης αγγίζει την ίδια τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Καθώς η κρίση φθάνει στην Ισπανία και ενώ διαφαίνεται οτι τελικά και η Ιταλία έχει πρόβλημα δανεισμού απο τις αγορές, η κρίση της ευρωζώνης διαχέεται σε ισχυρές οικονομικά ευρωπαικές χώρες.  Γίνεται επίσης σαφές οτι οι χώρες που έχουν δανείσει τις άλλες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα, κινδυνεύουν και οι ίδιες. Διότι οι αγορές πιέζοντας την Ισπανία, απειλούν τη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουν δανείσει τους Ισπανούς. Έτσι τα ευρωπαικά spreads ανεβαίνουν τελικά για όλους ανεξαιρέτως, ενώ η αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν σε ενα αποφασιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, μειώνει την αξιοπιστία της Ευρωπης διεθνώς.
Η ομιλία της κυρίας Μέρκελ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν ενδεικτική για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Η Καγκελάριος ομολόγησε οτι η Γερμανία χρειάζεται το ευρω και την Ευρώπη. Είπε οτι το ευρώ είναι ενα σύμβολο ειρήνης και ενότητας για την Ευρώπη και οτι πρέπει πάση θυσία η ενότητα να διαφυλαχθεί. Απέκλεισε έτσι την ευρωπαική διάσπαση, πράγμα το οποίο σημαίνει οτι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και άλλες λύσεις πέραν της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που όπως φαίνεται δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις άλλες χώρες.
Εαν πράγματι η Ευρώπη αλλάξει στάση, ίσως πρέπει να δούμε την προοπτική των επενδύσεων μας με άλλο μάτι. Οι υποτιμημένες σήμερα ελληνικές μετοχές ίσως αξίζουν κάτι περισσότερο εφόσον περιορίζεται ο κίνδυνος της χρεωκοπίας και βελτιώνονται οι προοπτικές χρηματοδότησης. Το ίδιο και τα ομόλογα που σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα. Απο την άλλη, μια πιο χαλαρή ευρωπαική πολιτική και η πιθανότητα τυπώματος χρήματος απο την ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε υποχώρηση του ευρώ, που δεν είναι απαραίτητα κακή αφού θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαικών οικονομιών.
Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να πάρουν αρκετό  χρόνο μέχρι να συμβούν και μέχρι τότε οι διακυμάνσεις θα είναι μάλλον έντονες. Τα ασφαλή καταφύγια θα προβάλλουν για πολλούς επενδυτές ώς λύση και ένα απο αυτά είναι το ελβετικό φράγκο το οποίο στηρίζεται σε μια οικονομία που καταφέρνει να βρίσκεται αλώβητη σχεδόν σε όλες τις κρίσεις. Οι Ελβετοί δεν έχουν μόνο τα ρολόγια, αλλά διαθέτουν άριστα δημοσιονομικά, την μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων στον κόσμο, τη Nestle, πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα, ισχυρή πολεμική βιομηχανία, μερικές απο τις ισχυρότερες φαρμακευτικές εταιρίες και πολλές άλλες. Δικαιολογημένα λοιπόν, το ελβετικό φράγκο αποτελεί καταφύγιο σήμερα που μαίνεται ο πόλεμος των νομισμάτων.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου