Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ο χρεοκοπημένος τσάρος Παπακωνσταντίνου



Eνας εφιάλτης  δίχως τέλος από το παρελθόν επανέρχεται δριμύτερος για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αφορά  την παραπομπή του σε εξεταστική επιτροπή για τα όσα έγιναν κατά την  θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.  Αλλωστε το αίτημα για εξεταστική επιτροπή που βάζει ο Σύριζα εκκρεμεί και η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να την κάνει δεκτή μετά την ψήφιση των μέτρων. Ο πρώην υπουργός  γνώριζε καλά πώς μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί  διακαή πόθο μεγάλης μερίδας του αντιμνημονιακού μετώπου που διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα στη βουλή.

Πως κατάφερε ο πανίσχυρος υπουργός να «τρέμει» την παραπομπή του σε εξεταστική επιτροπή. Οι μεγάλες «επιτυχίες» με τα ληξιπρόθεσμα, τις λίστες φοροφυγάδων και τα CD της διαπλοκής   
Αρκετοί βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία αλλά ακόμη και από το Πασοκ  δεν θα έβλεπαν άσχημα  το  πολιτικό του τσαλάκωμα που θα τον έθετε οριστικά εκτός πολιτικής ενώ θα «έσπαγε» την αλαζονεία και το ύφος του παντογνώστη insider που φόρεσε από την πρώτη μέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου τον όρισε εκπρόσωπο τύπου του Πασοκ.  Ο ίδιος είχε  ξορκίσει μέσα του τον εφιάλτη πιστεύοντας  ακράδαντα ότι για λόγους πολιτικών ισορροπιών μετά την συγκυβέρνηση το σενάριο αυτό θα πήγαινε στον κάλαθο των αχρήστων.
Όμως η αποκάλυψη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ αλλά κυρίως ο τραγικός χειρισμός της από τον πρόεδρο του Πασόκ άνοιξε ξανά την πόρτα της  επιτροπής θεσμών και διαφάνειας όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρασε πραγματικά δύσκολες στιγμές.      «Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταθέτοντας στην Επιτροπή, για τη λίστα Λαγκάρντ. 
Η κατάθεση κράτησε πολλές ώρες καθώς η βουλευτής του Σύριζα Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και χρειάσθηκε για την εξέταση του 61 λεπτά. Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας,» και προσέθεσε: «έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές».
« Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα», τόνισε τότε χαρακτηριστικά. Λίγες ημέρες αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών διέψευδε τον πρώην υπουργό σχετικά με τις επίσημες επαφές του υπουργείου οικονομικών με την Γαλλία και μιλούσε για προσωπικά έγγραφα που παρέλαβε ο άλλοτε εκπρόσωπος του Πασοκ  μέσω της διπλωματικής οδού. Γεγονός που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα της έρευνας Στουρνάρα στο υπουργείο αλλά και την κατάθεση Διώτη για την μή παραλαβή συνοδευτικής επιστολής αφού δεν υπήρχε.    
Καταθέτοντας στην Επιτροπή της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πολλές φορές ότι το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας και δεν έπρεπε να περιμένει καμία εντολή από κανέναν.  «Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις.
Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους, έχει υπηρεσιακή αυτονομία» , ανέφερε, ο πρώην υπουργός. Τελικά όμως δεν κατάφερε να αποφύγει αυτό που φοβόταν. Ένα σημαντικό κομμάτι των μελών της  επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο  σύστασης εξεταστικής επιτροπής μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.


Οι «άλλες λίστες Λαγκάρντ»
Στο εσωτερικό του Πασόκ  αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η ταχύτατη αποδόμηση του πρώην τσάρου της οικονομίας οποίος από προνομιακός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού και της ευρωπαικής πολιτικής Ελίτ ,πανίσχυρος υπουργός και εν δυνάμει δελφίνος βρέθηκε σε χρόνο μηδέν εκτός βουλής, νούμερο ένα υποψήφιος για διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων της προηγούμενης διακυβέρνησης.
 Η λίστα Λαγκάρντ  δεν ήταν η πρώτη υπόθεση που ενεπλάκη ο Γ Παπακωνσταντίνου για να προκαλέσει δυναμικές αντιδράσεις από τους συναδέλφους του. Τέτοια περίπτωση ήταν η απόσυρση διάταξης από το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, με την οποία προέβλεπε τη διαγραφή των 24 από τα συνολικά 33 δισεκατομμύρια ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες (!!). Τραγική ειρωνεία είναι πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση που άφηνε την φοροδιαφυγή να αλωνίζει και τους οφειλέτες να μην πληρώνουν.
Κατά μια εκδοχή της Ιπποκράτους αυτή ή δεξαμενή τα 40 δις των ληξιπρόθεσμων ήταν η έμπνευση της κ Κατσέλη για το περίφημο «Λεφτά υπάρχουν» όταν μοιράζονταν τον τομέα οικονομίας του Πασόκ. 

Άλλη μεγάλη επιτυχία που ξεκίνησε με επικοινωνιακούς θριάμβους και κατέληξε σε κομματικό ανέκδοτο αφορά την λίστα των φοροφυγάδων –καταθετών στο Λιχνενστάιν όσο και τους γιατρούς του Κολωνακίου. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις το τελικό αποτέλεσμα ήταν μηδέν καθώς η τρόικα επανήλθε στην πεπατημένη περικοπή μισθών και συντάξεων
«Υπάρχει η αίσθηση ότι μεγάλοι και επώνυμοι δεν τιμωρούνται. Αυτό θα τελειώσει» δήλωνε από το βήμα της Βουλής ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής επωνύμων. Τελικά αποδείχθηκε μια τρύπα στο νερό καθώς ούτε οι επώνυμοι πιέστηκαν ,ούτε χρήματα μπήκαν στο ταμείο εκτός κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων. Από τις 302.722 υποθέσεις φοροπαραβάσεων που εντοπίστηκαν και εστάλησαν για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας εκείνη την εποχή έκλεισαν μόνο οι 94.642.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απήχηση της τακτικής του κ Παπακωνσταντίνου για όσους έβγαζαν τα χρήματα  τους στο εξωτερικό. Τα μέτρα που ανακοίνωνε ξανά και ξανά αντί να οδηγήσουν στην επιστροφή αποδείχθηκε με τις λίστες ότι περισσότεροι από 400 χιλιάδες πολίτες ακολουθούσαν  την αντίθετη διαδρομή..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου