Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

Τραγελαφικές καταστάσεις επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες καθώς εκπνέει η προθεσμία στις 31 Ιανουαρίου που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους 25.000 φορολογούμενους οι οποίοι εμφανίζονται  να μην μπορούν να δικαιολογήσουν -με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα τους- τα  εμβάσματα που έστειλαν  στο εξωτερικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από την χώρα κατά την τριετία 2009-2011.
Αν και η προσέλευση όσων έχουν προσκληθεί δεν είναι η αναμενόμενη μέχρι σήμερα, οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση μιλούν για ιστορίες που προκαλούν στους εφοριακούς γέλια και κλάματα και δε γνωρίζουν πώς να  τις αντιμετωπίσουν.

Η πλειοψηφία όσων προσέρχονται επικαλούνται κρυφές γονικές δωρεές, τόκους καταθέσεων ,αποταμιεύσεις, παλιά εισοδήματα πριν το 2004 ακόμα και κέρδη από επενδύσεις σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προιόντα. Αποτέλεσμα είναι ο πήχης των εισπράξεων για το κράτος να κατεβαίνει από τα δύο δις ευρώ σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στην καλύτερη περίπτωση.

ΦΟΡΟΣ ΤΟ 97% ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ
Σε πολλές υποθέσεις φαίνεται ότι η διερεύνηση  που προηγήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν πρόχειρη καθώς είχε μεγάλα κενά και παραλείψεις. Αποτέλεσμα εκατοντάδες έμποροι να καλούνται να αποδείξουν τώρα την επιχειρηματική δραστηριότητα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες γνωστός εισαγωγέας ιατρικών μηχανημάτων εμφανίζεται να έχει στείλει με έμβασμα σε τράπεζα του Λουξεμβούργου 1 εκατομμύριο ευρώ. Στις πρώτες επαφές με την εφορία του ζητήθηκαν τα τιμολόγια εισαγωγής που αποδεικνύουν πως πράγματι  δαπάνησε τα χρήματα για την εμπορική του δραστηριότητα. Τελικά αποδείχτηκε πως είχε ισόποσο τιμολόγιο εισαγωγής ιατρικού μηχανήματος.
Σε αντίστοιχη κατάσταση βρέθηκε και άλλος έμπορος ειδών κινητής τηλεφωνίας για ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ με έμβασμα του 2010. Παρά την δυσκολία να προσκομίσει το σύνολο των τιμολογίων αγοράς όσο και τις εμπορικές δαπάνες που έγιναν τότε διαπιστώθηκε πως τα χρήματα όντως είχαν χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Παναγιώτη Παντελή για μια ακόμη φορά επικράτησε η επικοινωνία της ουσίας καθώς κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου προσπαθούν να επιβάλουν σε φορολογούμενους πληρωμές φόρων  απλά και μόνο για να μην μπλέξουν με την γραφειοκρατία. Αλλωστε θεωρείται νομικά έωλο να επιβάλεις φόρο για  υποθέσεις προηγούμενα ετών  με μεταγενέστερο νόμο.
  
Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση βρέθηκε ελεύθερος επαγγελματίας οποίος με διαδοχικά εμβάσματα σε τράπεζα της Γερμανίας είχε συγκεντρώσει το 2009 ποσό 300.000 ευρώ. Από τη συζήτηση με τον αρμόδιο υπάλληλο της εφορίας κλήθηκε βάσει του νόμου 4002/22-8-2011 και της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου οικονομικών να πληρώσει 135.000 ευρώ φόρο και 162.000 ευρώ ως πρόστιμα για τους μήνες που είχε καθυστερήσει  να δηλώσει τα εισοδήματα. Συνολική επιβάρυνση  297.000 ευρώ. Απελπισμένος κατέφυγε στην Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών Επιστημόνων  και τον αντιπρόεδρο Μανούσο Ντουκάκη μήπως και μπορέσει να γλιτώσει κάτι περισσότερο από τις 3.000 ευρώ που του αφήνει η εφορία.
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
Όμως δεν μόνο αυτές οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν εφοριακοί και φοροτέχνες. Υπάρχουν και εκείνες που προκαλούν χαμόγελα απειλούν όμως την οικογενειακή ειρήνη.
Πρόσφατα εμφανίστηκε κυρία με καταθέσεις στο εξωτερικό 1.200.000 ευρώ και το γνωστό προσκλητήριο της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων. Όταν ρωτήθηκε πως συγκέντρωσε αυτό το ποσό καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα τα δικά της και του συζύγου της δεν έφταναν για να δικαιολογήσουν  το ύψος του εμβάσματος σε τράπεζα της Βρετανίας. Απάντησε πως στην τουριστική περιοχή -κοντά στην Αθήνα- που περνά τις καλοκαιρινές διακοπές γνωρίστηκε με ομογενή που της έστελνε εμβάσματα από τον Καναδά. Δήλωσε  πρόθυμη μάλιστα να πληρώσει τον προβλεπόμενο φόρο αρκεί να μην μάθαινε τίποτε ο άνδρας της.
Σε άλλη περίπτωση τριαντάχρονη εντυπωσιακής εμφάνισης υπάλληλος σε γνωστό γιατρό της Αθήνας με μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ διατηρούσε λογαριασμό στο εξωτερικό με καταθέσεις 700.000 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονταν από παροχές και δώρα από τα μαύρα εισοδήματα του γιατρού. Ωστόσο μετά από προσεχτικότερη ανάλυση της υπόθεσης αρνήθηκε την πρώτη αιτιολογία που είχε παρουσιάσει και επέμεινε μέχρι τέλους  πως πρόκειται για ποσά που προέρχονταν από γονικές παροχές και δωρεές αλλά και αδήλωτη εργασία. Σε διαφορετική περίπτωση εκτός από το πρόστιμο και τους φόρους θα έμπαινε στο στόχαστρο της εφορίας και ο μεγαλογιατρός και τα μαύρα εισοδήματά του.             
  ΣΠΑΣΙΜΟ
ΤΙΤΛΟΣ: ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Ο ΣΔΟΕ       
Οι εξελίξεις αυτές όσο και η ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναπροσαρμογή του φορολογικού συστήματος με πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνουν νέα δεδομένα. Το υπουργείο οικονομικών έχει αποφασίσει να δημιουργήσει μέσω του ΣΔΟΕ ένα μητρώο καταθετών όπου θα ελέγχεται η διαδρομή των χρημάτων καθώς και τα καταθετικά υπόλοιπα. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της ενημέρωσης ειδικής πλατφόρμας  από τις τράπεζες σχετικά με τις κινήσεις των φορολογούμενων. Μέσω αυτού του τρόπου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα καταγράφουν όλα τα ποσά που εισέρχονται στους λογαριασμούς του ελεγχόμενου για ένα έτος και θα προέρχονται από καταθέσεις μετρητών από τρίτα πρόσωπα καθώς και μεταφορές ποσών. Εφόσον το δηλωθέν εισόδημα αποδειχθεί χαμηλότερο από την αύξηση των καταθέσεων τότε  η διαφορά αυτή  θα φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Ταυτόχρονα στο διάλογο που ανοίγει το υπουργείο ενόψει της νέας μεταρρύθμισης που θα ακολουθήσει η Πανελλήνια  Ενωση Φοροτεχνών Επιστημόνων  προτείνει το ριζικό επανασχεδιασμό του  συστήματος με τις εξής αλλαγές:  1. Λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων
2. Βοηθητικό προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν ένδειξη του αποκτούμενου εισοδήματος
3. Αλλαγή φιλοσοφίας στους φορολογικούς ελέγχους ώστε οι δηλώσεις να θεωρούνται κατ' αρχήν ειλικρινείς και οι έλεγχοι να γίνονται μόνο μέσω ανάλυσης κινδύνου και καθορισμού δείγματος
4. Ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής και παρακολούθησης συναλλαγών
5. Προώθηση κάθε άλλου μέτρου προκειμένου να γίνει η φοροδιαφυγή ασύμφορη, χωρίς ακρότητες όπως η άρση του τραπεζικού απορρήτου , η άρνηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
6. Διοικητική επίλυση των υποθέσεων με επιστημονικές επιτροπές και όχι με συμμετοχή Δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων
  7. Νομοσχέδιο χωρίς πολυπλοκότητα, ασάφεια και πολυνομία
8. Δημιουργία αξιόπιστων θεσμών και μελέτη όλων των φορολογικών συστημάτων των Ευρωπαϊκών
κρατών όπως και των γειτονικών(Κύπρος - Τουρκία - Βουλγαρία - Σκόπια - Αλβανία)

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΕΥPRO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου