Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Σημαντικές πολιτικές ανατροπές  αλλά και διαφωτιστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας δίνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Μέτρησης για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Η έρευνα εκτός από την πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης και την καταλληλότητα πρωθυπουργού    καταγράφει ακόμη τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για τον ανασχηματισμό, το ενδεχόμενο πολιτικής συγκατοίκησης Καραμανλή –Τσίπρα, αλλά και τη βαθμολογία των υπουργών της τρικομματικής κυβέρνησης. 
Όπως κάθε δημοσκόπηση έτσι και αυτή θα πρέπει να αναγνωσθεί ως μια αποτύπωση του πολιτικού τοπίου τη δεδομένη χρονική στιγμή πραγματοποίησης της. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόταν σε φάση διαπραγμάτευσης η νέα δανειακή δόση με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα και προηγείται οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με 0,3% ενώ αίσθηση προκαλεί η δημοσκοπική υποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 22,2 %  έναντι 21,9  %  του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,3 %, το ΠΑΣΟΚ με 7,2 %, το ΚΚΕ με 5 %, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 4,6 %  και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,9%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,2 %  των ψηφοφόρων. Σε υψηλά επίπεδα η αδιευκρίνιστη ψήφος που φτάνει το 21,9%.

Ανεξάρτητα όμως από το ποιο κόμμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ο κατακερματισμός των δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Κατακερματισμός που εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Υπό αυτό το πρίσμα και με την ρευστότητα στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον η πρόθεση ψήφου τη δεδομένη χρονική περίοδο θα πρέπει να αναγνωσθεί ως μια φωτογραφία της στιγμής. Κάτι περισσότερο είναι απλά παρακινδυνευμένο. Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν διαφαίνεται ο σχηματισμός μιας  σαφούς πλειοψηφίας που είτε θα καρπώνεται την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει για την κυβερνητική πολιτική ή ακόμη περισσότερο που να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή της  προσφέροντας εναλλακτική λύση.
Το αρνητικό κοινωνικό κλίμα αποτυπώνεται στην ικανοποίηση των πολιτών τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και οι δύο καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά. Το 20,2 %  δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο με την κυβέρνηση ενώ το 79,2 % δηλώνει ότι είναι λίγο και καθόλου ικανοποιημένο. Στον αντίποδα, για την αξιωματική αντιπολίτευση πολύ και αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 17,3% , ενώ ποσοστό 80,6% δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο. Το ποσοστό μη ικανοποίησης ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση υποδηλώνει και το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.
 Ακρως εντυπωσιακή και πολύ ενδιαφέρουσα είναι η γνώμη των πολιτών για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ενόψει του ανασχηματισμού εννιά μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές αλλά και τον πολιτικό μαραθώνιο που πέρασε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες για την εξασφάλιση των δανειακών δόσεων.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών στην πρώτη θέση με  θετικό ισοζύγιο γνωμών είναι η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με (6,4%)  έχοντας θετική άποψη το 44,6% των πολιτών  έναντι αρνητικής 38,2%. Η κ.Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι  πιστώνεται τις επερχόμενες θετικές εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού σε ένα υπουργείο που οι αρνητικές ειδήσεις σπανίζουν.   Στη δεύτερη θέση βρίσκεται  ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης  με (-2,5%) στο ισοζύγιο και θετικές γνώμες 38,7% έναντι 41,2% αρνητικές πιθανά λόγω των αποτελεσματικών αντιδράσεων έναντι των αποδράσεων στις φυλακές το τελευταίο χρονικό διάστημα . Από την τρίτη θέση και μετά η ψαλίδα ανοίγει με τον  υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακολουθεί με αρνητικό ισοζύγιο στο            (-17,7%) έχοντας  θετικές γνώμες το 35,2% και αρνητικές το 52,9%. Πιο πίσω ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με ισοζύγιο (-18,10) με θετική και μάλλον θετική άποψη το 34,7% ενώ αντίθετα αρνητική το 52,8%. Στην επόμενη θέση βρίσκεται  ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με το ισοζύγιο στο (-18,7%)   και 34,4% και 53,1% για  θετικές και αρνητικές γνώμες αντίστοιχα.  Στην έκτη θέση βρίσκεται ο υπουργός ανάπτυξης  Κώστας Χατζηδάκης με ισοζύγιο (-18,4) ενώ οι θετικές γνώμες φτάνουν το 34,2% και οι αρνητικές το 52,6% καθώς το υπουργείο του μετέχει του οικονομικού κύκλου.
Ακολουθεί  ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με ισοζύγιο (-41,6%) έχοντας θετικές απόψεις σε ποσοστό 25,3% αλλά τις περισσότερες αρνητικές με 66,9 % πληρώνοντας βαρύ τίμημα για τα επώδυνα μέτρα.
Πιο κάτω ακολουθούν ο υπουργός  Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με ισοζύγιο      ( -28,2%),  ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με (-33,2%) , ο  υπουργός Υγείας Α.Λυκουρέντζος  με (-43,5%) αλλά με την δεύτερη θέση στις αρνητικές γνώμες μετά τον κ.Στουρνάρα σε ένα υπουργείο που «καίει». Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι Δημήτρης Σταμάτης υπουργός επικρατείας (- 14,6%) όπου  δεν υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις θετικών ή αρνητικών απόψεων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Αντώνης Μανιτάκης με (-22,2%) και ακολουθούν οι Α Τσαυτάρης υπουργός αγροτικής ανάπτυξης με (-27,6%) όπου τα σημάδια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων είναι εμφανή. Ακόμη οι  υπουργοί εργασίας Γιάννης Βρούτσης με ( -39,7%) και ως οικονομικό υπουργείο στη τρίτη θέση στις αρνητικές γνώμες με 60,6% όπως και οι Ε Λιβιεράτος με (-23,5%) Θ Καράογλου (-20,1%) και Κώστας Μουσουρούλης  Ναυτιλίας και Αιγαίου με ( -23,8%).    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου