Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ



 
 Πλησιάζει η απόφαση για τα δομημένα ομόλογα και τον Α. Σημαιοφορίδη, ξεκινά η δίκη για το Βατοπαίδι και τις ανταλλαγές εκτάσεων
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
 Νέος δικαστικός γύρος για υποθέσεις                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   διαφθοράς  με εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή μελών των οικογενειών τους ανοίγει τις επόμενες εβδομάδες καταδεικνύοντας  πως η εκδίκαση των υποθέσεων Τσοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου  ήταν μόνο η αρχή της κάθαρσης για το πολιτικό σύστημα.  
Με πρωταγωνιστή τον Αναστάσιο Μαντέλη και την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μια σειρά υποθέσεων με σημαντικό ενδιαφέρον επιστρέφουν στο προσκήνιο  όπως το σκάνδαλο της  γερμανικής εταιρείας Siemens  με τις μίζες για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ αλλά και οι περίφημες ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου που συγκλόνισαν πολιτικά την κυβέρνηση Καραμανλή. Ακόμη αναμένεται η απόφαση για την υπόθεση των  δομημένων ομολόγων εξαιτίας  της οποίας επίσης η κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε σε δύσκολη θέση από τα  πυρά της τότε αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις αυτές παρουσιάζουν σημαντικό πολιτικό ενδιαφέρον ενόψει της εκλογικής χρονιάς που ακολουθεί καθώς οι κατηγορούμενοι  διασυνδέονται  ευθέως με πολιτικά πρόσωπα όσο και κομματικούς μηχανισμούς , αφετέρου όλες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την ύπαρξη σημαντικού μέρους της κοινωνίας που εξακολουθεί να είναι οργισμένο με το πολιτικό σύστημα  και τις  διαπιστωμένες υποθέσεις διαφθοράς που παραμένουν με μεγάλο βαθμό ατιμώρητες.
 
 ΜΑΝΤΕΛΗΣ: «Προεκλογική χορηγία»
Την κατηγορία  ξεπλύματος μαύρου χρήματος της γερμανικής εταιρεία Siemens  αντιμετωπίζει και θα καθίσει  στο εδώλιο στις 11 Νοεμβρίου ο πρώην υπουργός Μεταφορών και πρώην  γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάσος Μαντέλης.
Συγκατηγορούμενοι του θα είναι ο κουμπάρος του Γιώργος Τσουγκράνης, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που κατέθεσε στις αρχές πώς άνοιξε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία με τον κωδικό «Rocos» αλλά και οι Ηλίας Γεωργίου άλλοτε  γενικός διευθυντής της Siemens με άριστες προσβάσεις στα διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ. Επίσης η Αντωνία Μάρκου ως παρένθετο πρόσωπο αλλά και ο Αριστείδης Μπαλτάς στενός συνεργάτης του Τάσου Μαντέλη στο υπουργείο Μεταφορών. Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας, κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στο επίκεντρο σύμφωνα με το κατηγορητήριο βρίσκεται η ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, η σύμβαση 8002. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν μεταφερθεί σε δύο δόσεις, στο λογαριασμό της Γενεύης τον οποίο είχε ανοίξει με την κωδική ονομασία «ROCOS»,   ο συγκατηγορούμενος του, Γιώργος Τσουγκράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού θα συνίσταται στην παραδοχή πως ο Τάσος Μαντέλης δεν δωροδοκήθηκε καθώς στη δικογραφία δεν υπάρχει μάρτυρας που να το ισχυρίζεται. Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων ο πρώην υπουργός είχε μιλήσει για «προεκλογική χορηγία»: «Ηθελα να είμαι ειλικρινής και τώρα πληρώνω το πολιτικό κόστος. Δεν μετανιώνω που είπα την αλήθεια. Ασφαλώς και πρόκειται για προεκλογική χορηγία». Μια δήλωση που τότε είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Κώστα Σημίτη: « Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας».
Παράλληλα οι ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Νίκος Πιπιλίγκας έχουν καλέσει να απολογηθούν για τις κατηγορίες δωροδοκίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος δέκα πρώην κορυφαία στελέχη της SIEMENS μεταξύ των οποίων οι Χάινριχ φον Πίρερ,Γιοακίμ Νούμπεργκερ, Ζόζεφ Κοχ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Μάικλ Κουτσενρόιτερ, Λούτβιχ Γιάσπερ, Ρόναλντ Κοχ, Τόμας Γκανσιβιλτ, Φόλκερ Γιούνγκ αλλά και ο φυγόδικος πρώην επικεφαλής της εταιρείας Μιχάλης Χριστοφοράκος.  
ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Στην τελική ευθεία για τις απολογίες των 14 κατηγορουμένων  εισέρχεται η δίκη για τα δομημένα ομόλογα καθώς συμπληρώνει ήδη 19 μήνες διαδικασίας. Αφορά το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και η δίκη για το ταμείο των δημοσιογράφων. Παράγοντες της  δίκης εκτιμούν πως τους πρώτους μήνες του 2014 θα εκδοθεί η δικαστική ετυμηγορία. Κατηγορούμενοι   είναι οι Αγάπιος Σημαιοφορίδης ,Γιώργος Αποστολίδης, Θεόδωρος Πρινιωτάκης, Γεώργιος Παπαμαρκάκης,  Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γεράσιμος Κονιδάρης, Κων/νος Χρηστίδης, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, Αβραάμ Σαββίδης, Νίκος Μπούγας, Ευγένιος Παπαδόπουλος, Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης.
Οι κατηγορίες, αφορούν τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, άμεσης συνέργειας σε απάτη, απιστίας στην υπηρεσία, ηθικής αυτουργίας στην απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματικής οργάνωσης  υπόθαλψης εγκληματία, που έχει καταχραστεί το Δημόσιο, φοροδιαφυγής και άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.
Ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης είναι γιός του πρώην γενικού διευθυντή της ΝΔ Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη. Σε παλιότερη κατάθεση του, υιοθέτησε την άποψη Αλογοσκούφη περί «ανίδεων διοικήσεων», αποδεχόμενος ουσιαστικά πως δεν γνώριζε από επενδύσεις.  Σχετικά με τον διορισμό του στο  ΤΕΑΔΥ, είχε εξηγήσει πως μετά τις εκλογές του 2004 υπέβαλε βιογραφικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τη ΝΔ και πρόσθεσε « λόγω της θέσεως και της πολιτικής διαδρομής του πατέρα μου  μπήκα στη  διαβούλευση και επιλέχθηκα με απόφαση του υπουργού  να αναλάβω την προεδρία του ΤΕΑΔΥ τον Μάιο του 2006».
   

    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου