Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΕΣΤΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

Παιχνίδι των αμερικανικών τραπεζών έχει εξελιχθεί η ελληνική αγορά ομολόγων καθώς μετά τις νέες πωλήσεις εκτινάχθηκε το spread στις 401 μονάδες βάσης.


Οι αμερικανικές τράπεσες με προεξάρχουσες την Citigroup, Bank of America και Goldman Sachs πουλούν εκ νέου με μαζικότητα οδηγώντας το spread σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο κίνδυνος εκτροχιασμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα ομόλογα και στα dealing rooms απλά μετρούν ζημίες.

Ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξεκάθαρα κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς και στελέχη ξένων τραπεζών τονίζοντας ότι οι ρευστοποιήσεις από real money accounts δηλαδή από πραγματικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές που σημειώθηκαν χθες αποτελεί ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα ότι αν δεν υπάρξει μείωση του spread άμεσα και αναρριχηθεί προς τις 450 μονάδες βάσης όλοι θα ξεφορτώνουν ομόλογα και τότε θα χαθεί πλήρως ο έλεγχος.

Σήμερα λογικά πρέπει να υπάρξει αντίδραση και να μειωθεί λελογισμένα το spread καθώς αν αυτό δεν συμβεί τότε απλά θα χαθεί πλήρως ο έλεγχος και μάλιστα πολύ σύντομα τόνιζε το www.bankingnews.gr από το πρωί και όντως υπάρχει αντίδραση καθώς το spread υποχωρούσε έως 374 μονάδες βάσης έναντι του κλεισίματος της Τρίτης στις 392 μονάδες βάσης στο 10ετές ομόλογο λήξης 2020.Όμως εκ νέου εμφανίσθηκαν πωλητές στα ομόλογα οδηγώντας σε νέο άλμα τα spreads στις 401 μονάδες βάσης με υψηλό ημέρας στις 406 μονάδες βάσης.

Πάντως είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υπερακοντιστεί. Στην 10ετία διαμορφώνεται στο 7,10% στην 7ετία στο 7%. Στο ομόλογο λήξης Μαίου 2010 στο 8% και στο 3μηνο έντοκο 7,73%.

ΑΠΟ TO BANKINGNEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου