Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΚΕΠ ΓΙΑ 2 ΦΑΞ ΤΟ ΧΡΟΝΟ





Πληρώνουν υπάλληλο με 1000 ευρώ το μήνα για 2 e-mail και 2 αποστολές φαξ !

Της Μάρας Μπέκα


Την ώρα που κυβέρνηση και τρόικα έχουν σπαταλήσει χιλιάδες ώρες για την αναδιάρθρωση του δημοσίου, αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των άχρηστων δομών  του δημοσίου αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι νησίδες της σπατάλης είναι ατελείωτες και παραμένουν συχνά αλώβητες. Στο Δήμο Αργιθέας, στα Τρίκαλα διατηρείται ΚΕΠ χωρίς ουσιαστικό φόρτο εργασίας, μάλλον, διότι πρέπει να υπάρχει λόγω του οργανισμού του τοπικού δήμου.

Η κατάσταση προκαλεί αγανάκτηση ακόμα και στη μοναδική εργαζόμενη που έχει καταδικαστεί σε εργασία χωρίς αντικείμενο. Η ιστορία της είναι μοναδική αφού η κ. Βασιλική δεν κάνει τίποτα στο συγκεκριμένο ΚΕΠ καθώς δεν έχει πελάτες να εξυπηρετήσει και τους τελευταίους επτά μήνες έχει στείλει μόνο δύο email  και δύο ΦΑΞ, που έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο μέσα σε αυτή την δυσχερή οικονομική περίοδο 1750 ευρώ το καθένα.
   
 
«Χρησιμοποιήστε με!!! Κάντε με  χρήσιμη και παραγωγική υπάλληλο σε κάποιο άλλο ΚΕΠ», ζητά με απόγνωση, από το ελληνικό κράτος, η μοναδική εργαζόμενη του κέντρου εξυπηρέτησης πελατών που βρίσκεται στον ορεινό όγκο Θεσσαλίας από το 2003 ως σήμερα.

«Τι στο καλό κάνω εγώ εδώ με παραγωγικότητα σχεδόν μηδενική τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοί μου διεκπεραιώνουν χιλιάδες υποθέσεις καθημερινά;» διερωτάται και η ίδια, μέσα από τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να αλλάξει επιτέλους η κατάσταση», συμπληρώνει.


Κάθομαι όλη μέρα…

Η Βασιλική υπηρετεί στο ΚΕΠ,  από το 2003 ως συμβασιούχος μέχρι και σήμερα που είναι μόνιμη.  

Είναι απόφοιτος ανώτατης πανεπιστημιακής σχολής και παλιότερα το ΚΕΠ μετακόμιζε με τους υπαλλήλους του ανάλογα με την  εποχή στα ορεινά το καλοκαίρι και στα πεδινά χωριά το χειμώνα. 
Σύμφωνα με την υπάλληλο οι κάτοικοι της περιοχής, «το χειμώνα  δεν ξεπερνούν, τους είκοσι οι οποίοι γιατρό και τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο παρά ΚΕΠ και διοικητικές πράξεις. Δυστυχώς όμως, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να κλείσει αυτό το γραφείο για να επιστρέψουμε  ξανά στο βουνό».

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη,  παραμένει μόνο μία υπάλληλος   στο ΚΕΠ και οι υπόλοιποι μεταφέρονται στην έδρα του Δήμου.
Το πιο συναρπαστικό όλων είναι ότι τα τελευταία χρόνια έως και το Μάιο του 2013 δεν έκανε καμία διοικητική πράξη και δεν έχει προβεί σύμφωνα με τα στοιχεία που υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  σε καμία δράση!

«Το δημόσιο με πληρώνει για να ανάβω μια σόμπα πετρελαίου να ζεσταθώ  κι εγώ πληρώνω πάνω από το 60% του μισθού μου, στις μετακινήσεις  για να θεωρούμαι ακόμα υπάλληλος » αναφέρει με πόνο ψυχής, η Βασιλική.

«Κάνω επίμονες προσπάθειες να μετακινηθώ και να πάω κάπου που να είμαι χρήσιμη και να υπηρετώ το δημόσιο. Απάντηση καμιά. Κανείς δε θέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Έστω κι έτσι πρέπει να φαίνεται πως υπάρχει ένα γραφείο ανοιχτό για τη λειτουργία του οποίου ο Δήμος επιβαρύνεται οικονομικά χωρίς να υπάρχει παραγωγικότητα. Ο υπάλληλος να κόψει το λαιμό του» συμπληρώνει αγανακτισμένη.

Και διερωτάται, χωρίς φόβο και πάθος. «Γιατί δεν αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη, ώστε να φανώ κι εγώ χρήσιμη; Και για πόσο ακόμα το μόνο που θα κάνω για 7 τουλάχιστον μήνες (που μετακομίζουν οι δημότες) θα είναι να ανάβω μια σόμπα;  Ας έχω λόγο ύπαρξης ως υπάλληλος. Ας μη διατηρούμαι σε αχρηστία και σε συνθήκες εξορίας τη στιγμή που έχω διάθεση και να δουλέψω και να προσφέρω. Κάνω λοιπόν έκκληση προς πάσα κατεύθυνση. Χρησιμοποιήστε με!!! Κάντε με  χρήσιμη και παραγωγική υπάλληλο σε κάποιο άλλο ΚΕΠ  ειδικά τώρα αυτή τη δεδομένη στιγμή που οι συνθήκες  για το κράτος , τους πολίτες και τους υπαλλήλους είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Ποια είναι η κατάσταση των ΚΕΠ στην Ελλάδα σήμερα!

Σίγουρα η ιστορία της Βασιλικής, δεν είναι η μοναδική στην οποία καλείται το ελληνικό κράτος  να δώσει σύντομα λύση. Ο Βουλευτής του Ν. Τρικάλων Μιχάλης Ταμήλος,  έκανε σχετική ερώτηση για την υπόθεση των ΚΕΠ στην Βουλή,  μαρτυρώντας το μέγεθος του προβλήματος στην χώρα μας.

«1.060 ΚΕΠ και 2.370 υπάλληλοι ζητούν απαραιτήτως αναβάθμιση του δικτύου τους, αφού με την θεσμοθέτηση του "Καλλικράτη" για την Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει κάνει καμία αλλαγή. Αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να υπάρχουν  απομακρυσμένα Κ.Ε.Π. με έναν υπάλληλο,  γεγονός απαράδεκτο δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή τους».

Ωστόσο ο κ. Ταμήλος φανερώνει την αιτία που κάποια ΚΕΠ παραμένουν ανοικτά και τον επιπλέον λόγο που η παρέμβαση της πολιτείας,  πρέπει να είναι άμεση!

 «Είναι διαπιστωμένο ότι δεκάδες ΚΕΠ έχουν ελάχιστη δραστηριότητα και η διατήρησή τους σε απομακρυσμένα σημεία εξυπηρετεί πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς σκοπούς. θα πρέπει να αξιολογηθεί η παραγωγικότητα πολλών υπαλλήλων και σε τελική ανάλυση να επανεξετασθεί η σκοπιμότητα διατήρησή τους. Με τον Ν. 4024/2011, άρθρο 40, παρ.3 δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά συμβούλια να προχωρούν σε συγχωνεύσεις,  όμως ελάχιστες  έγιναν μέχρι σήμερα».

Τέλος,  ο βουλευτής Τρικάλων επιρρίπτει ευθύνες και στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να  προσαρμόσει το δίκτυο στις νέες συνθήκες των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών και να επανασχεδιασθεί το Δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη σίγουρα τα νέα δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου