Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2011

Σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της και θα καταφύγει στις αγορές από τις αρχές κιόλας, του 2011. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι η χώρα κάποια στιγμή εντός του 2011 θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων τη στιγμή όμως, που ο ΟΔΔΗΧ επεξεργάζεται άμεσα υλοποιήσιμα σενάρια. 

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την πρώτη δοκιμασία της χώρας στις αγορές με την έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας. Ήδη, τα ποσοστά κάλυψης στις τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες εκδόσεις ξεπερνούν το 70%. Με δεδομένο το δανεισμό της Eurobank τη Δευτέρα, την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της τράπεζας στις αγορές μέσα στους δύο τελευταίους μήνες του 2010. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και το ομόλογο που θα απευθύνεται στην ομογένεια, στον ελληνισμό της διασποράς, το οποίο θα προηγηθεί των υπολοίπων.
Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια αυτά θα μπορέσουν να υλοποιηθούν εφόσον συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου και προχωρά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις η σταθεροποίηση και οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Προς το παρόν πάντως τα μηνύματα είναι θετικά και το κλίμα στις αγορές έναντι της Ελλάδας βελτιώνεται σταδιακά αλλά με σταθερότητα. Τa spread των ελληνικών ομολόγων δείχνουν να κατοχυρώνουν την πτωτική πορεία και σημειώνεται σαφής αγοραστική διάθεση από μεγάλους ξένους επενδυτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ξένοι τοποθετούνται σε ελληνικούς τίτλους μακράς διάρκειας, κάτι που αποτελεί ένα πρώτο δείγμα εμπιστοσύνης.



ΑΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου