Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΚΟΥΡΕΜΑ 55% ;

Το πιθανό έγινε αναπόφευκτο. Έτσι ξεκινά η σημερινή ανάλυση των Financial Times για την πορεία της Ελλάδας και του ελληνικού χρέους, στην οποία και επισημαίνεται ότι πλέον οι αγορές έχουν πειστεί ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.



Μία από τις μεγαλύτερες ωστόσο ανησυχίες για το χρέος της χώρας είναι ότι ακόμη το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωση δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί από τις αγορές. Αν και οι όροι της αναδιάρθρωσης θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν την πορεία τους, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων θα συμβάλουν στην μεταβλητότητα των αγορών και θα εντείνουν τις πιέσεις για άμεση απόφαση της αναδιάρθρωσης.

Παρόλο που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν αυτήν την ιδέα, το βασικό πρόβλημα είναι να μην ακολουθηθεί ο τρόπος που αναδιάρθρωσε το χρέος της η Αργεντινή, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα στην Ισπανία, είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τον Andrew Balls, της Pimco, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να απομονώσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου, ώστε να μην επηρεαστεί η ευρωζώνη. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς το αίσθημα των αγορών αλλάζει γρήγορα και απότομα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρώπη θα πρέπει να δρομολογήσει μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, προσέχοντας να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Ζώνης και του ευρώ. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο χρόνος που θα γίνει είναι σημαντικός. Η γενική αίσθηση αναφέρει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, και ιδιαίτερα στο δεύτερο 6μηνο του 2012, τα «χρήματα θα τελειώσουν» για τη χώρα. Μάλιστα, την περίοδο 2012-2015 η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλύψει ομόλογα 112 δις. ευρώ, χωρίς να έχει αποκαταστήσει τους διαύλους της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. «Δύσκολο», αναφέρει η ανάλυση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους FT οι αγορές έχουν προεξοφλήσει haircut 55% στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα σήμαινε ότι το χρέος της χώρας θα μειωνόταν στο 80%, το οποίο και πάλι είναι υψηλότερο από το 60% που θέτουν τα κριτήρια ένταξης στην ευρωζώνης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και οι αναλυτές που θεωρούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο δικό της. Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen της ING αναφέρει ότι η έκθεση των ευρωπαίων στη χώρα είναι μεγάλη, και δεν μπορούμε να δούμε μεμονωμένα το πρόβλημα. Πιθανό να ακολουθήσουν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ευρωζώνη.

«Το μοναδικό σίγουρο στην ευρωζώνη είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο», αναφέρει ο Gary Jenkins της Evolution Securities.



www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου