Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

Έκτακτη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τα εισοδήματα του 2009 εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ερωτηθείς για τη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής διευκρίνισε πως πρόκειται για κάτι που θα εξεταστεί το 2020. Αν το προσδόκιμο έχει αυξηθεί, για κάθε τρία χρονια αύξησής του, θα προστίθεται στην εργασία ένα τετράμηνο. Μέχρι τότε, όριο ηλικίας παραμένει το 65 έτος.

Σημείωσε ακόμη πως από τις αλλαγές δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Αναφερόμενος στα εργασιακά διαβεβαίωσε πως δεν καταργούνται ούτε παγώνουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Διευκρίνισε όμως πως σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις που είναι ιεραρχικά πιο κάτω (κλαδικές κ.λπ.) θα υπάρχει η δυνατότητα απόκλισής τους από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είτε επί τα βελτίω είτε επί τα χείρω.
Αναφορικά με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, γνωστοποίησε πως στο νόμο που προωθείται υπάρχει ρύθμιση για σύγκλιση με το μέσο κοινοτικό όρο, που σημαίνει αύξηση του ορίου από 2% στο 4% για επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων.
Σε ερώτηση για την επιβολή νέου ΛΑΦΚΑ-παρακράτησης στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, γνωστοποίησε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο η κλιμακωτή παρακράτηση να είναι μικρότερη απ΄ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου