Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

TO ΔΗΛΩΣΕΙΣ ,ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

Την επιβολή φόρου στα αυθαίρετα, που θα συνοδεύεται από ανάλογη ρύθμιση του καθεστώτος τους και θα αποφέρει συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το «μνημόνιο συνεννόησης» που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα της περιόδου 2010-2012, που περιγράφει με λεπτομέρειες το μνημόνιο, έτσι ώστε να δεσμεύει απολύτως την κυβέρνηση και να μην αφήνει κανένα περιθώριο υπεκφυγής ή υπαναχώρησης. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα προβλέπει κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους 1.500 εκατ. ευρώ από το 2011 ώς το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.
Σημειώνεται ότι αυτό το μέτρο είναι επιπλέον του ειδικού φόρου που θα επιβληθεί στους ημιυπαίθριους χώρους, από τον οποίο προβλέπονται έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, το μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού προβλέπει ότι «η κυβέρνηση θα αλλάξει την υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση».
Η νέα νομοθεσία, σημειώνεται, θα πρέπει να μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και να διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών.
Απελευθέρωση ενέργειας
Επίσης, ώς το τέλος του 2010 προβλέπεται ότι πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα απελευθερώνει τις δραστηριότητες των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Στο στόχαστρο βάζει, εξάλλου, η συμφωνία τους φορολογουμένους με μεγάλα εισοδήματα και υπόπτους για φοροδιαφυγή. Εχει αποφασισθεί η ψήφιση νέου νόμου, που θα προβλέπει τη διοργάνωση μιας μονάδας για τους φορολογουμένους με μεγάλα εισοδήματα, η οποία θα εστιάζει σε όσους συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στα έσοδα και ένα ισχυρό πρόγραμμα ελέγχων για την καταπολέμηση της συστηματικής φοροδιαφυγής από πρόσωπα με μεγάλο πλούτο και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες προβλέπει το μνημόνιο και για τον ΟΣΕ, αναφέροντας ότι ώς το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα υιοθετήσει σχέδιο αναδιάρθρωσής του, που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν κερδοφόρες οι επιχειρησιακές του δραστηριότητες και θα ορίζει το κλείσιμο των ζημιογόνων γραμμών. Επίσης, θα προβλέπεται η «πώληση γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων», προκειμένου να αναδιαρθρωθεί η εταιρεία συμμετοχών.
Τέλος, για τα νοσοκομεία αναφέρει ότι ώς το τέλος του χρόνου πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για τις προμήθειές τους, να δημιουργηθεί σύστημα για τη διαχείριση των φαρμάκων, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μηχανοργάνωσής τους και να αναβαθμιστεί η λογιστική τους διαχείριση με την εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.  
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου