Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η…επιστροφή του Ράπανου



ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η κινητικότητα του παρ’ ολίγον «τσάρου»  και οι ζυμώσεις του τραπεζικού «λόμπυ»
Έντονη δραστηριότητα στα πλαίσια της καθηγητικής του ιδιότητας, αλλά και με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο παρ’ ολίγον «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Βασίλης Ράπανος. Το γραφείο του, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι συνέχεια ανοιχτό, συνομιλεί με κόσμο, ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του είναι μέσα στα αμφιθέατρα και τους χώρους διαλέξεων. 
Παράλληλα ο κ.Ράπανος συνεχίζει να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλο το τεχνοκρατικό και τραπεζικό σύστημα, το οποίο γνωρίζει όσο λίγοι και ήταν αυτό που έκανε τον Αντώνη Σαμαρά, να του δώσει τα «κλειδιά» του δύσκολου έργου της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας τον Ιούνιο του 2012.
Ένα πρόβλημα υγείας ωστόσο τότε, αλλά και η πίεση χρόνου που δεδομένα υπήρχε, δεν του έδωσαν τελικά την δυνατότητα να τεθεί αυτός επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας στην πιο κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας της. Το όνομα του πάντως, ποτέ δεν έσβησε από την προσωπική ατζέντα του πρωθυπουργού, καθώς ο καθηγητής κ. Ράπανος, έχει όχι μόνο τις περγαμηνές αλλά και την διεθνή εμπειρία να προσφέρει στα δύσκολα. Τελευταία δημοσιεύματα τον ήθελαν να αναλαμβάνει μετά από σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού, επικεφαλής της «επιτροπής σοφών». Μια επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να μπει σε νέα τροχιά η φορολογία στην Ελλάδα. Παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παραπολιτικά», τέτοια πρόταση δεν έχει γίνει επισήμως ποτέ, καθώς το τηλέφωνο  του κ.Ράπανου δεν έχει χτυπήσει από κανέναν κυβερνητικό – υψηλόβαθμο ή μη- αξιωματούχο για μια τέτοια πρόταση.
Το φορολογικό της «νέας Μεταπολίτευσης»
Τέλη Νοεμβρίου και ο καθηγητής  παρουσιάζει μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση με τίτλο «Φορολογική Διοίκηση και Κοινωνικό Περιβάλλον» .Πρόκειται για μία  επιστημονική εργασία, η οποία επιχειρεί να βάλει τέλος στους μύθους της μεταπολίτευσης, εστιάζει στις χρόνιες παθογένειες του φορολογικού μας συστήματος, ενώ έχει έντονες πολιτικές αναφορές, αφού κατακεραυνώνει το «κομματικό κράτος» και κάνει λόγο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά  θα βάλει τις βάσεις για την ανοικοδόμηση των σχέσεων πολίτη και πολιτικού. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος είναι μείζον θέμα» συνηθίζει να λέει ο καθηγητής στους στενούς συνομιλητές του. «Ο πολίτης νοιώθει ότι το κράτος τον τιμωρεί. Τα λεφτά που δίνει επιστρέφουν στον πολίτη. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να δημιουργηθεί μία νέα φορολογική συνείδηση με υπερκομματική νοοτροπία» τονίζει με κάθε ευκαιρία.
«Οι Έλληνες πάνω από την Τρόικα»
Έναν έντονο πολιτικό προβληματισμό θέτει πολύ συχνά ο Βασίλης Ράπανος σε  όσους έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν μαζί του. «Για να γίνει η αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα, πρέπει να μελετήσουμε επιστημονικά το σημερινό σύστημα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο μεταρρύθμισης. Καμία τέτοια προσπάθεια δεν γίνεται» λέει και προσθέτει «πρέπει να περιμένουμε την Τρόικα να μας πει τι θα κάνουμε;» αλλάζοντας την πολτιική…ατζέντα και βάζοντας πρώτα «τα του οίκου μας» και μετά τις απαιτήσεις της Τρόικα. Η ανάγκη να συγκροτηθεί μία ομάδα Ελλήνων, που θα καθορίζει, θα εξετάζει και θα προτείνει αυτή τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και όχι να λειτουργεί η Ελλάδα απλά ως εντολόδοχος των ξένων, είναι ψηλά στην ιεραρχία του. Μια αναφορά με βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Εξάλλου ο Βασίλης Ράπανος δεν διστάζει να κάνει και αναφορές που άλλοι θεωρούν ταμπού και έχουν να κάνουν με την φημολογούμενη «κόντρα» τεχνοκρατών και πολιτικών. «Μπορεί ένας άνθρωπος της αγοράς να μην είναι ταυτόχρονα και πολιτικό όν;» αναρωτιέται και προσθέτει με νόημα πως «η πολιτική δεν είναι προνόμιο μιας ομάδας» . Σε πρόσφατη μάλιστα συνάντηση του , όπως γνωρίζουν πολύ καλά τα Παραπολιτικά, είπε στους ομοτράπεζους του «Οι τεχνοκράτες και οι άνθρωποι της αγοράς,  κάνουν πολιτική», σπάζοντας την κατεστημένη άποψη που εκφράζουν κυρίως όσοι είναι χρόνια στον πολιτικό στίβο, λειτουργώντας ως «επαγγελματίες πολιτικοί»
Το λόμπυ των «τραπεζιτών»
Δεν είναι μυστικό πως ο Βασίλης Ράπανος έχει άριστες σχέσεις με ανθρώπους της αγοράς, τεχνοκράτες και τραπεζίτες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αλλά και ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Και με τους δύο είναι τακτικός συνομιλητής. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως την Δευτέρα που μας πέρασε οι Ράπανος και Στουρνάρας πλαισίωσαν την βράβευση του Λουκά Παπαδήμου στον ΙΟΒΕ, μιλώντας και οι δύο με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον τέως πρωθυπουργό, σε ένα ιδιαίτερα «υψηλό» κοινό με πολλούς τραπεζίτες, πρώην υπουργούς Οικονομικών, ισχυρούς ανθρώπους της αγοράς και τεχνοκράτες, το οποίο παρακολούθησε  με προσοχή τις ομιλίες και των τριών, όπου μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές για την Ελλάδα που έρχεται και ξεδίπλωσαν όλη την –κοινή - φιλοσοφία τους για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί και το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο.
Άλλωστε όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα παρασκήνια, οι τρεις τους απλά αποτελούν έναν βασικό πυρήνα μιας ευρύτερης ομάδας συνομιλητών που γνωρίζει άριστα,  τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες και τα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια. Αυτή η ομάδα, λέει στενός συνομιλητής τους στα «Παραπολιτικά» έχει κοινή γραμμή πλεύσης, κοινή νοοτροπία και κυρίως μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον.
Το κεφάλαιο «Παπαδήμος» δεν έχει κλείσει
Μία δήλωση με πολύ νόημα , έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του από το βήμα του ΙΟΒΕ. «Τον Λουκά Παπαδήμο θα τον κρίνει η ιστορία για την προσφορά του στην πατρίδα». Το «ειδικό» σε τέτοιες ομιλίες, ακροατήριο,  έγνεψε καταφατικά. Ο Βασίλης Ράπανος από την άλλη, και δημόσια αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις δεν κρύβει την εκτίμηση του στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. «Υλοποιούμε θέσεις του Παπαδήμου» λέει με νόημα, ενώ δεν αποκλείει ο πρώην πρωθυπουργός να ξαναπαίξει ρόλο «Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ» είπε επί λέξει σε σχετική ερώτηση, καθώς μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να φεύγει για κάποιους μήνες στο Χάρβαρντ αλλά θα είναι ξανά στην Ελλάδα στα τέλη Μαίου. Σε μια περίοδο που μην ξεχνάμε πως θα έχει ξεκαθαρίσει, προς τα πού στρίβει το καράβι που λέγεται «Ελλάδα».
Αν έρθει η  πρόταση Σαμαρά
Από κοντά πάντως και με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί και τις πολιτικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής κ. Ράπανος και δεν διστάζει να κάνει πολιτικές εκτιμήσεις για το  μέλλον. Αυτό που εκμυστηρεύεται  είναι πως αν δεν ζητήσει η Τρόικα νέα μέτρα θα είμαστε σε καλό σημείο. «Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε ότι δεν έχει άλλο πάτο» λέει χαρακτηριστικά. Απαντώντας μάλιστα και τι θα κάνει αν έρθει η …πρόταση Σαμαρά, θέτει τον εαυτό του στην διάθεση του πρωθυπουργού.
 «Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, ο καθένας οφείλει να βοηθήσει την πατρίδα του»  είναι η φράση του και αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως αν το τηλέφωνο του χτυπήσει θα μπει σε μία μάχη, την οποία ξέρει όσο λίγοι. 
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου