Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΈΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣ;



Η. Λιβάνης: Ο Εκδότης που έγινε ... παραγωγός

-Αγόρασε συσκευαστήριο στην Ημαθία και πουλάει ροδάκινα και κεράσια


-Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Τάσος Σιδηρόπουλος και διευθυντής της νέας επιχείρησης αποκαλύπτει : «Έτσι έπεισα τον Λιβάνη να ασχοληθεί με τα ροδάκινα»




Κατερίνα, Χρυσός Ιούνης, Red Heaven, Baby Gold. Θα μπορούσαν να είναι τίτλοι από τα best sellers του καλοκαιρού που θα στόλιζαν τις προθήκες του εκδοτικού οίκου Λιβάνη.
Πρόκειται όμως για ποικιλίες ροδάκινων, μιας και ο Ηλίας Λιβάνης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ροδάκινα, κάνοντας μια από τις δυναμικότερες επενδύσεις  στην Ημαθία, στην καρδιά της παραγωγής ροδάκινων.
Με στόχο να καταστήσει γνωστή, σε όλο τον κόσμο, την μοναδική ποιότητα του Ημαθιώτικου ροδάκινου, ο ανήσυχος εκδότης, ανοίγει νέο επιχειρηματικό κεφάλαιο  στη ζωή του, μετά από 35 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στις εκδόσεις, «οργώνει» πλέον τις φάρμες της Βέροιας για  να συγκεντρώσει την καλύτερη σοδειά των παραγωγών.
Το μεγάλο deal ύψους 1,25 εκ. ευρώ έκλεισε πριν από ένα μήνα όταν ο Ηλίας Λιβάνης, ως μοναδικός πλειοδότης, στον πλειστηριασμό εγκαταστάσεων της «αμαρτωλής» ΕΑΣ Βέροιας, από την Αγροτική Τράπεζα, κατοχύρωσε το συσκευαστήριο της Ένωσης. 

Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, με τον κ. Λιβάνη να καταβάλλει  το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας το 50% του ποσού από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο μέσω δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς. Εδώ και καιρό πια είναι σχεδόν μόνιμος κάτοικος της περιοχής αφού τρεις ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στην Βέροια, στήνοντας την νέα του επιχείρηση εμπορίας νωπών ροδακίνων, με την ονομασία «Ελληνική Ρίζα», στην οποία είναι ο βασικός μέτοχος
Γιατί όμως ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, να χρεωθεί προκειμένου να ασχοληθεί με μια μορφή εμπορίου που δεν γνωρίζει; Το  ερώτημα  απασχόλησε  πολλούς κατοίκους της Ημαθίας, όσο και τους ντόπιους  επιχειρηματίες.

Ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης , αλλά και ... «προξενητής» στη συγκεκριμένη δραστηριότητα,  πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Γεωπόνος Τάσος Σιδηρόπουλος, -στον οποίο ο κ. Λιβάνης έχει παραχωρήσει και μέρος των μετοχών του- δίνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ απαντήσεις για τις επιφυλάξεις  που εκφράστηκαν, σχετικά  με τις διαδικασίες-εξπρές ,το προσφερόμενο τίμημα το οποίο κάποιοι χαρακτηρίζουν χαμηλό.
«Γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες της Ημαθίας στην παραγωγή ροδάκινου και λόγω της εμπειρίας μου, ως γεωπόνος. Ο πρωτογενής τομέας θεωρώ ότι έχει μέλλον στην χώρα και τεράστιες δυνατότητες. Έκανα μια πρόταση στον κ. Λιβάνη, για να κάνει μια σημαντική επένδυση στην Ημαθία.
Μετά από πολλές συζητήσεις τελικά πείσθηκε, ότι πρόκειται για μια επένδυση με προοπτική. Μπορεί ο ίδιος να μην γνωρίζει το αντικείμενο του ροδάκινου, αλλά εγώ ξέρω πολύ καλά το αντικείμενο και τις προοπτικές του.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν και  υπάρχει χώρος για να μπουν σοβαροί και υγιείς επιχειρηματίες. Άλλωστε ο τομέας των εξαγωγών σε φρούτα και κηπευτικά για τη χώρα έχει μια τεράστια δυναμική, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων. Όταν κάποιος δραστηριοποιείται σε έναν συγκεκριμένο τομέα, π.χ. ο κ. Λιβάνης στις εκδόσεις είναι απαγορευτικό να ασχοληθεί με άλλο τομέα;  Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας πείστηκε ότι αξίζει να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία».


Η δυσπιστία και η «αμαρτωλή» ΕΑΣ
Οι εγκαταστάσεις που πέρασαν στα χέρια του κ. Λιβάνη, μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν την καρδιά της  παραγωγής ροδάκινου, καθώς ήταν μια από τις μεγαλύτερες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Η κακοδιαχείριση οδήγησε στον υπέρογκο δανεισμό από την Αγροτική Τράπεζα, με τις οφειλές και τα χρέη να πνίγουν τελικά την ΕΑΣ Βέροιας.
Σήμερα η ΕΑΣ βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης και τα ακίνητά της ένα – ένα πωλούνται προκειμένου να πληρωθούν χρέη της στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, προς τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως προς τους παραγωγούς. «Αυτό το ακίνητο  βγήκε τρεις φορές σε πλειστηριασμό. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά. Δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος, πλην του κ. Λιβάνη, ο οποίος απέδωσε το τίμημα το οποίο ζητούσαν και πέρασε στην ιδιοκτησία του» σημειώνει ο κ. Σιδηρόπουλος, κάνοντας αναφορά και στην αύξηση του συνολικού τιμήματος για την εργασίες που χρειάστηκε το κτήριο προκειμένου να φιλοξενήσει τους νέους ιδιοκτήτες.
«Ηταν σε άθλια κατάσταση, χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις εντός κι εκτός της εγκατάστασης, συντηρήσεις, διαμορφώσεις , προκειμένου να γίνει λειτουργικό. Το ύψος της πραγματικής επένδυσης ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ».
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο  η υποδοχή στον Ηλία Λιβάνη, δεν ήταν η θερμότερη  λόγω της προηγούμενης κακής εμπειρίας που είχε ο αγροτικός κόσμος κυρίως από την υπόθεση της «ταλαίπωρης» Ένωσης, η οποία αν και πριν από κάποια χρόνια είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, το μόνο που κατάφερε ήταν να ρημάξει περαιτέρω. «Ντόπιοι παράγοντες δε διστάζουν να μιλήσουν- έστω και ανώνυμα- για «πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια» που παίζονται «πάνω στο πτώμα της ΕΑΣ Βέροιας» διαβάζουμε στον Τύπο, δείχνοντας την δυσπιστία με την οποία έγινε γνωστή η νέα επένδυση.
«Αυτή στιγμή απασχολούμε γύρω στα 40 άτομα και ήδη οι παραγωγοί της Ημαθίας δείχνουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στην επιχείρησή μας, καθώς φροντίζουμε καθημερινά να γίνεται και η αποπληρωμή τους.
Υπάρχει μια διάφανη και καθαρή διαδικασία στις συναλλαγές μας, καθώς γνωρίζω πόσο «καίει» τους Ημαθιώτες παραγωγούς του θέμα της συνέπειας στην πληρωμή των προϊόντων τους» υπογραμμίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.
Το «άνοιγμα» του επιχειρηματία ωστόσο στον χώρος της πρωτογενούς παραγωγής, δεν περιορίζεται μόνο στα ροδάκινα, αλλά  σχεδιάζει να ασχοληθεί  εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων του με κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, βερίκοκα, αλλά και στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και ταυτόχρονα στα κηπευτικά. 


Την ίδια ώρα η πλούσια δράση τη Ηλία Λιβάνη επεκτείνεται  και σε έναν ακόμη τομέα, αυτό του ποδοσφαίρου αφού οι πληροφορίες θέλουν το όνομά του να είναι ένα από τα 11 που θα προταθούν για το νέο Δ.Σ. της ΑΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου