Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

92% ANEΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ..




Με ποσοστό ανεργίας 92% στον κλάδο τους, πλέον οι  ηθοποιοί καλούνται να υποδυθούν τον πιο δύσκολο ρόλο της καριέρας τους... Αυτόν του ανθρώπου που προσπαθεί με αξιοπρέπεια να επιβιώσει. Σήριαλ που κόβονται εν μια νυκτί, ανύπαρκτες ελληνικές παραγωγές, μισθοί που κάποτε έφταναν τα 10.000 ευρώ ανά επεισόδιο, πλέον μοιάζουν μακρινό παρελθόν και περασμένα μεγαλεία μίας άλλης εποχής... Πρόσφατα στοιχεία θέλουν ηθοποιούς που γνώρισαν κάποτε την δόξα και τον απόλυτο θαυμασμό του κοινού, να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να στηρίζονται σε συναδέλφους και συνανθρώπους τους για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Τα «Παραπολιτικά» παρουσιάζουν μαρτυρίες ηθοποιών που προσπαθούν να βοηθήσουν συναδέλφους τους οι οποίοι προτιμούν να μην δημοσιοποιήσουν την κατάστασή τους από αξιοπρέπεια. 






 Όλοι στη μαύρη εργασία...
«Υπάρχουν ηθοποιοί που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι των 650 ευρώ για το δελτίο παροχής υπηρεσιών, ακόμη και εκείνοι  που δεν δουλεύουν. Τα δελτία τους είναι με 0 έσοδα και φορολογήθηκαν για χρήματα που δεν πήραν. Με αποτέλεσμα πολλοί να καταργούν τα δελτία παροχής υπηρεσιών, να μην έχουν ένσημα και να στρέφονται προς την μαύρη εργασία», αποκαλύπτει ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, ταμίας του ΣΕΗ και γ.γ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ) που αφιερώνει σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας του στην αναζήτηση βοήθειας και επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνάδελφοί του.

«Ανάσα» σ
την κάλυψη των αναγκών για φάρμακα στους ανασφάλιστους ηθοποιούς  αποτελεί ωστόσο η βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου. «Οι γιατροί που είναι στο ΤΑΣΕΗ γράφουν τα φάρμακα και μετά περιμένουμε στην ουρά μαζί με τους μετανάστες για να πάρουμε φάρμακα για τους ανασφάλιστους ηθοποιούς», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Αστέγων επίσης βοηθά σημαντικά τους ηθοποιούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες επιβίωσης. Έχουν αναλάβει 500 οικογένειες εκ των οποίων οι 20 είναι οικογένειες ηθοποιών.

«Υπάρχει ηθοποιός σε νοσοκομείο που έχει ένσημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2011 τα οποία όμως επειδή δεν έχουν ακόμη αγοραστεί από τον εργοδότη, το ΙΚΑ της Λ. Αλεξάνδρας δεν μας ανανεώνει το βιβλιάριο Υγείας της συγκεκριμένης ηθοποιού υποστηρίζοντας ότι δεν είναι περασμένα στο σύστημα. Κι ενώ ο ένας οργανισμός μας λέει ότι θα πάρει τα ένσημα – αμφότεροι δημόσιοι οργανισμοί – το ΙΚΑ δεν εγκρίνει το βιβλιάριο της ασθενούς η οποία είναι πολύ άσχημα στο Ιπποκράτειο», καταγγέλει ο Σπύρος Μπιμπίλας.

 Στο κόκκινο η ανεργία

«Το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο μας ανέρχεται στο 92%, υπολογίζοντας καταγεγραμμένους και μη», αναφέρει στα Παραπολιτικά ο ηθοποιός Περικλής Λιανός, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Και εξηγεί ότι το Σωματείο έχει μόλις 1700 μέλη καθώς μόνο τόσοι πληρούν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να εγγραφούν, αλλά οι ηθοποιοί στην χώρα μας ανέρχονται στους 10.000! «Τα πράγματα πλέον είναι πολύ δύσκολα. Τα Χριστούγεννα μαζεύαμε χρήματα και δωρίσαμε γαλοπούλες σε ηθοποιούς που εάν γνωρίζατε τα ονόματά τους πραγματικά θα παθαίνατε σοκ!», αποκαλύπτει.

Και η λίστα συνεχίζεται... Ηθοποιοί, κρύβονται πίσω απ’ την ασφάλεια που δίνει η ψεύτικη γενειάδα του Αγίου Βασίλη τα Χριστούγεννα σε μεγάλα πολυκαταστήματα, άλλοι μεταμφιεσμένοι σε κλόουν , περιφέρονται στα παιδικά πάρτυ, διασκεδάζοντας παιδάκια. Ο ηθοποιός Γιάννης Παπαθανάσης έχει δηλώσει παλαιότερα ότι κάνει κι άλλες δουλειές προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του, ενώ ο Μανώλης Γεραπετρίτης διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων στον Πειραιά. Η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου διατηρεί φαστ φουντ στον Κορυδαλλό με τον σύζυγό της Τάσο Μητρόπουλο, ενώ η ανεργία οδήγησε τον Θωμά Παλιούρα στα Τρίκαλα όπου εργάστηκε ως αρχιμάγειρας του Άγιου Βασίλη την περίοδο των γιορτών, στον «Μύλο των ξωτικών».

«Τα τελευταία δύο χρόνια είναι απλήρωτα όλα τα σήριαλ και σχεδόν όλοι οι μεταγλωτισμοί. Μπορεί να έχει άνθηση το θέατρο αλλά οι ηθοποιοί κάνουν συνεταιριστικές δουλειές χωρίς να βγάζουν χρήματα ή να βγάζουν ελάχιστα, ενώ πολλοί βάζουν κιόλας από την τσέπη τους. Επίσης πολλά θέατρα ακόμη και μεγάλα θέατρα δεν κάνουν συλλογικές συμβάσεις», εξηγεί ο κ. Μπιμπίλας.

Δεν είναι όμως λίγοι κι εκείνοι που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Ο ηθοποιός Δημοσθένης Παπαδόπουλος βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο Βερολίνο όπου σπουδάζει και εργάζεται, ενώ η Ελένη Φιλίνη συμμετέχει σε τούρκικο σήριαλ το οποίο σημειώνει τεράστια επιτυχία στη γείτονα χώρα και λέγεται πως πρόκειται να προβληθεί και στη χώρα μας.

Ο ηθοποιός που διατηρεί τον μύθο του
«Είχα μία επιχείρηση με ένα γραφείο
casting και διαφημιστικές υπηρεσίες και ήμουν από τους πρώτους που χτύπησε η κρίση», δηλώνει στα Παραπολιτικά ο ηθοποιός Γρηγόρης Ορφανουδάκης που πλέον έχει διοριστεί ως καθηγητής σε σχολείο της Κρήτης. «Επέστρεψα στα πάτρια εδάφη και δεν έπεσα έξω στην επιλογή μου. Διορίστηκα στο Δημόσιο – όχι ως μόνιμος – αλλά πλέον “έχει σταματήσει η βροχή για εμένα”», λέει χαρακτηριστικά για την νέα του ζωή. Βέβαια, αναγκάζεται να έρχεται συχνά στην Αθήνα καθώς λόγω της μόνιμης εργασίας της συζύγου του στην Αθήνα, η ίδια και τα δύο παιδιά τους δεν τον ακολούθησαν. «Όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει ένας ηθοποιός δύσκολα θα μιλήσει γι’ αυτά. Κι όταν το μάθουμε οι υπόλοιποι, θα είναι ήδη αργά όπως το πρόσφατο δυσάρεστο γεγονός (σ.σ. αναφέρεται στην αυτοκτονία του ηθοποιού Δημήτρη Βογιατζή στις 30 Δεκεμβρίου)». «Οι ηθοποιοί έχουν μία υπερηφάνια, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες», προσθέτει. «Εάν όταν ήρθε το ΕΚΑΒ δεν με αναγνώριζε ένας από τους δυο νοσηλευτές κανείς δεν θα είχε μάθει γι’ αυτό που πέρασα», εξομολογείται αναφερόμενος στην κατάρρευσή του το καλοκαίρι που μας πέρασε λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.  «Οι ηθοποιοί θέλουν να διατηρούν έναν μύθο για την ζωή τους», αναφέρει από την πλευρά του ο Περικλής Λιανός. «Ενώ μπορούν να πάρουν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ, δεν πηγαίνουν για να μην τους δει ο κόσμος», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου